Awatar użytkownika
inia1985
Trzy tysiące lat minęło...

17 cze 2011, 12:26

elibell, to na macierzyński nie idzie się wraz z urodzeniem dziecka, tylko wcześniej? A ile taki urlop trwa?

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

17 cze 2011, 12:42

hej laseczki

izabelllla123, współczuję podłego nastroju, mam nadzieje ze dzidzia poprawi sie humorek łaskotkami, albo idź na lody mi zawsze poprawia to humorek

Kocura Bura, piłeczka fajniusia a Zuza artystka pełną buźką :ico_brawa_01:
dzieci w tym wieku to takie słodkie cwaniaki-rozrabiaki :ico_oczko:

elibell, super wieści od dzidziusia :ico_oczko:

[ Dodano: 17-06-2011, 12:46 ]
inia1985, oj Wikusia jeszcze nie raz pewnie bedzie próbowała swoich sił, ale to czeka nas wszystkie, bunty, skoki rozwojowe, ząbkowanie, plucie, okres kiedy wszytsko jest MOJEEEE i nic nie dam innym, pyskowanie, bicie... ale przetrwamy :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: damy radę bo silne kobietki z nas i wspieramy sie nawzajem :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Kinga_łódź
4000 - letni staruszek

17 cze 2011, 12:50

Inia kochana mnie chodziło o becikowe w UK :ico_oczko:
Ty się nie masz o co martwić :ico_oczko:
No i super, że Wiki grzeczna trzymam kciuki :ico_oczko:

Elibell bardzo się cieszę, że u dzidzi ok :ico_brawa_01:
A kilogramami się nie przejmuj po porodzie spadnie nawet nie będziesz wiedziała kiedy :ico_oczko:
A becikowe no cóż nic nie poradzimy :ico_puknij:
A to już drugi dodatek który nam zabrali bo jeszcze ten na zdrowe odżywianie :ico_puknij:
Mój mąż się śmieje, że Leon jeszcze się nie urodził a już ma 700f w plecy

Hej Izuś

elibell
4000 - letni staruszek

17 cze 2011, 12:51

inia1985, tutaj trzeba przepracować 26 tyg ciąży u jednego pracodawcy by w ogóle móc starać się o macierzyński i najszybciej można iść na macierzyński 11 tygodni przed planowanym terminem porodu, do tego nie ma 100% pensji, tylko stała najwyższa opłata, jak pracuje si na całym etacie to 500 funtów na miesiac, no może 520, a sa tacy co tyle to zarabiają na tydzień. ja np jako, że pracuję 16h i to nie zawsze i moje tygodniowe zarobki nie są w kwocie 103 funta to pracodawca mi nie płaci tylko urząd. Aha a macierzyński trwa 39 tygodni od dnia odejścia na niego, więc im dłużej się pracuje tym dłużej siedzi się z dzieciatkiem.
Aha no i jeszcze jest inna możliwość o czym powiedziała mi ostatnio koleżanka, że jak ma sie własną działalność i płaci najniższe stawki podatkowe to wtedy dostaje tą wyższą kwotę, co jest zgodne z prawem ale nie sprawiedliwe, bo tak jak moja kumpela ona nie pracuje od dawna o tym, że ma działalność to zapomniała nawet, prawnik jakiś jej doradził, by wpłaciła zaległe pieniądze za podatek od działalności jakieś 250 funtów i skołowała sobie zaświadczenia od 3 osób, że niby u nich systematycznie sprzątała i ona dostanie tą wyższą stawkę macierzyńskiego bez ruszania się z domu, a ja jednak pracuję i moze dostanę 70 funtów, no ale nie zazdroszczę, ja nie z tych co zazdroszczą, bo wiem, ze już nie jednego urzędy ścigają za takie manewry, no ale ogółem prawnie jest to ok.

Awatar użytkownika
inia1985

17 cze 2011, 13:22

inia1985, oj Wikusia jeszcze nie raz pewnie bedzie próbowała swoich sił, ale to czeka nas wszystkie
pewnie masz rację
Inia kochana mnie chodziło o becikowe w UK :ico_oczko:
to u Was też coś takiego jest? W Pl, to śmieszna kwota, ale cóż, zawsze jakiś grosz

elibell, no to póki się dobrze czujesz, to może warto popracować
koleżanka, że jak ma sie własną działalność i płaci najniższe stawki podatkowe to wtedy dostaje tą wyższą kwotę, co jest zgodne z prawem ale nie sprawiedliwe
jak widać wszędzie się kombinuje :ico_noniewiem:

A ja ciągle buszuję na allegro, już mam imponująca listę zakładek zapisaną, na razie nic nie zamawiam, bo w pierwszej kolejności kupujemy łóżko dla Wiki + pościele + kołdrę, poduszkę, a to w sumie wyjdzie jakiś 1000 zł, w sierpniu wezmę się dopiero za zakupy dla maluszka, ehhhh... gdyby nie ten komputer, to już bym mogła zaszaleć, złośliwość rzeczy martwych. Wczoraj w biedronce kupiłam sobie torbę do szpitala, bardzo fajna i niedroga.

elibell
4000 - letni staruszek

17 cze 2011, 13:45

ja też musze niebawem zacząć szykować ciuszki dla malucha, kołyska już w drodze do nas:)

inia dokładnie chcę popracować ile wlezie, choć 2 dni robię to uciążliwe są dojazdy, ale i musze mieć chwilę dla siebie, bo ja pracuję tylko w dni wolne męża, a jednak przygotowanie wszystkiego przed porodem to troszkę nam zejdzie, a ja sama z elizą nie dam rady, ona pomocna, tyle, że wiecej porozwala hehehehe, wiesz, pranie prasowanie, układanie. Zobaczymy, no i tak też powiem szczerze, że jeszcze choć ze 2-3 razy gdzieś rodzinnie z małą przydałoby się wyskoczyć, czy na kulki czy na jakiś piknik, a tylko
poniedziałki i wtorki mąż ma wolne, kiedy to ja pracuje. I albo od 15 albo od 22 bym poszła na macierzyński, o ile maluszek terminowo się pojawi to jeszcze 2-4 tyg wspólnych dni wolne by były, tyle, że nie wiem czemu mam przeczucie, ze maluszek z końcem sierpnia będzie z nami. serio ciężko wybrać hahahaha. Mąż mówi, że to moja decyzja i on nie chce ingerować w moje zdanie w tej kwestii,

