to wejdź sobie na jakiekolwiek ogłoszenia np. tablica czy fora poświęcone zwierzętom... zobacz ile jest ogłoszeń w stylu "oddam kota", "kot szuka domu", "wyrzucone na śmietnik kotki", "po raz kolejny wyrzucony z domu", " wrócił do schroniska bo coś tam..." , "znalezione w piwnicy..." (takich ogłoszeń jest chyba z 10 razy wiecej niż ogłoszeń np. psów... a co jest złego w tym, że kontroluje rozmnażanie psów... czy z kotami nie można by było zrobić tego samego?)
i potem sprawdz ile w tych ogłoszeniach jest kotków "dachowców" a ile z nich to koty rasowe z rodowodem...
ja bym sobie życzyła aby kiedyś nastały takie czasy żeby rozród kotów dachowych był tak samo kontrolowany jak kotów rasowych, nie twierdzę , że koty rasowe są lepsze od kotów dachowych... absolutnie.. kazdy kot jest jedyny w swoim rodzaju niepowtarzalny i na pewno kochany...
ale na litość boską.... najpierw sprawdź o czym piszę, a potem możesz ze mną na ten temat polemizować... jak sprawdzisz ogłoszenia i pójdziesz do chociaż jednego schroniska w swoim mieście i powiesz mi wtedy , że nadal uważasz , ze rozmnażanie kotów na masową skalę jest ok, że nie jest potrzebna kontrola nad tym to chyba jesteśmy na trochę innym poziomie intelektualnym.... i nie ma o czym nawet rozmawiać...
może Twoi znajomi nie wyrzucają kotów... nie pisałam o Twoich znajomych.... ja piszę ogólnie o wielu innych ludziach którzy to robią! jak kot jest małą puchatą kulką to super a jak podrośnie to won kopa w du*pę i "sajonara"...
gdyby kotów "dachowców" bylo tyle ile jest kotów rasowych to nie byłoby problemu ze znalezieniem im domów bo braliby je ludzie tylko tacy którzy na prawde chcą... a nawet jesli kot by trafił na de*bila za przeproszeniem który by go wywalił to miałby szanse ten dom znaleźć ponownie..
a tak kotów jest od groma... schroniska są nimi przepełnione.. większość z nich nie ma szans na dom.. no i co chwilę rodzą się nowe.. . bo po co wysterylizować???? po co wykastrować???? lepiej niech się rozmnażają kogo to obchodzi...........
bez obrazy nic osobistego ale Twój punkt widzenia jest spowodowany brakiem wiedzy...