(:( wlasnie odebralam wyniki grupy krwi ja mam B RH- a mąż A RH+ rozumiem ze moze wystapic konflik syrologiczny -
tak, może wystąpić konflikt.
Gdy kobieta ma grupę krwi Rh ujemną- tak jak ty, a ojciec dziecka Rh dodatnią to mówi się wówczas o istnieniu tzw. niezgodności serologicznej. Do konfliktu serologicznego dochodzi wówczas, gdy dziecko odziedziczy Rh ojca i jego krwinki w czasie ciąży przenikną do krwiobiegu matki. Do tej sytuacji dochodzi jednak najczęściej podczas porodu . Wówczas organizm matki zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko krwinkom płodu.
Z tego co wiem to do konfliktu bardzo rzadko dochodzi podczas pierwszej ciąży, gdyż organizm matki nie posiada jeszcze tych przeciwciał. Więc pierwsze dziecko urodzone z konfliktu zwykle jest bezpieczne. Ale gdy kobieta po raz kolejny zachodzi w ciążę (i dziecko także dziedziczy po ojcu Rh+), wytworzone w jej organizmie przeciwciała uaktywniają się. Dostają się przez łożysko do krwiobiegu płodu i uszkadzają jego czerwone ciałka krwi. Kiedyś nawet zalecało się żeby odczekać 7 lat z kolejną ciążą, teraz lekarze już od tego uciekają.
W lżejszych przypadkach powoduje to niewielką niedokrwistość, a w poważniejszych - nawet śmierć dziecka w łonie matki czy nasiloną żółtaczkę poporodową z powiększeniem wątroby i śledziony.
Jeśli poziom przeciwciał zagraża dziecku, można mu przetoczyć krew przez pępowinę jeszcze w łonie matki. Częściej jednak wykonuje się u dziecka tzw. przetoczenia wymienne krwi przez pępowinę zaraz po urodzeniu. U mojej szwagierki właśnie druga córka miała przetaczaną krew zaraz po urodzeniu, a między dziewczynkami była różnica tylko 1,5 roku.
Dziś dziewczyny mają po 15-17 lat, są zdrowe, konflikt nie wpłynął w żaden sposób na ich rozwój.
Poinformuj swojego lekarza a tej sytuacji, pewnie zostanie wpisana ta informacją w twoją kartę ciążową.