Mała drzemie, a ja jakiś fil oglądam polski ale schizowy

Awatar użytkownika
Kinga_łódź
4000 - letni staruszek

17 cze 2011, 14:10

Inia u nas też było jak się nie mylę to 500f.
Ale było by to moje pierwsze becikowe tutaj no bo Elizę urodziłam w PL i tam brałam
to becikowe.
No a tutaj robią sobie zmiany kosztem ciężarnych niestety :ico_noniewiem:

Elibell mnie też doradzali, żebym otworzyła sobie firmę, ale ja tak nie chciałam :ico_nienie:
Żeby później się tłumaczyć nie to nie dla mnie :ico_nienie:

A co do zakupów to my zamawiamy kanapę dziś albo jutro bo czas oczekiwania
jest do 3tyg.
A później mogę zacząć szykować pokój dzieciaczkom :-D
Elizie musimy kupić pościel i poszwy, jakiś koc na kanapę.
A dla małego mam tylko ciuszków trochę :ico_wstydzioch:
I jakoś nie mam głowy :ico_noniewiem: Na łóżeczko i wózek jest jeszcze czas.
Pewnie jak kanapa przyjdzie to wtedy pokupujemy co trzeba :ico_sorki:

Awatar użytkownika
izabelllla123
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

17 cze 2011, 15:17

Odebrałam właśnie wyniki krwi i moczu i są fatalne, anemię mam nadal, malo czerwonych krwinek, hemoglobina niska, hematokryt też za niski ale tu nawet luz dopiero mocz wyszedł tragicznie mam nabłonki płaskie i okrągłe w moczu, erytrocyty świeże i wyługowane, wałeczki, bakterie, szczawiany, śluz i drożdze czyli wszytskie dziadostwa których nie powinnam mieć. Kobieta z laborki kazał ki się pilnie skontaktować z lekarzem............ciekawe co się znów dzieje.

szkieletorek

17 cze 2011, 16:35

Dziś mało bede z wam siedizała bo mam zły humor, pokłóciłam się wczoraj porządnie z moim M. i nic mi sie nie chce. Mam takiego nerwa że jak mnie ktos dziś sprowokuje to zabije. Żle mi sie w nocy przez te nerwy spało, dziecko tez nie spokojne było. A wogole mam dość wszytskiego.
Kochana może napisz co się stało i wtedy będzie ci lżej.
A jak u Was wagowo?
Ja mam jakieś 2,7 kg

[quote="Kocura Bura"
Musze sie zadowolić kanapkami.
miałam na myśli,żebyś sama upichciła :ico_oczko:
[/quote]
Ojj ja taka aż kucharka nie jestem .Nigdy pizzy nie robiłam a poza tym trzeba mieć składniki.
Odebrałam właśnie wyniki krwi i moczu i są fatalne, anemię mam nadal, malo czerwonych krwinek, hemoglobina niska, hematokryt też za niski ale tu nawet luz dopiero mocz wyszedł tragicznie mam nabłonki płaskie i okrągłe w moczu, erytrocyty świeże i wyługowane, wałeczki, bakterie, szczawiany, śluz i drożdze czyli wszytskie dziadostwa których nie powinnam mieć. Kobieta z laborki kazał ki się pilnie skontaktować z lekarzem............ciekawe co się znów dzieje.
Ojjej to kiedy masz wizytę u Gina?
Ja też cały czas miałam złe wyniki moczu, ostatnim razem było już bardzo źle ale wzięłam się za lanie w siebie na siłę wody niegazowanej i teraz jak robiłam to wyniki były książkowe.
Moja Gwiazdka- ta śpiewająca :ico_oczko:
http://www.youtube.com/watch?v=nXEerCE7CcY
hehe ale masz gwiazdę ;)

Ja dziś dostałam paczkę z ubrankami i są cudne. 80 % wygląda jak nowe a część jest z metkami. Chyba tylko jedna rzecz mi się nie podoba ale to już na aukcji mi się nie podobało. Ola szalała z radości jak zobaczyła listonosza rozpakowywała każda rzecz i mówiła ,,Aga zobacz Lilianka będzie pięknie wyglądać,, hehehe
Tylko muszę dokupić jakieś body i pajacyki ale nie za wiele pajaców bo już część miałam w domu.

Koło 17 mają być goście z sofami a ja nie mam siły by wyszorować podłogę po malowaniu. Cały dzień miałam w biegu i na szybko , a teraz padam na twarz.

Awatar użytkownika
izabelllla123
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

17 cze 2011, 17:11

Ojjej to kiedy masz wizytę u Gina?
Ja też cały czas miałam złe wyniki moczu, ostatnim razem było już bardzo źle ale wzięłam się za lanie w siebie na siłę wody niegazowanej i teraz jak robiłam to wyniki były książkowe.
ja mam wizytę w środę, nie wiem czym to jeste spowodowane, mam nadzieję że dziecku to nie zaszkodzi do czasu wizyty.
Kochana może napisz co się stało i wtedy będzie ci lżej.
szczerze nie chcę nawet o tym pamiętać, bo nerwy na samą myśl mnie biorą.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”