marcz89
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

31 maja 2012, 08:35

Witam z rana;)
P dzisiaj pierwsza zmiana i ja od 6 pełnię wartę :ico_spanko:

Teraz Mała ma drzemkę ja 5 min na kompie i się biorę za sprzątanko;))

My mamy dom, stan surowy zamknięty, niby super bo masa kosztów czyli plac i wybudowanie odeszło. Dziadek P to wybudował dla jego mamy. Dom stoi już 12lat i rodzice P nic z tym nie zrobili przez ten czas, teraz P to dostał.
Oni oczekują że my ten dom wykończymy i się tam wprowadzimy :ico_puknij: Tylko nie wiem za co :ico_puknij: Nawet wziąć kredyt to właśnie rata to koło 1000zł jest to na życie bym nam zostało z 700zł :ico_puknij: a gdzie paliwo do Częstochowy :ico_puknij: Bo dom stoi 20km od Czewy, a tam to taka dziura, że na pewno P ani ja byśmy tam pracy lepszej nie znaleźli. Jak mówimy że chcemy to sprzedać i kupić coś innego, gotowego już to wojny takie z nimi że szkoda się odzywać :ico_noniewiem:
Dziwni są bo oni dochody na dwie osoby przez całe życie mieli ponad 7tys, nic tam nie ruszyli, bo nie mieli pieniędzy :ico_puknij: A teraz nam mówią że przecież powoli co miesiąc możemy coś odkładać i tam powoli robić :ico_zly: szlag mnie trafia jak mamy z nimi o tym gadać :ico_zly:
Ogólnie jedno dziecko mają, źle nie zarabiali przez całe życie, a tak kasy żydzą że :ico_olaboga:
Ojciec P na to żeby się ubrał na wesele dał mu 400zł :ico_puknij: Sam garnitur kosztuje tyle... ahh szkoda gadać, się wyżaliłam :-D

[ Dodano: 31-05-2012, 08:37 ]
Kocura delikatny jest;))
Ale myślę, że najbardziej ten stres we mnie uderzy jak obrączki odbierzemy albo jak sukienkę będę przymierzać :-D :-D

[ Dodano: 31-05-2012, 08:38 ]
W ogóle przed wczoraj mi się śniło że Oliwka ma dolną dwójkę, wczoraj patrzę do buziaka a tam wychodzi :-D :ico_brawa_01:
Więc kolejny ząbal idzie :-D

elibell
4000 - letni staruszek

31 maja 2012, 08:38

a jesli dzieciaki wedruja za wami do kuchni, albo szperaja w szafkach..to kiedys bodajze w jakims programie dla mlodych mam na tvn style mowili ze w kazdym pomieszczeniu w domu dziecko powinno miec cos wlasnego np w jednej szufladzie w kuchni powinno miec np swoje wlasne plastykowe przyrzady kuchenne itp zeby jak my jestemy zajete gotowaniem, ono bylo zajete czyms swoim
dla bardzo wrazidlatych dzieciaczkow moze to i jest jakies rozwiazanie, choc ja nie zastosowalam u siebie w domu
też ciekawe rozwiazanie, ja w sumie Elizie dawałam garnki i drewniane łyżki do zabawy i uradowana była po pachy, teraz w dolnej szufladzie mam lejki, słomki i tym sie dzieci bawią, choć Dorian kurka śmietnikiem sie bawi, bo nie mamy obudowanego i worek jak tylko zobaczy to wyrywa

Doberek

Miłego czwartku

Nocka ok, trochę popłakał mały nim zasnoł a spi jeszcze. Aż zaraz ide zajrzę czy wszystko z nim ok

nina0226
Zrobiłem Magistra z forum!
Zrobiłem Magistra z forum!

31 maja 2012, 09:24

Witajcie! U nas nocka super, znów pobudka prze 9 ... uwielbiam takie noce :ico_brawa_01:

Rozmawiacie o domkach. My mieliśmy super sprawę, bo w prezencie ślubnym dostaliśmy stary domek od rodziców męża, a moi rodzice wyremontowali go także jak się pobraliśmy to mieliśmy od razu gdzie mieszkać. Dostaliśmy niestety tylko kawałek tego domu, a drugi i trzeci kawałek dostali bracia męża, ale jeden z braci odsprzedał nam swoją cześć i teraz w czerwcu zaczynamy remont bo mój tata będzie mieć wolne (bo jest budowlańcem) także koszt robotnika odpada :ico_sorki:

Ale to prawda w dzisiejszych czasach jak ktoś żyje z jednej pensji albo nawet z dwóch ale nie dużych to ciężko sobie na domek pozwolić. Myślę, że mieć taki swój własny odzielny domek z podwórkiem to ralitas u nas w Polsce. Niestety taki kraj, że bogaci się bogacą a biedni myślą jak opłacić rachunki i żeby starczyło im do kolejnej wypłaty. Też bym chciała mieć swój własny domek z ogrodem i nie dzielić go z nikim innym, ale i tak jest fajnie, bo przynajmniej czynszu nie musimy płacić jak w bloku

To się rozpisałam :P lecę ogarnąć dom, bo sajgon.

