Awatar użytkownika
Viola
Trzy tysiące lat minęło...

28 wrz 2007, 16:09

Magdzinka u nas państwowo nie ma szans się dostać na usg...
a prywatnie też czekaliśmy w kolejce prawie godzinę, bo tyle było dzieciaczków...

jak moi chłopcy byli tacy mali to mieli tylko raz robione usg bioderek.... jak było ok. to nie potrzebne było kolejne....a teraz doktor powiedział, ze robia 3 razy...no i nie wiem czy to jego wymysł (60zł razy 3 wizyty od jednego dziecka...) czy państwowo tez tak jest...

no i nie wiem jak z tymi parametrami..L IIa i P IIa???

Awatar użytkownika
akerl
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

28 wrz 2007, 17:31

ja bylam panstwowo,w szpitalu,odrazu przy pierwszej wizycie mial zrobione Usg bioderek,pozniej bylismy w czerwcu-jak mial pol roku,nastepna wizyta byla teraz we wrzesniu,i nastepna,mamy przyjsc jak zacznie sam chodzic, :-) A o USG to wiem,ze jesli wynik nie jest calkiem jasny,to wtedy sie powtarza,a jesli jest wszystko ok.to juz nie :ico_olaboga:
A co do opisu,to nie mam pojecia co oznacza :ico_olaboga:

Żaba
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

28 wrz 2007, 21:28

Właśnie zakończyłyśmy walkę ze snem, ale to oznacza, że Oliwka powoli wraca do siebie. Od poniedziałku męczy ją rotawirus. Schudła strasznie, aż zwątpiłam wczoraj czy dobry rozmiar pampersów kupiliśmy. Ale dzisiaj zaczęła już co nieco jeść, no i to nocne szaleństwo, więc chyba idzie ku dobremu.
Viola, my jeździliśmy z Oliwką często na usg, bo w 3 tygodniu rodzinna wykryła u niej dysplazję. Chodziliśmy państwowo, nie wiem ile się czeka, bo za każdym razem zapisywaliśmy się na kolejną wizytę na określony przez lekarza termin. U niej w książeczce znalazłam tylko zapis z pierwszej wizyty (reszta pewnie na karcie u ortopedy) L Io P Io. Ja to odczytywałam jako pierwszy stopień dysplazji, bo L i P to chyba lewe i prawe biodro? :ico_szoking: ale pewna nie jestem. Najlepiej spytaj swojego rodzinnego to będziesz spokojniejsza. Na pocieszenie ci powiem, że Oliwka już po kolejnej kontroli (po pieluszkowaniu) miała książkowe bioderka a i tak na kontrole musieliśmy jeszcze kilka razy pojechać, więc może to taka profilaktyka.

Awatar użytkownika
Viola

28 wrz 2007, 21:45

akerl, żaba dzięki... :ico_sorki: :ico_sorki:

żaba masz rację L i P to lewe i prawe biodro...

moi chłopcy mieli bioderka ok., a w książeczkach zdrowia mają wpisany taki zapis... L Ib i P Ib... i to ponoć jest wszystko prawidłowe... zresztą nie mają żadnych problemów z biodrami... :ico_nienie:

no a teraz z Mileną też jest ok. biodra prawidłowe, ale zaniepokoił mnie ten zapis L IIa i P IIa
zwłaszcza, że dziewczynki częściej są narażone na dysplazję.. :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
akerl
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

29 wrz 2007, 09:54

Viola, chyba Żaba, ma racje,zapytaj pediatry,bedziesz spokojniejsza :ico_haha_02:

barbapuppa

29 wrz 2007, 16:51

Violu ja byłam z Tadziem tylko raz po 6tyg. i kobietka stwierdziła że wszystko super i nie musimy przychodzić na kontrolę, chyba że pediatra w 3 miesiącu coś wykryje, że jest nie tak
Wiki musiałam pieluchować przez miesiąc
co do oznaczeń, to sprawdzę jak miały dzieci wpisane i następnym razem ci napiszę

[ Dodano: 2007-10-01, 10:37 ]
Violu znalazłam coś dla ciebie o stawach biodrowych, myslę, że to wyjaśni twoje wątpliwości
http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/ ... 60711.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysplazja_stawu_biodrowego
ewentualnie coś tutaj:
http://www.edziecko.pl/zdrowie_dziecka/ ... 26553.html

u moich dzieci mieliśmy Ia/Ia i co najdziwniejsze, córce kazali zrobic kontrolę po 6-8tygodniach i zalecili pieluchowanie, a synek ma super i nie trzeba nic (dodam, że niewielkie tylko różnice mieli w tych kątach alfa, czy beta) a zatem konkluzja jest dla mnie nastepująca, jak Ia/Ia to wszystko super i żadne kontrole nie są wskazane
zresztą nam pediatra nie kazał iść z Wiki na kontrolę, a pieluchowaliśmy tylko miesiąc

Awatar użytkownika
Viola

01 paź 2007, 18:52

Dzięki Basiu :) :ico_sorki: :ico_sorki:
Troszke sobie poczytałam.... i już wiem o co chodzi z tymi bioderkami :ico_oczko:

barbapuppa

01 paź 2007, 21:01

nie ma sprawy Violu, cieszę się, że mogłam ci pomóc :ico_haha_01:

[ Dodano: 2007-10-03, 21:54 ]
gdzie się wszystkie podziewacie, dlaczego tu takie pustki?

Awatar użytkownika
Dora1

04 paź 2007, 12:49

No własnie ,czego tutaj takie pustki :ico_szoking: Kobietki zglaszac mi sie tu szybciutko :-) :-) U mnie po staremu ,ja zagoniona jak ''dziki zając'',jakoś nie mogę sobie znaleźć czsu ,żeby siąść ,poczytać ,popisać :ico_placzek: :ico_placzek: Wszystko w biegu.Kasia teraz w II klasie więc nie dośc ,że nauki ma tyle ,że mi się normalnie płakac chce :ico_placzek: :ico_placzek:,to jeszcze musze biegać z nia codziennie do Kościoła Ale mam nadzieję ,że pomału się jakoś zbiore i będę miała czas ,żeby częściej zaglądać :-D :-D

Awatar użytkownika
akerl
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

04 paź 2007, 16:01

juz sie tlumacze-moj komputer odmawia posluszenstwa, :ico_placzek: i czekam teraz na jakiegs wolnego ,,informatyka"typu kuzyn :ico_szoking: zeby po kosztach bylo,wiec chwilowo moze mnie nie byc,ale chyba bede usprawiedliwiona? :ico_oczko:

Wróć do „Kącik dla rodziców”