Awatar użytkownika
qunick
Jestem najmądrzejszy na forum!

14 gru 2007, 21:11

:ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: Dla Daniela i Patusi!

Awatar użytkownika
karolas
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

14 gru 2007, 23:18

MADZINKAto jakbys znalazła chwilke to podaj prosze ten przepis na takie ciasteczka do foremeczzek hi hi ;). Dobrze ze Asiulka juz dochodzi do siebie, kurcze jak ja zazdrosze mamom ktorych dzieci same z kataru i kaszlu wychodza a moja biedulka, jedny serce mi sie kroi dlaczego to takie niesprawiedliwe jest :(,ona taka kochana, silna dziewczynka,pogodna jak nie wiem pelna energii naprawde dziecko anioł i tak ja dopada ciągle colerka no ja juz jak ja tule sobie wieczorem do snu to nie mogę wzroku oderwac,ze mam taka księzniczke słodka a tyle cierpienia tzn moze ja tak nic nie boli ale jednak ja ją mecze tym ściaganiem kataru, ona zle sie czuje bo oddychac nie moze ach i po co to wszystkoo :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: -sorki rozkleiłam sie przepraszam ;)
KATELAJDKA no masz racje, jest sobie Melcia mały klopisk jak to lekarka mowi konkretna babeczka i dzieki temu moze faktycznie szybko sobie radzi tylko szkoda ze wciąz ją cos dopada. Mam nadziejez e z poczatkiem roku choroby nas opuszczą juz na dobre i ze trafimy na porządnego tego pulmonologa i mi ją wyprowadzi na prosta bo taka ona kochaniusia jest, moje słoneczko.
dzis miałą potworny sen, bo to pewnie przez sytuacje z rana co miała miejsce. Ok 5.00 melcia tak dziwnie oddychała tak szybko,plytko az cały korpusik jej sie ponosił góra-dól ja sie potwornie przestraszyłam ze ona sie dusi ale poprostu ostała lekkiej temp 37,3 chyba miała i jak jest temp to oddech jest szybszy a ona jeszcze te oskrzela to dlatego ale ja na wszelki wypadek podlaczyłam do inhalatorka o tej 5.00 zeby lepiej oddychało sie jej i faktycznie było jej lzej :). No i po tym wszystkim miałą okropny sen, ze rano wstałam a ona w łozeczku spała i juz sie nie mogła obudzic :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: kochana ja wstałam taka zaryczana ze szok, tak zaczęłąm sie bac do Boga rozmawiałam w duszy zeby mi ja oddał ze to moja upragniona królewna i dlaczego mi to robi ze ja bez niej nie cche zyc itp.... no cos okropnego,poprostu chyba za duzo juz tego wszystkiego mam w głowie, ciagle jestem w stresie bo to jednak nie błachostka tylko powazniejsze choroby z oskrzelami to nie zwykłe przeziebienie a tu jeszcze o astmie słysze nie szok poprostu i pewnie mi sie takie rzeczy dlatego śnią :(.
Melcia dzięki Bogu ma sie dzis lepiej :))))))
A teraz koniec z tymi smutkami ,zaraz wkleję fotki mojego fryzaa z końca sierpnia ale wklejałam wam juz hi hi ale mozesz nie pamiętac przeciez, no w kazdym razie wydaje mi sie bardzo podobna moja fryzurka do twojej ale teraz juz takiej ładnej to nie mam, mam odrosty itp... wiec w czwartek sobie zaszaleje i moze zetnę nawet jeszcze krocej zobaczymy ;)
DZIEKUJE WSZYSTKIM WAM DZIEWCZYNY ZA MILE SLOWA OTUCHY I ZYCZENIA ZDROWIA DLA AMELUSI JESTESCIE KOCHANE poraz kolejny dzieki serdeczne :)Obrazek
Obrazek
Obrazek
No to moja fryzurka z konca sierpnia ;)
Ale Amelcia tam łysa była teraz ma juz niezły busz na gowce i loczki z tyłu jej sie kręcą ku mojej uciesze jupiiiiiiiiiiii
LULU,KELLY I INNE MAMY CHOROWITEK zatem zycze waszym pociechom szybkiego powrotu do zdroweczka :)
KMINEKoj nie wiem co ci doradzic bo sama zaczynam miec podobne szopki z Amelcią, z tym ze jeszcze jakos idzie ja zatrzymac jak jej podam do rączki jakąs tubke z kremem hi hi hi to sobie gryzie a ja szybko wycieram tyłeczek i zmieniam pieluszkę ;)
STO LAT DLA PATI I DANIELKA,ROSNIJCIE W ZDORWKU BO ONO NAJWAZNIEJSZE JAK SIE OKAZUJE :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_urodzinki: :ico_prezent: :ico_prezent: :ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big:
PS-DODAM JESZCZE JEDNA NAJNOWSZA FOTECZKE KACPIEGO,MAM JA NAWET W RAMCE NA SCIANIE BO TAK SLODKO WYSZEDL PRAWDA????
Obrazek

