Strona 8 z 9

: 31 maja 2012, 16:12
autor: gosha
Babka budyniowa

Budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżeczka Proszku do pieczenia
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1/2 kostki stopionej margaryny
tłuszcz i bułka do formy


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubijać jeszcze przez chwilę, następnie dodać żółtka. Mąkę przesiać z budyniem i proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączyć z masą jajeczną, mieszając łyżką. Na koniec dodać zimną margarynę. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC.
Piec 45-50 minut.


Po upieczeniu i ostygnieciu wykładam bitą śmietaną i układam truskawki, ew. truskawki wrzucam do masy :)




foto jak upiekę, bo w zeszłym roku nie zdążyłam zrobić :D

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 10 paź 2012, 15:53
autor: angeloo
ale pyszności! mi tylko muffinki wychodzą z ciast robionych samodzielnie ;)

Re:

: 11 paź 2012, 19:24
autor: JoannaS
żartujesz ?
nie... jest tylko quark, ale to juz nie to samo...
jadłam ten quark. jest pyszny z cukrem. kolezanka robi na nim sernik i sernik na zimno i wyszło jej super.
A znalazłam chybe w Edece (Edeka) twarog w kostkach ale nie kupilam wiec nie wiem jak wyglada srodek.

bede chyba w sobote robic ciasto i zaczynam od poczatku tego watku piec wiec pierwszy bedzie od nowej sejany . :-)

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 17 lis 2012, 17:42
autor: JoannaS
Dzis znalazłam taki przepis a ze miałam wszystkie składniki to zrobiłam. Jest jeszcze w piekarniku :-)
Ciasto nazywa sie Babka górnicza.

2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół margaryny
1 jajko
1 szklanka cukru
2 łyżki dżemu lub marmolady
2 łyżki płaskie sody
pół łyżki cynamonu
1 łyżka kakao
Przepis: Utrzeć margarynę, jajko, cukier i dżem. Dodać cynamon, kakao, mąkę, mleko i sodę.

Piec 40 minut - 180 stopni C.

Ja nie miałam cynamonu ale i tak go u mnie nikt nie lubi wiec dałąm zamiast 2 lyzki kakao dałam 3 łyzki. i zmieliłam na tarce na grubych oczkach migdały bo akurat miałam a my nie lubimy pustych ciast. :-)

robiłam je w formie waskiej podłuznej.

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 17 lis 2012, 19:03
autor: aniawlkp86
czyli w keksówce tak?

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 17 lis 2012, 19:28
autor: JoannaS
Tak.

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 12 sty 2013, 16:44
autor: aniawlkp86
dzisiaj zrobiłam jabłecznik
szukałam przepisu właśnie na dużą blachę taką z piekarnika i w końcu znalazłam i zrobiłam
wyszedł pycha,Hania już 2 kawałek wcina :-D

JABŁECZNIK NA DUŻĄ BLACHĘ

składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 całe jajka + 2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE Z JABŁEK
2kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 kopiaste łyżki masła
2 łyżki miodu

PRZEPIS NA CIASTO: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną. Dodać żółtka, całe jajka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki.

PRZEPIS NA NADZIENIE Z JABŁEK: Jabłka obrać, pokroić na plasterki. W dużym garnku rozpuścić masło, dodać miód, wrzucić jabłka i próżyć przez kilka minut cały czas mieszając, na końcu doprawić cynamonem.

UŁOŻENIE CIASTA: Połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem. Piec 45 minut w 200 stopniach C. Ciepłe ciasto można posypać cukrem pudrem.

MOJA RADA: Ciasto najlepiej wałkować między papierami pergaminowymi i lekko ciasto oprószyć mąką jak się wałkuje

zdjęcia:
cała blacha:
Obrazek

przekrojony:
Obrazek

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 15 sty 2013, 18:14
autor: aniulka527
Jabłecznik z miodem? Hmmm... ciekawa propozycja :D warto wypróbować :)

http://www.powozownia.pl

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 25 sty 2013, 13:15
autor: angeloo
Ja ostatnio zrobiłam takie ciasto i i wyszło mi! Było naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia :)

Obrazek
Składniki na ciasto:
5 jajek
180g cukru
125ml oleju
125ml wody
220g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetkera
3 łyżki kakao

Składniki do masy serowej:
500g Twarogu aksamitnego Dr. Oetkera
1 budyń o smaku śmietankowym Dr. Oetkera
1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
150g cukru

Cukier puder do posypania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Oddzielam żółtka od białek do oddzielnych miseczek. Białka ubijam na sztywno, żółtka ucieram z cukrem. Dodaję olej i wodę, później razem miksuję i dodaję ubite białka.
Wszystko mieszam krótko mikserem na najniższych obrotach. Następnie łączę mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, które przesiewam przez sito do całej masy. Całość mieszam na najniższych obrotach miksera (ewentualnie można delikatnie wymieszać łyżką). Blachę o wymiarach 36×25 cm wykładam papierem do pieczenia i wykładam ciasto wyrównując łyżką.



Do twarogu dodaję cukier, budyń śmietankowy, cukier wanilinowy i razem miksuję. Do szprycy z okrągłą metalową końcówką wkładam masę twarogową i wyciskam na ciasto paski serowe (najpierw w jedną później w drugą stronę) tworząc kratę.

Ciasto wstawiam do rozgrzanego na 180C piekarnika i piekę około 50 minut. Po ostudzeniu zdejmuję papier. Ciasto po pokrojeniu wygląda bardzo dekoracyjnie. Biało-czekoladowe kostki możemy posypać cukrem pudrem dla jeszcze lepszego efektu.
Przepis z bloga Pani tereski - http://www.panitereska.pl/index.php/201 ... owa-krata/

Re: Ciasta dla poczatkujacych

: 27 sty 2013, 14:28
autor: JoannaS
ANGELOO zrobilam dzis to ciasto. Faktycznie łatwe i mega pyszne . Zapisałąm je do swojego zeszyciku z przepisami :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: