23 wrz 2011, 14:48
aż poczytałam co pisałyście, hmmm i pewno każda matka ma taki dylemat jak wytłumaczyć i kiedy wytłumaczyć swoim dzieciakom, że to nie tylko bociany przynosza dzieci czy w sałacie się ich jednak nie znajduje (jak to mi mówiono) lub kwiatki i pszczółki to bardziej rozwiniety temat i nie koniecznie przyrodniczy - grunt by nasze dzieci nauczyły się mysleć za siebie, a jakie będą w wieku 15 lat zalezy wiele od nas i od otocenia w jakim się będa poruszać i od ich indywidualnego toku myślowego - przecież jest wiele kobiet które miały w rodzicach przyjaciól, wiedziały od młodych lat co to miesiaczka, seks itp itd (wszystko o czym tu piszemy) a jednak pod wpływem impulsu zdecydowały się na seks w wieku lat 14 bo były zauroczone miłością tym chłopakiem z którym właśnie w tym wieku się spotykały i co i my jako rodzice powinniśmy czuć się rozczarowani? bo przeciez nie tego uczyliśmy, nie to wpajaliśmy latami do główki? Musimy pamiętać, że każdy znas ma prawo wyboru nie tylko po 18 - bo jest się pełnoletnim, przecież uczymy od najmłodszych lat naszych dzieci dokonywania wyborów, tyle, że oprócz tego musza umieć ponosić konsekwencje swoich czynów, a ciaża i macierzyńswto czy ojcostwo póki się w takiej sytuacji nie znajdziemy, nie wiemy tak naprawdę czym są dla nas, wcześniej mogliśmy tylko teoretyzowac na ten temat, bo wydaje nam się, że jak urodze, bede wspaniałą matką, ojcem itp itd, a w praktyce czesto wychodzi co innego, i nie mamy świadomości tego czy partner nas zostawi czy nie czy mamy 30 lat, 25 czy 15 - owczem w tej namniejszej liczbie wiekowej jest to najbardziej prawdopodobne ale nie zawsze, osobiście znam aż jedną parę która młodo zaczeła współżycie i młodo zostali rodzicami, koleżanka miała ledwo lat 15 jak zaszła w ciażę i dziś są nadal razem i mają 2 cudowne córki (bliźniaczki) dziś już prawie tyle samo co ich mama gdy je rodziła. Oczywiście nie uważam, że dzieci powinny tak młodo zaczynać współżycie ale jeżeli już do tego dojdzie zróbmy wszystko by z głową się zabezpieczali - zaprowadźmy do ginekologa niech wezmą tabsy, plastry czy cokolwiek innego, pokażmy co to kondom i co sie z nim robi. nie wiem co ja zrobię, nie chcę wymyslać dziś, ale mam nadzieję, ze moje dzieci będa uświadomione (przeze mnie oczywiście) i mądre w swoich postępowaniach. czas pokaże!