Strona 7 z 9

: 14 lut 2012, 11:52
autor: JoannaS
lilo, Aha :ico_haha_02:
Dziękuje. :-)

: 14 lut 2012, 16:35
autor: Mad.
JoannaS, pochwal się serniczkiem ;-)

: 14 lut 2012, 16:51
autor: iw_rybka
JoannaS, ja zebre robie w tortownicy i po czubatej lyzce na srodek klade :ico_sorki:

: 14 lut 2012, 17:34
autor: JoannaS
Dzis nie zrobie nic, bo mi dziewczynki wymiekły na polu i nie doszłam do sklepu.
Jutro pojde a z dziecmi mąż zostanie, ale lista zakupow juz zrobiona na sernik i na zebre. :-)

: 14 lut 2012, 17:39
autor: iw_rybka
moj maz z okazji walentynek zazyczyl sobie dwa korytka Murzynka,wiec wlasnie jestem w trakcie robienia,a jutro chcialam paczki robic :ico_olaboga:

: 14 lut 2012, 17:40
autor: JoannaS
iw_rybka, a zrobiłaś to ciasto WENUS co lilo wkleiła ?

: 14 lut 2012, 17:47
autor: iw_rybka
jeszcze nie,bo moj maz jak mu pokazalam to krecil nosem - wiec zrobie jak ktos do nas przyjdzie :ico_oczko: moj maz nie lubi ciast z kremem :ico_noniewiem: a ja lecze sie teraz na cukrzyce i nie moge jesc,a zrobic i wyrzucic,to mi szkoda :ico_wstydzioch: Ale zapisalam i napewno zrobie :ico_brawa_01:

: 14 lut 2012, 17:54
autor: lilo
moj maz nie lubi ciast z kremem :ico_noniewiem:
Mój odwrotnie - nie lubi "pustych", ale do murzynka czy sernika już go przekonałam :ico_oczko:

: 14 lut 2012, 17:58
autor: JoannaS
Mój mąż poza murzynkiem nic nie zje co nie ma jakiejś masy :-D

: 12 maja 2012, 09:34
autor: surtsey
Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

Obrazek

Składniki:
400 g rabarbaru
2 jajka
150 ml cukru (trochę więcej niż pół szklanki)
150 ml mąki pszennej (około 100 g - mi wyszło ok. 3/4 szklanki)
50 g zimnego masła, z lodówki
cukier perłowy lub demerara, do posypania (dałam zwykły)


Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej.

Rabarbar obrać i pokroić w małą kostkę. Formę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Całe jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą, jasną masę. Do ubitych jaj dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wlać do formy i na nią rozłożyć kostki rabarbaru. Na wierzchu równomiernie rozłożyć płaty zimnego masła (najlepiej kroić je łopatką do krojenia sera żółtego). Wierzch posypać cukrem perłowym lub demerara.

Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Już wiem, ze będzie tez pyszne z porzeczkami :-D

[ Dodano: 13-05-2012, 11:55 ]
Własnie sie robi takie samo tylko z wiśniami (rozmrozonymi i dobrze osaczonymi na sitku), poniewaz to rabarbarowe zniknęło w błyskawicznym tempie :-D

[ Dodano: 13-05-2012, 13:11 ]
chciałam tylko powiedziec, ze pyyyycha. Zjadłam już dwa kawałki :ico_wstydzioch: