Awatar użytkownika
Dominisia
Jestem najmądrzejszy na forum!

01 cze 2007, 20:54

Dziewczyny a ja mam takie pytanko, bo dokucza mi taki dziwny bol brzucha, jakby mnie miesnie bolaly (czasami mialam tak po lekcji wf i 100 brzuszkach :) Czy mozna zazyc Nospe?? Bo akurat to mam w Norwegii, ale oczywiscie maz wyrzucil ulotke... A i nie jest to ta zwykla Nospa tylko ta mocniejsza-forte... Nie chce zaszkodzic Maluszkowi, a boli bardzo...

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

01 cze 2007, 21:07

eSKa myślę że chlebek może się udać ale musi wyrosnąć, więc tak czy tak musisz mieć jakąś miseczkę plastikową i na koniec zanurzyć ją w cieplej wodzie tak ok pół godzinki, ona będzie pływać a cisto rosnąć, albo na termoforze ją postawić, ale nie może też być zaq gorący bo ciasto musi powoli rosnąć tak gdzieś do pół godziny. Nigdy nie próbowałam ale teoretycznie powinno się udać. Czekam na info:) Współczuję wam, ciąża nie jest wymówką:( niestety, nasz znajomy poszedł dowoja mimo iż żona była w ciąży i wszystko go ominęło, jak wyszedł to dzidzuś był już duży. Ale wam się uda. trzymam kciuki.:)
Dominika zazdroszczę ci tej podróży, to taka druga podróż poślubna we troje:)
U nas pada deszcz teraz, ale mi to odpowiada, wolę to niż upał:) hm... chociaż normalnie to wolę ciepłe dni:)

[ Dodano: 2007-06-01, 21:11 ]
Dominka możesz ją zażyć, ja łykałam tylko Nospę-Forte, i ostatnio jak byłam u lekarki to powiedziałam że czasami boli mnie brzuch na dole, powiedziała abym wzięła wtedy Nospe trzy razy dziennie. Ale ty może weź najpierw 2 razy na dzień i jak przestanie boleć to przestań brać

ulamisiula
Trzy tysiące lat minęło...

02 cze 2007, 09:49

Eska wiem że jeszcze 3 lata temu jakby pokazał obrączke na komisjii wojskowej automatyznie byłby przeniesiony do rezerwy.Tak było z moim małżonkiem.
Przeniósł sie z dziennych na zaoczne a te panie w sekretariacie dokładnie nie sprawdziły i wysłały zawiadomienie do WKU o tym że nie jest juz studentem.Misiek pojechał, oczywiście wział ze sobą i odpis aktu ślubu .Jak wszedł oczywiscie pytania dotyczące szkoły a potem jak zobaczyli obraczke to mówia mu ze zemu od najwazniejszego nie zaczyna-że sie ozenił.I tym sposobem przenieśli go od razu do rezerwy bo wtedy nie było stać wojsko utrzymywać żon i dzieci.Nasz znajomy poszedł do wojska, w trakcie sie ozenił i kazali mu odejść. Bo żona była w ciaży.I tym sposobem był w wojsku 5 miesiecy.Ale tak było 3 lata temu nie wiem jak jest teraz.
A moze spróbujcie zapisać meza na jakiekolwiek studia oby tylko miał zaswiadczenie ze podejmuje studia.Może wtedy mu odpuszcza?
Pozdrawiam i nie martw sie :ico_haha_01: Może Go nie wezmą.

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

02 cze 2007, 14:42

Dziś jest ponuro, ale całkiem mi się to podaba, bo w takie dni chce mi się wszystko:) jak są upały to nic mi się nie chce. Dziś robię pyszny serniczek, ale abym wam smaka nie robić to podaję przepis:
Sernik niemiecki
Ciasto:
10 dkg cukru(1/2 szklanki)
14dkg margaryny (3/4 kostki)
2 całe jajka
1 cukier waniliowy
30dkg mąki (2 ¼ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
zagnieść ciasto albo dodać ¼ szklanki mleka i wyrobić mikserem, wyłożyć na formę
( najlepiej wyłożoną papierem)

Masa serowa:
1 kg sera
20dkg cukru ( 1 szklanka)
2 cukry waniliowe
2 budynie śmietankowe
sok z 1 cytryny
½ szklanki oleju
3 żółtka + 2 całe jajka
1 szklanka mleka

wszystko wymieszać mikserem, masę wlać na ciasto( masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany)
Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180-200˚C.
Po 40 minutach pieczenia wyłożyć na wierzch ubitą pianę z 3 pozostałych białek i trzech łyżek cukru. ( szybko) i piec jeszcze ok. 20 minut.
Po upieczeniu udekorować kokosem lub polewą czekoladową.

