Strona 6 z 12

: 03 maja 2009, 21:20
autor: Natashka
ULamisiula ale piekne te Twoje tory, zwlaszcza tym dla meza zachwycona jestem
chyba sama za robienie rozyczek bym sie nie brala bo ja beztalencie jestem manualnie :ico_haha_01:

: 05 maja 2009, 19:28
autor: Lina
Ulamisiula :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: gratuluję talentu ,torty wspaniałe tylko ich kosztować :ico_brawa_01:
ja niestety mam do pieczenia dwie lewe

: 01 cze 2009, 17:22
autor: ulamisiula
Dziękuję za dobre słowo :ico_sorki:
W piątek byłam na wieczorze panieńskim mojej siostry i w prezencie dostała ode mnie tort "Wacek na łące"
Obrazek
Dekoracja oczywiście zrobiona z masy cukrowej.

: 01 cze 2009, 18:38
autor: Duszka
:ico_smiechbig: ulamisiula ale masz talent -on jest piękny :-D oczywiscie tort :ico_haha_01: hahaha

: 02 cze 2009, 09:47
autor: Jadzia
Obrazek piękny piękny.....ale masz zarąbiste pomysły :ico_brawa_01:

: 02 cze 2009, 12:58
autor: ulamisiula
Teraz mi się marzy zrobienie tortu na wieczór kawalerski.Pomysł już mam. :-D

: 22 cze 2009, 13:25
autor: izuś_85
domowy TORT RAFAELLO

zwykły biszkopt okrągły dzielisz na 3-4 krążki
(jak nie masz przepisu to krzycz-dopiszę)

warstwa śmietanowa to
0,5l-0,75l śmietany 30%- ubijać na wysokich obrotach aż będzie puszysta
dodać 2-4 łyzek cukru pudru i kropelke aromatu kokosowego
dosypac opakowanie wiórków kokosowych

i masa gotowa

masa toffi to poprostu ugotowana puszka mleka zagęszczonego słodzonego, trzeba gotować nieotwartą puszkę na małym ogniu około 3,5- 4 godzin :ico_noniewiem: :ico_noniewiem:
taką schłodzoną masą posmarować każdy krązek biszkopta i również zostawić na ostatnią wartswę górną :-D :-D

na taki krązek posmarowany toffi dajesz bitą śmietanę i nakrywasz kolejnym krażkiem

jeśli tort ma być dla dorosłych nasaczasz delikatnie każdy krązek likierem kokosowym (podróbką malibu) mozesz rozcieńczyć z ciepłą wodą

jeśli dla dzieci to poprostu wodą z cukrem :ico_oczko: pamietając aby nie przemoczyć warstwy ciasta :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_nienie: :ico_nienie: tylko delikatnie skropić każdy krązek, ważne zeby był delikatnie wilgotny, wtedy tort nie bedzie suchy i nie "wciagnie" śmietany

wierzch tortu smarujesz toffi
boki tortu smarujesz śmietaną i obsypujesz potartą na tarce biała czekoladą (najlepiej ją trzymać w lodówce przed potarciem to sie nie rozpusci)
górę dekorujesz wyciskając na brzegu szlaczek ze śmietany
a na środek- tu już Twoja inwencja twórcza
wiórki kokosowe, biała czekolada, listki, kwiatki z białej czekolady, różyczki z opłatka, czekoladowe ozdoby :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: cokolwiek

pomiędzy warstwy też mozesz zetrzeć czekoladę, jak złapiesz "wątek" to sama dojdziesz na co masz smaka :-D :-D

ja uwielbiam wersję z malibu :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

: 29 cze 2009, 14:04
autor: rita
A ja ostatnio robiłam taki torcik ajerkoniakowy


puszka mleka skondensowanego słodzonego
3 opakowania herbatników "Leibenitz"
1 krem ajerkoniakowy "Dr. Oetker"
10 dkg masła
220 ml mleka
0,5 litra śmietany kremówki (najlepiej 36 %)
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru pudru
1 cukier waniliowy

Mleko w puszce gotować 3 godziny (tuż przed robieniem ciasta)
tortownicę wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem, teraz układamy herbatniki
przygotować krem ajerkoniakowy wg przepisu ze zmniejszoną ilością mleka i wyłożyć na herbatniki
na krem układamy następną warstwę herbatników i mleko z puszki zaraz po ugotowaniu
przykryć następną warstwą herbatników i po ostygnięciu warstwy mleka ułożyć bitą śmietanę (śmietanę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru, cukrem waniliowym, pod koniec ubijania dodać wcześniej rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę)

Na wierzch posypuję startą gorzką czekoladę
Spróbujcie pychotka:)

: 13 lis 2009, 00:40
autor: kilolek
Teraz ja się pochwalę swoim tortem. Bardzo prostym. Idealnym dla początkujacych i dla dzieci przede wszystkim
Obrazek
a oto przepis
http://zpierwszegotloczenia.pl/drukuj/post-15503.html

: 10 gru 2009, 17:00
autor: matikasia
Ulamisiula piękne te Twoje torty!!! cudowne!! a te barwniki to dodajesz do tej masy cukrowej tak? i to naprawdę tak się pięknie da ulepić? a możesz podać przepis na tą masę cukrową?