ananke, jaki plan porodu? Poprosze dokladniej
u mnie to standard - dostałam od położnej kilka pytań na kartce i mam to wypełnić...
na każdym portalu ciążowym tutaj tez to mają i w sumie te same pytania są wszędzie...
a dokładniej: muszę/mogę określić kilka istotnych rzeczy/spraw dotyczących porodu, z takich najważniejszych to: kto będzie ze mną bliski przy porodzie, jego nr kom, żeby złapać, jakby mnie np. z ulicy zgarnęli; jakie pozycje podczas porodu chcę przyjmować; jakie środki przeciwbólowe preferuję (tu mam cała gamę możliwości od gazu uspokajającego poprzez morfinę dożylnie do epiduralu-zzo) ; jak chcę monitorować dziecko: czy będę się kładła na ktg co 20 minut, czy mają przygotować/zarezerwować dla mnie przenośne ktg; czy wyrażam zgodę na użycie kleszczy, nacięcia krocza; czy chcę dostać zastrzyk na przyspieszenie wydalenia łożyska; czy chcę po porodzie Malucha płec zobaczyć sama czy mają powiedzieć; czy chcę kontakt z dzieckiem skóra do skóry i czy ma być wtedy wytarty dzidziuś już; czy chcę przystawić do piersi dziecko jak najszybciej po porodzie; kto przecina pępowinę; czy wyrażam zgodę na cesarkę, gdyby cos było nie tak i jakie znieczulenie wtedy preferuję; czy wyrażam zgodę na obserwację i pomoc przy porodzie studenta (jest zaznaczone, że jedna sztuka studenta może być obecna z chęcią, jeśli się zgodzę), czy mam jakieś specjalne życzenia... i milion innych, typu: czy po porodzie chcemy zostać sami z dzieckiem kilka minut, itd...
zaskoczona jestem tym, bo juz wiele dziewczyn potwierdziło, że wypełnia się ten plan nie dla jaj czy papierka tylko jest to ważny dokument przy porodzie, a są szpitale, gdzie bez tego nie przyjmą do porodu
noo, to się rozpisałam