lulu_
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

25 mar 2008, 20:22

Witami!!!
My dopiero dziś popołudniu wróciliśmy do domku.
Bardzo tęskniliśmy za Wami :ico_wstydzioch:
Już czytam Was od godzinki :-D

Spinka, masz śliczny brzuszek i wcale nie jest taki duży jak pisałaś :ico_brawa_01:
Mój rośnie w oczach :ico_szoking:
W czwartek przymierzałam spodnie i były jeszcze dobre, a w poniedziałek już nie chciały się zapiąć ani zasunąć :ico_placzek: No i po świętach kolejny kg do przodu :ico_szoking:

Święta minęły za szybko, ale z drugiej strony już dłużej nie dałabym rady. Jestem bardzo zmęczona. Mój siostrzeniec budził mnie średnio 4-5x w nocy (spałam za ścianą), a wstaje codziennie o 5 rano :ico_szoking: No ale jemu jestem wszystko w stanie wybaczyć. Jest śliczny, kochany i taki radosny :-)

Wróciliśmy z pełnymi torbami ubranek - nic już nie muszę kupować dla naszego maleństwa :ico_brawa_01: Przynajmniej na pierwsze kilka miesięcy. Ale później też dostaniemy ciuszki, jak tylko młodszy i starszy Mikołaj (5 i 10 miesięcy) z nich wyrosną.
Teściowie chcą nam kupić łóżeczko, rodzice dokładają sie do wózka, więc u nas zakupy będą skromne. Dostałam nawet nowiutką butelkę dla dzidzi, wkładki laktacyjne, koszule do karmienia :ico_olaboga: . No a szwagierka już mówiła, żebyśmy przyjechali po wanienkę i laktator.
A to wszystko dlatego, że w zeszłym roku moja siostra i 2 siostry mojego męża urodziły dzieciaczki :ico_brawa_01: .

mojamaja.corcia, powodzenia jutro na egzaminie!!! Będę na pewno trzymać kciuki!!
Marta26, mam nadzieję, że te paskudne bóle brzucha już nie powrócą, ale na wszelki wypadek trzymaj dietę bezfrytkową :-D

Awatar użytkownika
Marta26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2008, 20:33

lulu_, no to super, bedziecie miec kaskę na co innego :ico_brawa_01:
a u mnie z tym brzuchem nieciekawie, znów pije rumianek, mam nadzieje ze moge go pic bez ograniczen. w sumie to w ciązgu dnia ani razu nie miałam ataku no ale cóż ja dziś zjadłam- porcyjke obiadku, pare kromeczek i kaszke manne z sokiem wiśniowym. Jestem głodna :ico_placzek:
dobiła mnie m. kuzynka której dziecko ucze bo jest pielegniarką i była u mnie teraz z córka na lekcji i jej mówie co mam a ta na to żebym sobie zrobiła próby watrobowe i pasowałioby USG bo jak ten ból nie ustapi a co gorsza bedzie sie nasilił to nawet w ciąży może być konieczna operacja bo jej to tez wygląda na woreczek :ico_placzek: tym bardziej że brzuchol mam nisko to na pewno dzidzia nie ugniata wątroby jeszcze. Podłamałam sie :ico_olaboga:

lulu_
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

25 mar 2008, 20:48

A z tego co ja wiem to w Polsce jest bardzo różnie z zzo. Są szpitale, gdzie w ogóle nie ma takiej możliwości :ico_szoking: Dobrze jednak jest mieć świadomość, że w razie silnych bólów mogą nam pomóc.
Każda z nas powinna mieć prawo do decydowania o sobie!!

A samo zakładanie cewnika nie jest takie straszne. Najpierw znieczula się skórę maleńką igiełką, więc nie ma się czego bać. Robi się to w takiej pozycji jak opisała Siunia lub w pozycji leżącej na boku (zależy jak woli lekarz). Najmniej przyjemne jest podawanie środka znieczulającego, bo to czuć jako rozpieranie. Poza tym nie znieczula się tak bardzo jak do cc, więc można ruszać nogami i zaraz po porodzie dostaje się dziecko. No i w razie problemów z łożyskiem, wystarczy podać kolejną dawkę leku znieczulającego, a nie muszą usypiać. Oczywiście znieczulenie działa też w trakcie szycia krocza :-D
W Polsce raczej nie podłącza się takiej pompy jak pokazywała na zdjęciu Siunia, tylko podaje do cewnika kolejne dawki.

Minusem jest fakt, że może wydłużyć się druga faza porodu, bo nie czuje się dobrze skurczów, ale za to może skrócić się pierwsza faza (do pełnego rozwarcia).

