Awatar użytkownika
karolas
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 lut 2008, 14:45

karola24 hejka, moja przyjacióleczka NANA wspomniala mi ze masz problem u synka. Juz pare dni temu mi wspominala co i jak u Ciebie tzn. U Maciusia i ja z nią rozmawialam bo u mnie właśnie moja Amelka ma zapalenie pluc bezobjowowe to sie teraz tak nazywa.
otóz wyobraz sobie ze Amelka 4 tygodnie temu miala katarek,lekki. Katar minął zaczeła pokaszliwac. No i tak średnio dwa razy w tygodniu w poniedzialek i w piątek chodzilam z nia na osłuachanie bo amelka miala juz raz zap.pluc jak byłą maluska wic juz wiem co to jest bo wtedy tez miala włąsnie rozpoznanie ze to bezobjawowe zap.pluc-wtedy miala 8 tygodni i iala obustronne dodam.
Dodam ze bezobjawowe to znaczy bez temperatury i lekki kaszlek tyle co nic. No i tak chodzilam na te osłuchiwania ale nic ani lekarka rodzinna ani nawet sie udałam do pulmonologa nie byli w stanie wysłuchac. W końcu w minioną środe Amelka nadal niegorączkując wypluła sobie na jej rączkę i na bluzećzke taką zieloną flegmę wiesz!!!!
Nie wiem twoj synek chyba nie choruje i pewnie nie masz rozeznania ale ja juz wiem dokładnie co oznacza zielona flegma i NANA rowniez. Mam nadzieje ze to ze napisałaś ze NANA ci cos wykrakała to w przenośni???Bo ona ci nic moim zdaniem nie wykrakaa tylko ma juz doświadczenie o co chodzi z zap.pluc wie ode mnie bo moje dzieci duzo bardzo duzo chorują i jej Misiek zresztą raz tez był chorki.
Takze kochana, zileona flegma u Amelki nie wzieła sie z powietrza bo ona nie ma wcale katarku wiec nie ma mowy o spływaniu katarku czy cos tam. Poszłam wiec kolejny raz do lekarki i jej mowie ze mam dosc czekania i prosze kategorycznie o skierowanie na rtg pluc!!!!!
Poszłam w minioną sobote i co sie okazał ta flegma to włsnie zalegający stan zapalny prawego płucka.Moim zdaniem jesli twoj synek ponoć z tego co słyszałm juz wczensiej był jakis niewyrazny tzn. pzeziebiony czy cos niedwno i teraz dalej kaszle i dosłża gorączka to ja na twom miejscu juz bym dawno była na tym zdjęciu. Patrz Amelka mi wcale nie gorączkowala i nie gorączkuje, kaszelek miała lekki tylko z rana nieraz po poludniu po drzemce a tak praktycznie tyle co nic tego kaszlu i widzisz. ja ci pisze to w dobrej wierze tak jak inne dziewczyny np. NANA naprawdę teraz są takie patogenne choroby ze nie ma co zwlekac :)
Głowa do góry i sie nie denerwuj tylko zrob to zdjęcie i juz a na dobrą sprae to obym sie myliła ale to zap.pluc to całkiem realnie wygląda bo Amelka tych furczeń,rzęzeń tez mial mało i widzisz.
Teraz ma augumentin i juz lepiej i mucosolvan ma po ktorym pol godzinki po nim musze ją porządnie oklepac zeby jej sie ta flegma urywała :)
Trzymam kcuki za Maciusia i nie denerwuj sie ze po zap. pluc gdyby sie faktycznie potwierdziło ze bedzie częaciej chorował to nie powiedziane.
Nic zmykam robic obiadek miłego dnia.

