no proszę:
Gie 2008-11-10
Witam, mam pytanie odnośnie podawania dziecku przegotowanej wody/herbatek. Słyszałam, że niemowlętom karmionym wyłącznie mlekiem modyfikowanym nalezy podawać 1-2 razy dziennie wodę lub herbatkę. Odkąd karmię swoją 3-miesięczną córeczkę wyłacznie mlekiem modyfikowanym Nan Active 1 (od miesiąca), podawałam jej także raz lub dwa razy dziennie herbatkę uspokajającą Hipp (z melisą, rumiankiem i kwiatem lipy) po 50 lub 100 ml. Tydzien temu bylysmy u lekarza i pediatra powiedziala, ze jesli w domu nie jest gorąco (wszystkie grzejniki porozkrecane), to nie trzeba podawac dziecku niczego oprocz mleka. I ze latwo sprawdzic kiedy dziecku chce sie pic - jesli ma mokry, "lśniący", szklisty jezyk, to nie ma takiej potrzeby - zbiło mnie to z tropu i zastanawiam się czy pani dr ma rację, bo wszędzie słyszę, że dziecko karmione sztucznie musi być "przepajane." Jak jest naprawdę? I jeszcze jedno pytanie - kiedy można zacząc wprowadzać dziecku inne pokarmy? We wszystkich znanych mi tabelach żywienia jest napisane, że po 4 m-cu zycia dziecka. Czy mozna zrobic to wcześniej, jesli tak - kiedy, od czego zacząć i w jakich ilosciach? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.
Odpowiedź lekarza:
Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym powinny być przepajane, jak również nowe posiłki powinny być wprowadzane (zupki jarzynowe, soki owocowe) w 5 miesiącu życia. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2008-11-10, 19:33 ]
no i...???
co lekarz, to opinia?? może powinnismy zmienic pediatre, skoro ona ma takie poglądy??
[ Dodano: 2008-11-10, 19:34 ]
może fakt, ze przestalam malej podawac herbatke (chociaz i tak malo jej pila, jakby przestala jej smakowac) od wizyty u lekarza ma jakis zwiazek z tym jedzeniem...?? nie wiem juz sama...