hej kobietki
not o pisze juz o co chodzi, Julenka juz zasnela wiec mam troszke czasu.
bylismy dzis na spotkaniu u opiekunki z pania pedagog/pielegnairka oni tu robia takie wizytacje sprawdzaja jak sie dzieciaczki rozwijaja w czym pomoc, jak ktos ma np problem ze dziecko nie je, albo spac nie chce, cos w rodzaju takiej superniani hihih no i ona pierwsze co zauwazyla u Julci to to ze ona bardzo szeroko rozstawia nozki i raczki i wygina je w niespotykane pozycje, i okreslila to hipermobile to znaczy ze Julcia tak wykreca nozki i raczki i cialko jak np takie wytrenowane gimnastyczki - tyle ze nie jest to pozytywne, np kiedys wam pisalam ze ona nie siedzi normalnie tylko tak na czworaka na kolankach z nogami wygietymi i myslam ze to smieszne ze ona tak robi ze takie dziwne pozycje sobie znajduje, umie szpagat zrobic ( calkowicie ) i palec ( kciuk ) bez trudnosci odgina do raczki, kiedy stoi na nozkach to czesto jedna ( zawsze prawa ) stopka jest odwrocona do gory nogami ze tak powiem to znaczy wierzch stopki lezy na podlodze i ta pozycja wogole ja nie boli, nawet niezauwaza roznicy, ja probowalam stope sobie do tylu odgiac i ja polozyc na ziemi to jeyne co moglam to palce i tak mnie to bolalo ze hej, no i to takie nadbierne wyginanie prowadzi do nadwyrezenia stawow i jesli czegos nie zrobimy juz teraz to Julcia moze miec potezne bole stawow i miesni juz calkiem niedlugo, bo tylko dlatego ze ona moze wyginac rece i nogi w rozne pozycje nie znaczy ze to jest dobrze to robic, a np moja ciocia umarla jak byla calkiem mloda miala 57 lat i ostatnie 20 lat to ciagle sobie masowala miesnie i chodzic nie mogla bo miala tez gosciec,....tak mi sie plakalac zachcialo bo juz sobie wyobrazam jak Julcia wygina cialko i za pare latek w bolu cierpi, szczegolnie ze szukalam tego na polskich stronach ale zadnego takiego przypadku nie znalazlam, jest reumatyzm ale o przypadku julci nic nie pisze, ale jest to syndrom ktroy moze tez doprowadzic do powaznych chorob, niektorzy ludzie zta przypadloscia moga wyciagac skore na kilka-kilkanascie centymetrow, ( Julcia tez zawsze sobie skore wyciaga jak pije mleczko, i niewiem nic ja nie boli ale jej sama na to niepozwalalm bo obzydliwie to wyglada), inni nazywaja sie czlowiek guma, ale ci ludzie nie wiedza ze kiedy przestana swoje wyginania w telewizji czy gdzie kolwiek zaczna sie potworne meczarnie, w dodatku jesli nie bedziemy ograniczac Julci w ruchach i nie bedziemy jej pilnowac i ustawiac prawidlowo to jej stawy beda tak nadwyrazone i wyciagniete...no nie chce nawet o tym myslec...o jest! znalazlam na wikipedi o Julci doleglosci! tu jest link
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zesp%C3%B3 ... sa-Danlosa tak sie martwie...w przyszlym tygodniu idziemy do lekarza i specjalisty...tak mnie ta kobieta przerazila i rozmawialismy dwie godziny o tym dzis rano...mam nadzieje ze uda nam sie rehabilitowa Julenke....