Awatar użytkownika
nana
Śmigam już bez trzymanki po forumku

22 lut 2008, 16:20

My bylismy na spacerku,ale w druga stronę podjechałam autobusem,bo zaczął wiać silny wiatr i to w naszą stronę :ico_nienie: Jak przyszłam do domu,rozebrałam Micha i słyszę parcia i patrzy się na mnie,więc szybko na nocnik i cio jest kuuuupala.Poprzestawiały mu się od wcoraj godz.z tym sraniem ale dobrze ze daje znaki :ico_haha_01: Co ja widzę :ico_szoking: Karolas,kórcze ubiegłaś mnie...Właśnie chciałam też opisac Ami,dzięki za wyręczenie :ico_haha_01: :ico_brawa_01:
Karolina-ja ci wykrakałam no co ty ja tylko przewidziałam,że tak moze być!W koncu juz cos wiem na ten temat,mówiłam ci juz kiedyś że Michaś jak miał 6 tygodni to wyladowaliśmy w szpitalu na zap.płuc! I tez bezoobiawowo,tylko zdjęcie RTG wykazało niewielkie zmiany w lewym płucku!!! Pozatym później miał zapalenie oskrzeli,więc juz wiem co i jak...Dlatego jak tobie mówiłam co i jak to nie chciałas słuchać -STARSZEJ- :ico_haha_01: (żartuje).A jak dla mnie to chyba ten antybiotyk nie pomaga skoro dostał tempe,tzn.cos sie rozwija nie .Wiesz niekonieczni9e musi mieć obustronne zap.płuc,moze miec niewielkie zmiany tak jak Michaś,zrób tego Rtg i się okaże nie ma co gdybać,bo znów powiesz ze cos ci wykrakałam!!! Weż sie w garść i głowa do góry! :ico_haha_02:

BECIA-a ty co za trypla załapałaś???Weź łykni sobie L-52 odrazu postawi cię na nogi(mówię ci rewelacja)! A te zębole mogłyby juz wyść Ami(wogóle wszystkim dzieciaszką) :ico_placzek:

Aga26, dzięki za poparcie :ico_oczko: Oczywiście czekamy na relacje ...

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek

22 lut 2008, 17:41

[size=200]gośka[/size] a co to jest L-52 :ico_szoking: ?BO NIE TRYBIE!!!!

[size=200] ami [/size]ma juz jedna czwóreczke na wierzchu,ale cała nie wyszła bo wiadomo ząbek podwójny ,a 3 kolejne sa juz prawie na wierzchu kolejna górna i 2 dolne masakraaaaa :ico_olaboga: ,ale od wczorajszego dnia nie gorączkowała no ale jakas niewyrazna jest boli ja w buzi ,bardzo mało je jesli juz to wszystko w postaci płynnej czyli kaszka zupka nic co wymaga memlania,nie chciała wczoraj parówki ani chlebka ,dzis dałam ciastko to wywaliła rozkruszyła ,a chrupki kukurydziane przyszła do mnie do łazienki i wywaliła do wanny

teraz własnie zasneła niedawno tez bylismy na chwilek na dworku ale wieje i zaczeło padac chodz jest ciepło,ja ledwo łaze -jakas słaba jestem na nic siły nie mam :ico_placzek:

jeszcze dzis nic nie jadłam niemam apetytu ani nie piłam troske moze z pół kubka herbaty i to wszystko teraz zabrałąm sie za sok pomarańczowy moze mnie postawi :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
nana

22 lut 2008, 18:20

Becia L-52 to są takie krople http://www.i-apteka.pl/p/pl/7059/lehnin ... _30ml.html Poszłam na łatwiznę niechce mi sie pisać o tym wszystko.To właśnie mi pomogło jak tak się zawaliłam w wigilie,co niemogłam mówić! I paru znajomym tez pomogły te krople!!! Są homeopatyczne,więc niezaszkodzą,możesz spróbować :-D
Wielkie :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dla Ami za zębole,ta naprawdę zaraz będzie miała całe uzębienie :ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek

22 lut 2008, 18:22

dzieki kochana :ico_sorki:

Awatar użytkownika
nana

22 lut 2008, 18:36

Nie ma za co :-D I wiesz zrób tak jak mówiłam i jak pomoze to w tedy dziękuj :ico_haha_01: życze żeby pomogło!!!