Awatar użytkownika
qunick

15 gru 2007, 10:55

karolas, kochana na pewno wszystko będzie dobrze! mają złapać mrozy i wybiją te wirusy wredne! :ico_zly:
OTO PRZEPISY:

PIERNICZKI NA CHOINKĘ:
Składniki:
*1,5 kg mąki
*0,3 litra miodu
*40dag cukru
*35 dag masła lub margaryny
*0,3 litra kremówki
*po 1,5 łyżki stołowej imbiru i cynamonu
*1 łyżka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Masło, miód, cukier i przyprawy wymieszać. śmietanę ubić i dodawać powoli do ciasta. Dodać mąkę aby ciasto nabrało stałej konsystencji. żawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie rozwałkować cienko, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce i włożyć do piekarnika. Piec w temp. 175 sto. przez 10-15 min.
Polukrować i udekorować bakaliami.

ALBO TAKIE:
Sposób przyrządzenia

Cukier, miód, mleko i margarynę podgrzać. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się zdjąć z ognia, dodać przyprawy, kakao i kawę. Po ostudzeniu wbić jajka i ubić. Wsypać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Uformować kulę, przykryć ściereczką i wstawić na 24 godziny do lodówki. Rozwałkować i wyciąć foremkami różnych kształtów pierniczki. W każdym pierniczku zrobić dziurkę o średnicy 0,5 cm. (aby po upieczeniu nawlec na zawieszkę). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20-30 minut w temp. 180 stopni. Następnego dnia ozdabiać według upodobań.

Aby pierniczki były miękkie należy włożyć je do metalowej puszki razem z kawałkiem skórki od chleba i zamknąć na 24 godziny.

Lista zakupów
# 1 kg mąki
# 300 g sztucznego miodu
# 350 g cukru
# ½ szkl mleka
# 2 jajka
# ½ kostki margaryny
# 3-4 łyżki kakao
# 1 łyżka kawy mielonej
# ½ łyżeczki sody
# ½ łyżeczki proszku do pieczenia
# 20 g cynamonu mielonego
# 5 g imbiru mielonego
# 5 g zmielonych goździków
# 4 g gałki muszkatołowej mielonej
# 1,5 g pieprzu czarnego mielonego
# 1 g zmielonego ziela angielskiego
# 1,5 g zmielonej kolendry
Do przybrania np:
# lukier
# polewa czekoladowa biała i czarna
# wiórki kokosowe
# orzechy
# migdały
# kolorowa posypka do ciast

ALBO TAKIE CIASTKA:

"Cynamonowe ciasteczka na choinkę"
składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 paczki masła (margaryny)
3 żółtka
cukier waniliowy ten duży na 1 kg mąki
4 łyżki miodu naturalnego
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przeciąć na stolnicę dodać masło
i posiekać nożem potem dodać pozostałe składniki
zagnieść ciasto. Włozyć do lodówki na 30 minut. Potem rozwałkować na
grubość 5 mm wykrawać wzory według upodobań, piec w
nagrzanym piekarniku. Ja piekłam ustawiając piekarnik na 3 przez 10 minut.
Na koniec po wystudzeniu można je przystroić lukrem np.białym

Biały lukier:
białka te które pozostały nam z ciasteczek ubijamy na sztywno z niepełną
szklanką cukru pudru i lukier gotowy.
Ciasteczka przystrajamy i zostawiamy do zastygnięcia.

