Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2009, 19:52

IWONA - podziel sie pizza... ale mi smaka narobilas...
Jak na razie mogę podzielić się przepisem :-)
Ale to później,ok?

Awatar użytkownika
margarita83
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2009, 20:06

a ja dzisiaj na kolacje zjem torttelini ala cream, a P. pewnie paste mix z tej włoskiej knajpeczki nieopodal - mają wszystko na dowóz :-D :-D :-D

No nic, kończy kapać Majkę.
Lecę podac witaminki, byc może mleczko bo mała strasznie mu ryczy ostatnio - czasami odnosze wrażenie że sie go boi albo go nie zna :cry: :567: :cry:

Dobranoc.

Jutro idziemy kupić panele i farbę na ścianę, może tez wybierzemy bonsai na allegro :-D :-D :-D

dobranoc babeczki :-)

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2009, 20:08

Gie napisał/a:
IWONA - podziel sie pizza... ale mi smaka narobilas...

Jak na razie mogę podzielić się przepisem
Ale to później,ok?
Kochana, dzieki bardzo, ale jak juz wyzej napisalam - tez zrobimy pizze, Pan zaraz jedzie po zakupy... a co do przepisu - pewnie, mozemy sie wymienic przepisami na ciasto, bo jest ono najwazniejsze w pizzy... chetnie wyprobuje Twoj - moj Pan jest pizzowym mistrzem i kocham na zaboj Jego pizze... wstawie fote jak juz zrobimy... ale bedzie wyzera, mniam... juz zamowilam u Pana cole, cos slodkiego po pizzy... mmmmmmm, juz mi slina cieknie... i pewnie jak sie tak najem, to od razu zrzute zalicze - zawsze jak sie tak obezre wieczorem, to od razu spac mi sie chce...

a moja corcia siedzi wlasnie, gryzie smoka i krzyczy: nieee, nnnn...gie :-D :-D

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2009, 20:08

IWONA - bedziemy robic pizze z Panem - to przez Ciebie!!!!!!! :ico_oczko: :ico_oczko: :ico_oczko:
Cieszę się,że mogłam pomóc :-D

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2009, 20:09

dobranoc MARGARITA... milego wieczoru, a jutro udanych zakupow...

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2009, 20:15

Ja robię ciasto tak:
2,5 szkl. mąki
1 jajko
pół kostki drożdży rozpuścić w 3/4 szkl. mleka
łyżka oleju
szczypta soli

Zagniatam później czekam aż trochę wyrośnie i na blaszkę, następnie kładę sos pieczarkowy (lub słodko-kwaśny - zawsze kupuję), na sos podsmażone pieczarki z cebulą, później wędlina i do piekarnika na 20-25 min. 5 min przed końcem wrzucam kukurydzę i starty żółty ser.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2009, 20:17

SHOO - warto jechac do kina na tego Benjamina Buttona? Bo zarezerwowalam bilety, ale mysle jeszcze o dramacie "Wątpliwosc" z moja ukochana Meryl Streep - ogladalas??

http://www.cinema-city.pl/index.php?mod ... ie&id=1199

[ Dodano: 2009-02-20, 19:23 ]
Iwona - dzieki za przepis - my nie lubimy robic ciasta z mleka, bo wtedy ciasto robi sie slodkawe (mimo soli)... zaraz Pan wyjdzie z wanny, to go zapytam o ten przepis, bo ja nigdy ciasta nie robie...

smarujemy ciasto sosem pomidorowym z oregano i bazylia, sypiemy starty ser (zawsze na spod pizzy-tak wolimy), na to pieczarki (nie smazymy ich wczesniej, ja nie lubie takich duszonych na pizzy), papryka czerwona, kukurydza i koniecznie duuuzo SALAMI - Pan sobie zarzuca jeszcze oliwki, ale ja nienawidze... smierdza dla mnie sikami, fuj...

pizze jemy z sosem pomidorowym i czesto bialym-czosnkowym :)

[ Dodano: 2009-02-20, 19:46 ]
nasz przepis na pizze:

ok. 0,5 kg maki
od tej ilosci Pan odsypuje ok. 100 g (wszystko na oko)
1/3 kostki drozdzy rozpuszczona w malej ilosci cieplej (nie goracej) wody (w ok. 1/4 szklanki) z polowa plaskiej lyzeczki cukru (najlepiej pudru)
w drugiej szklance Pan rozpuszcza lyzeczke (prawie czubata) soli w goracej wodzie

do tych 400 g maki dodaje wode niegazowana i te rozpuszczone drozdze i wygniata

jak ciasto jest juz dobrej konsystencji Pan dodaje 3-4 lyzki oleju (najlepsza oliwa z oliwek) i te rozpuszczona sol i te 100 g maki i baaardzo dokladnie ugniata. Ciasto ma miec taka rozciagliwa konsystencje, ma sie dosc latwo rozciagac i nie przerywac.

my nie lubimy bardzo puszystego ciasta, wiec nie czekamy dlugo az bardzo wyrosnie (zostawiamy w miseczce i nakrywamy mokra sciereczka), a potem na blache wysmarowana oliwa.

wazne jest pieczenie - nastawiamy piekarnik na ok. 190 st. i pieczemy z gory i dolu (blacha jest wlozona tak troche wyzej niz srodek piekarnika) przez 15 min, a po uplywie tego czasu - ustawiamy jeszcze grzanie tylko z gory i najwyzsza temperature i pieczemy kolejne 5 min.

Pan mowi, ze probowal juz chyba wszystkie przepisy na pizze jakie sa na swiecie (z jakiem i mlekiem tez) i ten jest debesciakiem... :ico_noniewiem: :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Iwona H
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

20 lut 2009, 20:53

Gie, dzięki za przepis. :ico_sorki:
Widzę,że całkiem inny, też wypróbuje.

Awatar użytkownika
Gie
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2009, 20:56

nie ma za co, ja tez dziekuje...

[ Dodano: 2009-02-20, 21:14 ]
chyba chu...steczka bedzie z tej pizzy... Pan jak pojechal na zakupy, tak Go nie ma (mial jeszcze wstapisc "na chwile" do kolegi... ale poniewaz to kolega od samolotow, to na pewno siedzi, gada i wyjsc nie moze-zawsze tak jest...

juz prawie 21:30, skreca mnie z glodu... ale ile to sie jeszcze zejdzie zanim sie zrobi te pizze... ehh... do diabla... :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:

Awatar użytkownika
Pati85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 lut 2009, 22:18

Dobry wieczor

moj maly spi a ja nie mam na nic sily, ide spac, nie wyspalam sie, a i maly marudny wiec nie wiem jaka nocka nas czeka, oby w miare :ico_sorki:

Gie ale narobilas mi smaka na pizze, Ty Iwonka tez, chyba jutro tez zrobimy

No nic patrze, ze nikogo nie ma, zycze milego wiczoru i w miare przespanej nocki, dobranoc papapa

[ Dodano: 2009-02-20, 21:20 ]
juz prawie 21:30, skreca mnie z glodu... ale ile to sie jeszcze zejdzie zanim sie zrobi te pizze... ehh... do diabla... :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:
oj to szkoda, to zadzwon po Pana

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”