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

31 maja 2012, 11:26

przyczyną sa hormony i karmienie piersią
Ale z czego te hormony są ?Bo ja chyba nie zrozumiałam.
sama dzialka w dobrej okolicy 150 zl/m2 minimum :ico_szoking: budowa +wykonczenie ok 250 tys (przy dobrych wiatrach)
No 250 tys to wydaje mi sie ze malo.No chyba ze domek malusi by był.
wolalbym placic rate i miec dom, niz kupic z rata mieszkanie i placic dodatkowo czynsz :ico_noniewiem:
Oj tak.My też po ślubie myśleliśmy ze kupimy mieszkanie w bloku ale jak pomyśle ze mimo kupna nadal mam płacić czynsz to dziękuję postoję.

marcz np to fajnie że macie domek tylko że wykończeniówka jest okropnie kosztowna i z jednej wypłaty ciężko na pewno jest.Ale cóż widać nie każdy to rozumie.

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 maja 2012, 11:47

Cześć :-)

marcz89, fajnie macie z tym domkiem :ico_brawa_01:
Ale ja myślę,że kiedyś pomalutku dacie radę go wykończyć. Ze ślubem tez się kiepsko sytuacja przedstawiała i masz- ułożyło się jakoś :ico_brawa_01:
A dziwni Ci rodzice,że nie wykończyli tego domku. A gdzie oni mieszkają,że im się nie spieszyło?

A co do tego stresiku, takiego tuż przed-ślubnego :ico_oczko: Zdradzę Ci mój patent, żeby o tym nie myśleć to pomyśl sobie o tym jakie majtki ma Twój facet :ico_haha_01: Ja sobie szłam do ołtarza i myślałam o bokserkach M., zero stresu :ico_haha_01:

[ Dodano: 31-05-2012, 11:49 ]
My też po ślubie myśleliśmy ze kupimy mieszkanie w bloku ale jak pomyśle ze mimo kupna nadal mam płacić czynsz to dziękuję postoję.
ale Wy mieliście komfortową sytuację, bo mogliście zamieszkać u swoich rodziców. U nas to zupełnie odpadało, bo to kawał drogi, a poza tym... nie chcieliśmy. Więc lepiej było kupić mieszkanie niż nawet wynajmować. A teraz nic nie stoi na przeszkodzie,żeby wybudować domek. No, kasa stoi :ico_haha_01:

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

31 maja 2012, 11:55

teraz nic nie stoi na przeszkodzie,żeby wybudować domek. No, kasa stoi :ico_haha_01:
no właśnie szkoda że ta kasa tak nam nie pomaga.Ale gdybyśmy jej mieli w nadmiarze czy byłoby lepiej ?

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 maja 2012, 11:57

hej
ale mielisz mu czy normalnie jak wy jecie to mu dajesz w malych kawaleczkach ze swojego talerza?
nie miele, takiemu dużemu dziecku to co najwyżej widelcem zgniatam, a miesko na małe kawałeczki wielkosci ziarenka grochu i zjada, makaron świderki do zup daje i najwyzej na pół albo na trzy dziele widelcem :ico_oczko: musi uczyć sie połykać :ico_oczko:
jakbyś miała chwilkę to podałabyś przepis na sos do spagetti?? :-) Bo ja to sama to ciężko żeby zrobić :ico_wstydzioch:
a mięsko jak dajesz do takiego spagetti to z czego?
0,5kg mięsa mielonego z szynki albo łopatki ważne żeby nie garmazeryjne takie tanie :ico_nienie:
1 papryka czerwona
4 ząbki czosnku
pomidory- albo 4 zwykłe bez skóry albo pellati 1 puszka
30 dag pieczarek
1 mała cebulka
1 koncentrat pomidorowy łowicz