ALBO JESZCZE TAKIE Z MAKIEM:

Składniki
1,25 szkl maki
30 dag maki ziemniaczanej
20 dag masla
1 szkl i 2 lyzki cukru pudru
5 zoltek
1 lyzka smietany
zapach waniliowy
1 lyzka miodu
1 lyzka maku
1 lyzka kakao

przepis:
make posiekac z zimnym maslem i z cukrem
nastepnie dodac zoltka smietane i miod i zagniesc ciasto
ciasto podzielic na 3 czesci do jednej dodac zapach do drugiej mak a do trzeciej kakao
kazda czesc rozwalkowac i wycinac rozne ksztalty ciasteczek np. serduszka gwiazdki
ciasteczka ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec 15 min 180 tak aby sie mocno zarumienily
gotowe udekorowac wedlug uznania lukrem polewa kolorowa posypka

Awatar użytkownika
olala
4000 - letni staruszek

15 gru 2007, 11:15

kminek, Asia też nadal bezzębna. Już zaczynam myśleć, że nigdy ząbki jej nie wyjdą. Podobno mozna zrobić dzieciom prześwietlenie czy są zawiązki ząbków w dziąsełkach. Rzadko, ale zdarza sie, ze ząbki nie wyrastają. Mam nadzieje, że moja asia nie jest takim właśnie przypadkiem.

Przewijanie: makabra, koniecznie musi mieć coś w łapkach: albo kremik, albo chusteczke do pupy albo szczoteczke do masażu dziąsełek lub inne drobiazgi. Bez tego nie da sie, ucieka z gołą pupką i nie da się położyć.

Awatar użytkownika
qunick

15 gru 2007, 12:16

Nina też bezzębna! :-D A z przewijaniem kłopoty mamy takie same :ico_olaboga: Tylko rano kiedy idzie na pół godzinki do mojej mamy lezy spokojnie jak aniołek ( Mama ma zimne ręce i dziecko woli nie ryzykować zetknięcia z nimi :ico_oczko: )

Awatar użytkownika
Magdzinka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

15 gru 2007, 14:06

100 lat dla Danielka, Patrycji, Bartusia i Aleksa :ico_brawa_01: na 10 miesięcy :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort:

Qunick ale zaszalałaś z tymi przepisami na ciastechka choinkowe :ico_brawa_01: w takim razie ja już nie muszę szukać tego mojego przepisu :-D

Hekkate gratulacje dla Danielka za nowe umiejętności :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

U nas z nowości to Joaś nauczyła się ostatnio bić brawo lub kosi-kosi, i pokazywać "takie dobre" - klepie rączką brzuszek, papa robi tylko jak ktoś wychodzi od nas. I jakiś czas temu nauczyła się podnosić obie rączki w górę tzn pokazywać jaka jest duuuża :-D A co najważniejsze nareszcie namiętnie ćwiczy wstawanie i stanie :ico_brawa_01: ale jeszcze co chwilę ląduje na pupie hihi ale ja już myślałam, że tak jej się raczkowanie podoba, że nigdy nie zacznie stawać a tu taka niespodzianka i może na święta jak przyjedzie rodzinka z Poznania będzie sie moja Gwiazdeczka mogła popisywać hahhahaha :-D

Awatar użytkownika
katelajdka
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka