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

22 lut 2008, 20:56

Ja już się melduję

Emilka już sobie smacznie śpi, mąż gdzieś wybył więc mam czas żeby spokojnie zasiąść przy laptopku :-D

No więc tak...
Załatwiliśmy już salę na roczek i ustaliłam menu. Postanowiłam że wszyscy będą jeść to samo :-D czyli rosołek i kurczaczek z musem pietruszkowym (mmmm uwielbiam) na drugie danie, do tego torcik jakaś kawusia i tyle.
Z weselem też już dograliśmy prawie wszystko więc to co miałam zaplanowane to załatwiłam. A i spróbowaliśmy deserek który będą nam serwować na weselu. Mówię Wam niebo w gębie a szczerze mówiąc jak zobaczyłam nazwę to byłam raczej sceptycznie nastawiona. Deser nazywa się lody makowe w cieście piernikowym z sosem pieprzowym :ico_szoking: ale jest rewelacyjny :-D

A ja też jakaś dzisiaj niedokulana jestem. Mam MEGA lenia, nawet nie chce mi się wstać herbaty zrobić a przede mną jeszcze seria brzuszków :ico_olaboga:

becia kuruj się kochana. Ja jak mnie zawsze próbuje choróbsko złamać to zażywam Tabcin noc i rano już czuję się lepiej. A i proszę mi dużo pić bo się odwodnisz :ico_nienie:
nana cieszę się że się wóziol sprawdził :ico_brawa_01: no i :ico_brawa_01: dla Michasia za kupsztalki na nocnik :ico_oczko:
karolina jak dzisiaj Maciejka się czuł ??
gozdzik a Ty biedulko jeszcze w pracy ??

Awatar użytkownika
nana

22 lut 2008, 21:45

Ja już jestem,tzn byłabym wcześniej ale moj maż zasiadał :-D Michaśko śpi juz od 19:45 zgadał się z Emi,hi,hi.Czekam tylko aż zagotuje się woda na herbatkę i pójde na kolacyjkę!

Aguś-rozwaliłasś mnie tymi nazwami,a zwłaszcza deserem jaki bedzie serwowany :ico_smiechbig: A w rzeczywistości to co jest w tym deserku? Fajnie,ze udało wam się wszystko załatwić :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: A mam pytanko ten kurczak to jest w takim śmietanowym potrawkowym sosie?Bo u nas to sie nazywa kurczak w potrawce :ico_haha_01: Po takim deserku to sie niedziwię ze masz mega lenia,teraz możesz lezeć nawet do góry brzuchem mała i tak śpi...

Becia,Karola i jak tam?

Gozdzik-streść nam po krótce jak tam w pracy(chociaż pewnie jesteś zmęczona) :ico_noniewiem:

Urmajo i Domi i Assia--jak u was dzieciaszki i wogóle?

Awatar użytkownika
Aga26
4000 - letni staruszek

22 lut 2008, 22:03

nana, faktycznie zgadali się z tym spankiem dzisiaj bo Emi też zasnęła o 19.45 :-D
A co do deserku to to jest gałka lodów makowych zawinięta w ciasto piernikowe i zapieczona. Wygląda to mniej więcej jak mało wypieczony pączek. Na górze polane jest sosem z całymi ziarenkami pierprzu czerwonego :ico_oczko:

A co do tego kurczaczka to to nie jest potrawka tylko filet nadziany musem pietruszkowym w sosie ziołowym, do tego będą pieczone ziemniaczki i jakieś warzywka :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Duszka
4000 - letni staruszek

22 lut 2008, 22:09

[size=200]aga[/size] super ten deserek - nazwa zajebioza :ico_haha_01: to co wieczorkiem trza desrek zapic :ico_noniewiem: coby nie paliło :ico_haha_01:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”