mięso podsmażam na margarynie mlecznej albo oleju słonecznikowym razem z czosnkiem rozgniecionym i cebulką pokrojoną w kostkę, pieprzem i ziołami prowansalskimi
przekłądam do garnka zalewam małą iloscią wody i duszę pod przykryciem do miekkości
w tym czasie podsmażam pieczarki i dodaje do garnka zeby razem sie gotowało, kroję drobno paprykę i wrzucam do garnka zeby sie rozgotowała, zdejmuje pokrywke zeby woda odparowała jak jest za duzo i tak sie dusi jakieś 30 minut
dodaje pomidory i przecier, gotuje chwilkę, doprawiam tylko odrobiną soli i pieprzem, ewentualnie dodaje ziół prowansalskich jeszcze troszke albo samego tymianku
zagęszczam zawiesiną z mąki i wody

makaron gotuję al'dente
dla Konrada makaron rozdrabniam nożem na desce na małe kawałki albo gotuję mu muszelki lub kolanka takie mini z lidla :ico_oczko: one są w zielonym opakowaniu tycie tycie takie z sam raz dla dzieci

[ Dodano: 31-05-2012, 11:58 ]
heh jak ci napisałam to zobaczyłam ze Mad też tak robi hehehe :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 31-05-2012, 11:59 ]
a Mad dziękuję Ci bardzo:)) Musiała bym trochę Twój przepis ograniczyć bo dla dziecka to trochę za ciężki :ico_oczko: Ale dla nas jak najbardziej muszę wypróbować :-D
nie jest za ciężki, cebulki nie musisz dawać, a czosnek sie rozgotuje i wtedy nie jest ciężkostrawny :ico_oczko:

elibell
4000 - letni staruszek

31 maja 2012, 12:32

Ale z czego te hormony są ?Bo ja chyba nie zrozumiałam.
tabletki hormonalne, a hormony podajrze biora ze świnek, i po prostu dawka któregoś była za mała, za duża, zaszkodziło, ja tez sie nie znam aż tak, trzeba by było poczytać.

[ Dodano: 31-05-2012, 12:40 ]
czytam o tej mini pigułce, to w sumie ona posiada tylko jden hormon

"Nazywa się cerazette. Nie zawiera estrogenu, lecz jedynie niewielką ilość progestagenu. W opakowaniu jest 28 tabletek, które trzeba zażywać codziennie bez przerwy na krwawienie. Tabletka chroni przez 24 godz. od zażycia, ale pod koniec doby jej skuteczność maleje, dlatego najlepiej brać ją np. rano, gdy raczej nie współżyjemy. Dawka hormonu jest tak niska, że nie zawsze hamuje jajeczkowanie (tylko w 85 proc. przypadków). Utrudnia jednak plemnikom przedostanie się do jajowodów, gdyż silnie zagęszcza śluz szyjki macicy. "

eh i dodam, że koleżanka w ciąży jest teraz mimo własnie brania tych pigułek, 16 tydzień.

Kurka a czy któraś z was, co biorą hormony miała testy hormonalne robione, by sprawdzić, które tabletki były by najodpowiedniejsze??? Ja osobiscie brałam tabsy kilka lat i nigdy nie miałam testów:( do tego organizm przyzwyczaja sie do połykanego hormonu i jakby uodparnia po pewnym czasie wiec i nie chroni, dlatego zaleca sie zmiany na jedno, dwu i trójfazowe. Jejuś a drogie te tabsy macie w PL??? Jak ja sie cieszę, ze nie musże brać:)

marcz89
Dorastam! Mam 1 ząbek!
Dorastam! Mam 1 ząbek!

31 maja 2012, 12:42

tabletki hormonalne, a hormony podajrze biora ze świnek, i po prostu dawka któregoś była za mała, za duża, zaszkodziło, ja tez sie nie znam aż tak, trzeba by było poczytać.
to najwidoczniej nie miała tabletek dla matek karmiących.

izus a pieczarki nie są za ciężkie dla takiego malucha :ico_noniewiem: nigdy bym nie pomyślała że nic dziecku nie będzie po pieczarkach :ico_noniewiem: ja nie raz mam gazy że hej :ico_haha_01: :ico_haha_01:
i dzięki za przepis :-)
A gdzie oni mieszkają,że im się nie spieszyło?
w mieszkaniu w samym centrum miasta.
A co do tego stresiku, takiego tuż przed-ślubnego :ico_oczko: Zdradzę Ci mój patent, żeby o tym nie myśleć to pomyśl sobie o tym jakie majtki ma Twój facet :ico_haha_01: Ja sobie szłam do ołtarza i myślałam o bokserkach M., zero stresu :ico_haha_01:
:ico_haha_01: :ico_haha_01: :ico_haha_01:

elibell
4000 - letni staruszek

31 maja 2012, 12:43

http://www.zdrowie.med.pl/antykoncepcja ... pcja7.html tu fajnie opisane:) dla zainteresowanych

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”