15 gru 2007, 14:55

karolas ale mialaś straszny sen!!! Normalnie płakac mi się chcialo jak wczułam sie w to co musialas przejść w tym śnie, okropność. Ja też jestem tak zakochana w moim królewiczu że życia bez niego sobie nie wyobrażam mimo iz od kilku dni daje mi pięknie popalić nocami. Placze co kilka godzin, nie mam pojęcia dlaczego i muszę go nosić, 11,600 żywej wagi. MAm tak przeciążone ręce ze mi się normalnie trzęsą. Juz nawet nie mam sił żeby sprzątać. Teraz Groch śpi a ja zamiast sprzatać to siedzę i patrze w jeden punkt... No cóż jestem po prostu przemęczona, mam nadzieje ze to szybko minie. JAk moja nonono sie ladnie wyśpi to bedzie pełny energii do zabawy i rozśmieszania mnie swoimi minkami, szczerzuja jedna!!! :ico_brawa_01:
hekkate mój Bartek też umie klaskać, a ile mu to sprawia radości jak porządnie klaśnie!! Z przewijaniem to norma że mi gołą pupą ucieka, ale zawsze coś mu wciskam do raczek albo gliglam po brzuszku to jak się zaczyna śmiać to na chwilę zapomina że już się "zbierał", hihi:))
qunick ale super te przepisy, na pweno z któregoś skorzystam. A polecasz któryś??
Magdzinka, brawo dla nowych umiejętności Joasi!!! :ico_brawa_01:
Mnie ostatnio plakac się chcialo jak zobaczylam że Bartuś przeraczkował przez cały pokój!! On niestety tak sprawnie pełza ze nie chce mu sie tej dupki podnosić w górę, a raczkować umie bo jak chce sie na czymś podnieść to doraczkowuje sobie i wtedy łapie się np. fotela. A tu tak ni stąd ni zowąd sobie poraczkował!! Ale nie zdaża mu sie to często! Ja tez myślałam że dłużej to potrwa ale tez mi sie zdaje że niedługo zacznie chodzić! :ico_brawa_01:

Mam pytanko chce kupić Bartusiowi nocniczek i nie mam pojęcia który wybrać, jakimi kryteriami się kierować?? Wiem że nie każdy nadaje się dla chłopców, od kogoś słyszałam że może sikac poza jak jest za niski z przodu... :ico_noniewiem:
Chciałabym jakiś fajny nie taki zwykły. Doradzcie coś, please!!!

[ Dodano: 2007-12-15, 13:59 ]
karolas ale miałas super włoski!! No mi sie tez zdaje że bardzo podobne do moich teraz. Ślicznie Ci w takiej fryzurce, musisz się tak obciąć albo nawet krócej i tak bedzie barzdo ładnie!!

[ Dodano: 2007-12-15, 14:03 ]
Musze wkleić jedno zdjęcie!! Troche to nieladne śmiać się z własnego dziecka ale ja pękam ze śmiechu jak je widzę. Taki kochany szkrab w rajtuzkach i kubraczku i oczywiście minka!!!:
Obrazek

[ Dodano: 2007-12-15, 14:09 ]
Ale żeby nie było że jestem taka wstrętna matka to wkleję też ładne z tej sesji!!:
Obrazek

[ Dodano: 2007-12-15, 14:10 ]
może nie powinnam ale znalazłam jeszcze zbliżenie, hihihi:)) :ico_haha_01: :ico_haha_01:
Obrazek

Awatar użytkownika
MamciaKochana
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

15 gru 2007, 15:41

katelajdka, te minki sa zarabiste hihihi Julenka tez robi bardzo podobne i je na zdjeciach uwieczniam, bo to wspaniale czego moga dokonac nasze wlasne dzieciaczki hihihi proboja jakos sie wyrazic i wtedy wlasnie wychodza takie minki hihihi a Barus robi je bombowo! juz wczoraj tez widzialam jak wkleilas te wczesniejsze zdjatka, naprawde swietne minki!! a ty wcale a wcale zle nie wyszlas! piekna z ciebie babka! hihiih :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
Magdzinka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

15 gru 2007, 15:44

Katelajdka :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: ale fajny chłopczyk ten twój synek :ico_brawa_01: super sesja zdjęciowa :ico_brawa_01:
a co do nocniczka to my kupiliśmy Asi taki podobny jak ma Karolas :-D z głową misia czy foki i siedzi się na nim tak okrakiem. Myslę, że dla chłopca taki byłby dobry bo właśnie z przodu nic sie nie wysiusia na zewnątrz. Niestety Joaś narazie z nocnika nie korzysta bo nawet sekundy nie chciała na nim siedzieć - od razu schodziła z niego z niewyraźną miną - nie spodobał jej się - więc narazie go chowaliśmy i spróbujemy za jakiś czas. Jak nie wiesz o jaki chodzi to może Karolas jeszcze raz wklei fotkę Amelusi na tronie hiihihi

Awatar użytkownika
qunick

15 gru 2007, 19:52

Koleżanka mi wysłała jeszcze taki link z przepisami:
http://www.polki.pl/dom_i_kuchnia_kuchn ... 29253.html

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”