Ale się rozpisałam :ico_wstydzioch: Jak macie dość medycznego bełkotu to upominajcie mnie, bo czasem trudno się powstrzymać :-D

[ Dodano: 2008-03-25, 19:52 ]
Marta26, ma kobieta rację. Jak Ci nie minie, to konieczna będzie wizyta u lekarza i badania. Na razie nie myśl o operacji :ico_nienie: To jest ostateczność!!!

Awatar użytkownika
Marta26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2008, 20:59

lulu_, będe robiła wszystko żeby tylko to minęło. zero czekolady, tłustych i smazonych rzeczy itp. W życiu bym nie pomyslała że mi woreczek zacznie nawalać, wcale go nie "szanowałam" te tony czekolady, fryteczki i jajka w swięta :ico_olaboga:
a teraz za to herbatka rumiankowa (ble...), miętowa i zero słodyczy :ico_placzek:
oby nospa pozwoliła się w nocy wyspać :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
ale dzidzi chyba nic to nie szkodzi jak mam te bóle, co? :ico_olaboga:
przepraszam że jojcze ale sie boje . I nie chce do szpitala :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:

lulu_
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

25 mar 2008, 21:05

Marta26, nie, Twej dzidzi nic nie będzie. Może masz tylko podrażnienie, a nie stan zapalny. A teraz boli Cię jeszcze?

Awatar użytkownika
Marta26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2008, 21:08

lulu_, w zasadzie to teraz własnie zaczynam czuc coraz bardziej. Jak co wieczór od kilku dni- to się daje przeżyć w ciągu dnia, czasem w ofgóle nie czuję, a przychodzi noc i jest masakra. Tylko przedtem nie wiedziałam że mi nospa pomaga, teraz zjem małą kolacje -kanapki z poledwica i pomidorem (bez skórki- wyczytałam że mogę) no i potem łykne nospe i mam nadzieje że prześpie noc spokojniej. a jutro znów rezim żywieniowy i wierze że będzie dobrze, musi być :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

lulu_
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

25 mar 2008, 21:12

Marta26, No-spy sobie nie żałuj :ico_nienie:
Życzę spokojnej nocki!!!
:ico_buziaczki_big: dla Ciebie i maleństwa!!

[ Dodano: 2008-03-25, 20:16 ]
Dziś już uciekam odpocząć!! Do jutra!!

Awatar użytkownika
Marta26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

25 mar 2008, 21:18

lulu_, dobrej nocki, dzieki za słowa otuchy :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:
ja tez już siedzew drugim pokoju ale komp jeszcze włączony to potem zajrzę :ico_oczko:

Awatar użytkownika
spinka
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

26 mar 2008, 08:46

Witam Dziewczynki!

Marta jak minęła noc, mam nadzieję, że w miarę spokojnie.

Lulu_ mi Twój "medyczny bełkot" wcale nie przeszkadza i mogę go słuchać, tzn, czytać na okrągło.

MOja.maja oszczędzaj się, powodzenia na egzaminie i całuski z okazji 100 dni :ico_brawa_01:

Nowa opisz nam co ciekawego było na szkole rodzenia :ico_sorki:

A ja noc miałam średnią na jeża, no wstawałam do kibelka, ale mam też jakiś stan zapalny i w związku z tym swędzenia, dobrze że wizyta już w piątek to może jakoś wytrzymam i powiem ginowi niech mi w końcu da leki, bo on ciągle mówi tylko o płukance z Tantum Rosa - a mi to jakoś średnio pomaga. Mała daje mi popalić, tzn lewe żebro normalnie piecze - cały czas to samo, prawego jeszcze nie czułam a do lewego już dotknąć od kilku dni nie mogę.

Awatar użytkownika
NOWA
Trzy tysiące lat minęło...

26 mar 2008, 11:09

Hej :ico_ciezarowka: witam z rana

Własnie zjadłam sniadanko i trochę :ico_odkurzanie: (bo wczoraj był sierściuch :-) ).
Ja wyspana, choc mała zrobiła mi pobudkę przed 4, ale potem udało mi się nawet szybko zasnąc :ico_oczko:

Lulu_ pisz, pisz kochana jak najwięcej, wiedzy nigdy za wiele :ico_oczko: , a z ciuszkami i rzeczami dla maluszka to Ci sie fajnie złożyło :-) , ja to zaczynam od zera i muszę kupowac dosłownie wszystko.

Spinka ranny ptaszek z Ciebie :ico_oczko: . Moja córcia póki co mnie oszczędza, czasami czuje, że jest wyzej w okolicy żebra, ale zadnego bólu ani pieczenia nie odczuwam.

U mnie gin. stwierdziła ostatnio, że też mam jakąś infekcję (tylko dziwne, bo mnie ani nic nie bolało, ani nie piekło), zapisała mi globulki (Macmiror 500).Więc może poproś gina o jakieś leki, dziwne, że sam tego nie zaproponował :ico_noniewiem:

Lecę po kawkę, zaraz wracam :-)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”