Strona 4 z 4

: 07 kwie 2011, 12:29
autor: Izunia
Mniamek, daj znac moze i ja sie skusze :)

: 25 lip 2011, 21:01
autor: riterka
Jabłecznik z budyniem
kruche ciasto
3 szkl mąki
1 kostka margaryny
2 jajka
3/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
zagnieść i do lodówki

dużą blaszkę wyścielić papierem do pieczenia pół ciasta kładziemy na spód blachy, na to dajemy jabłka
(jabłka obieram kroję na ćwiartki, wykrawam gniazda i kroje w plastry)
na jabłka cynamon cukier waniliowy i jak są kwaśne można posypać zwykłym cukrem

w garnku gotujemy budyń waniliowy/śmietankowy na 1 litr mleka dajemy 3 budynie jeśli są bez cukru dodajemy 6 łyżek, zalewamy jabłka i przykrywamy kruchym ciastem
piec 45-50 minut w 180 st (termoobieg 160st) jak góra mocno się przypieka przykryć pergaminem
po upieczeniu polać czekoladową polewą i posypać cukiereczkami
smacznego

: 29 lip 2011, 13:03
autor: lilo
SZARLOTKA Z POLEWĄ CHAŁWOWĄ

1 kg jabłek
1 szkl i 4 łyżki cukru
250 g margaryny
220 g mąki tortowej
100 g wiorków kokosowych
8 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Polewa:
100 g chałwy
1 łyżka cukru
5 g masła
1 łyżka mleka

Jabłka obrać, zetrzeć i odcedzić sok.
Margarynę, żółtka i 180 g cukru utrzeć.
Wsypać mąkę z proszkiem, delikatnie połączyć. Dodać pianę z 4 białek, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao.
Ciasto kakaowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę 24 x 39 cm.
Ubić pianę z pozostałych białek, dodać 7 łyżek cukru oraz wiórki, wymieszać.
Pianę wyłożyć na ciasta kakaowe, następnie odciśnięte jabłka i przykryć ciastem białym.

Piec ok 50 min w 180 st.

Polać polewą.

Polewa:
Masło, mleko i cukier oraz pokruszoną chałwę gotować na jednolitą masę, ciągle mieszając.

Obrazek

Jadłam u siostry ostatnio i bardzo mi smakowało. Jak zrobię w weekend to wkleję fotkę.

: 29 lip 2011, 16:53
autor: markotka
a próbowałyście szarlotkę sypaną?

: 29 lip 2011, 20:06
autor: lilo
markotka, przeczytaj wątek wstecz - jest i przepis i opinie :ico_oczko:

: 29 lip 2011, 20:11
autor: markotka
markotka, przeczytaj wątek wstecz - jest i przepis i opinie :ico_oczko:
nie śledziłam wątku, a wczoraj piekłam właśnie szarlotkę sypaną a nie wiedziałam czy macie przepis :ico_oczko: teraz już wiem, że macie :-D

Re: Ciasta z jabłkami.

: 12 sty 2013, 16:45
autor: aniawlkp86
dzisiaj zrobiłam jabłecznik
szukałam przepisu właśnie na dużą blachę taką z piekarnika i w końcu znalazłam i zrobiłam
wyszedł pycha,Hania już 2 kawałek wcina :lol:

Jabłecznik na dużą blachę

składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK
2kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 kopiaste łyżki masła
2 łyżki miodu

PRZEPIS NA CIASTO: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

PRZEPIS NA NADZIENIE Z JABŁEK: Jabłka obrać, pokroić na plasterki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać miód, wrzucić jabłka i próżyć przez kilka minut cały czas mieszając, na końcu doprawić cynamonem.

UŁOŻENIE CIASTA: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

MOJA RADA: Ciasto najlepiej wałkować między papierami pergaminowymi i lekko ciasto oprószyć mąką jak się wałkuje

zdjęcia:
cała blacha:
Obrazek

przekrojony:
Obrazek

Re: Ciasta z jabłkami.

: 27 lut 2013, 19:29
autor: onaiobcasy
Oj tak ciasta z jabłkami to jedna z moich słodkich słabości :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/desery ... alvadosem/ próbujcie :)

Re: Ciasta z jabłkami.

: 22 paź 2014, 14:09
autor: angelika89
@aniawlkp86 wygląda pysznie!!! ;)