Zamiast cukrów waniliowych i budyniów śmietankowych można dodać do masy 2 budynie waniliowe.

SMACZNEGO!!!
Powoli to forum zamienia się w forum kulinarne:) ale jak by nie było to ciężarne często mówią o jedzonku, więc tutaj "ma coś piernik do wiatraka":)
Ostatnio zmieniony 02 cze 2007, 16:42 przez gosiaperelka, łącznie zmieniany 1 raz.

zielona1989
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

02 cze 2007, 16:24

Witam wszystkie oczekujące na dzudziusia mamy i przyszłe mamy. Ja mam dopiero 17 lat...nie sądzcie mnie po moim wieku. I rodze 18 września. Będe mieć córke:):) zastanawia mnie od paru tygodni białe plamy na staniku czy to możliwe ze już mi sie troszke mleka pojawia?? jest to malutko plynu ale jednak widoczne. Z góry dziękuje za odpowiedz i życze zdrowia wszystkim:)

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

02 cze 2007, 22:40

Witaj zielona w gronie wrześnióweczek:) Myślę że to jest tzw siara, czytałam ze ok 6 miesiąca może się już pojawić, u niektórych kobiet pojawia się dopiero po porodzie, ale nie masz czym martwić, ewentualnie powiedz swojemu lekarzowi jak będziesz na wizycie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 cze 2007, 08:09

zielona1989, witamy cieplutko!
Wczorajszy dzień spędziłam edukacyjnie- ale to był ostani zjazd :-)
Byłam w piątek u gin- wszystko w porządku, ale od miesiąca waga stanęła, nadal mam 5 kilo na plusie. Wydawało mi się,że na tym etapie będę już "gruba". Pierwszy raz martwię się,że nie tyję...
Za dwa tyg usg, w między czasie mam zrobić ten okropny test z glukozą. Naprawdę jest okropny?

Awatar użytkownika
gosiaperelka
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

03 cze 2007, 09:18

Kocurka Nie jest tak bardzo źle, jeśli lubisz słodkie to będzie ok, tylko ten płyn ma dziwny posmak, no w końcu to chemia, niektóre kobiety biorą cytrynę i wciskają do niego, ale ja nie miałam potrzeby, weź ze sobą wodę mineralną i spytaj czy możesz się puźniej napić gdyby cię mdliło.Mnie nie mdliło, wyszłam sobie na dwór, na ławeczkę, a było wtedy tak fajnie chłodno więc jakoś minęła ta godzina a po godzinie wróciłam. Wytrzymasz, są inne, gorsze badania od tego.

Awatar użytkownika
Dominisia

03 cze 2007, 15:25

Witaj Zielona :) Nie mart sie, nikt nie bedzie Cie sadzil po wieku, jestesmy to po to zeby sie wspierac, doradzac sobie nawzajem i pomagac gdy zajdzie taka potrzeba, a nie po to zeby osadzac :) Mysle, ze mogla pojawic sie juz u Ciebie siara, pierwsze mleczko, czasami pojawia sie dopiero po porodzia a czasami na dlugo przed nim.

Gosiu taka mi ochote narobilas na tego serniczka, ze nawet dzisiaj bym go zrobila, ale straszna lipa bo w Norwegii nie ma bialego sera, tak wiec slinka cieknie a poradzic sie na to nic nie da... Moze jak rodzice beda przyjezdzac w wakacje to poprosze juz o gotowy serniczek, zawsze to lepiej smakuje jak ktos zrobi :)

Cos ostatnio u nas strasznie pusto...

A mi sie nawet dzisiaj pisac nie chce bo zawitaly do nas upaly, na szczescie w domku mam przyjemny chlodek... Cos sie mi wydaje ze beda mi nogi puchnac, bo dzis pierwszy dzian goraca a ja mam takie dziwne uczucie w stopach...

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 cze 2007, 17:43

Dominisia, to chyba te upały uciekły ode mnie do Ciebie! U mnie dziś chłodek przyjemny, deszczykiem przeplatany. Ja trochę śpiąca jestem, ale to chyba dlatego,że się uczyć muszę :-D

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”