Strona 9 z 12

: 31 lip 2012, 13:45
autor: Lilia108
Nie no dziewczyny - powaliłyście mnie na łopatki! - wóz strażacki i to autko... Nawet się nie biorę za wykonanie takiego cuda! Choć też mam synka (15 miesięcy) i auta to jego ulubione zabawki...
_________________
moje ubijaczki

: 30 sie 2012, 08:43
autor: Dona
a to moje ostanie torty
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

[ Dodano: 30-08-2012, 08:53 ]
i tort córki
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

: 30 sie 2012, 11:44
autor: CMonikA
Dona, piekne :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

: 30 sie 2012, 12:08
autor: Mad.
Dona, piękne !!!

Re: TORTY

: 10 paź 2012, 16:05
autor: angeloo
ohhh jakie super! Jestem mniej zdolna, więc jak już uda mi się zrobić tort to zazwyczaj ozdabiam go jakimiś gotowymi dekoracjami, np. oetker ma teraz duży wybór i ostatnio kupiłam takie motylki cukrowe, a ozdobiłam nimi co prawda nie tort, a muffinki, ale efekt był jak dla mnie rewelacyjny, więc może kiedyś podejmę się tortu np.w kształcie motyla, albo chociaż z takim motywem, bo jest on moim ulubionym. Może któraś robiła coś w tym stylu? :)

Re: TORTY

: 14 paź 2012, 18:17
autor: aniawlkp86
ja zrobiłam na Hani urodziny taki torcik
to wersja oryginalna:
Obrazek

a to moja wersja:
Obrazek

Obrazek

z racji tego,że nie miałam świeżych truskawek to zdobienie na wierzchu jest inne :ico_oczko:

a oto przepis

Składniki
Biszkopt:
1. 6 jajek
2. 1 szkl. maki pszennej
3. 1/2 szkl. maki ziemniaczanej
4. 1 szkl. cukru
5. 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
6. 1 lyzka octu
Krem:
1. mrozone truskawki (40-50 dag)
2. 2 galaretki truskawkowe
3. 0.5 l smietany 30%
Zdobienie:
1. 0.5 l smietany 30%
2. 2 lyzki cukru pudru, 1 lyzeczka zelatyny
3. pozdluzne biszkopty, pare swiezych truskawek

Etapy przygotowania

Biszkopt: Zoltka oddzielic od bialek. Bialka z cukrem ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac ocet i proszek do pieczenia i utrzec na jednolita mase. Taka mase dodawac powoli do bialek powoli mieszajac (najlepiej duza lyzka) na koniec dodac wymieszane maki. Piec ok. 30-40 minut w temp 170 st. Po 30 min. trzymac biszkopt jeszcze z 10 min. aby nie opadl. Po ostudzeniu przekroic na 3 placki. Najlepiej nasaczyc sokiem z cytryny i wody (mozna dodac wodki lub nalewki).

Krem: Smietane ubic (ja zawsze wkladam smietane do zamrazarki na jakis czas to mi zawsze gwarantuje ubicie smietany). Zamrozone truskawki pokroic. 2 galaretki rozpuscic w 0,5 l wody, wrzucic do nich truskawki (poniewaz sa zamrozone spowoduja, ze galaretka zacznie natychmiast tezec) i wlac do ubitej smietany. Mozna wymieszac ta mase i wtedy truskawki beda w kawalkach, badz zmiksowac. Nastepnie biszkopty przelozyc truskawkowa masa.

Zdobienie: Smietane ubic z cukrem. Zelatyne rozpuscic w kilku lyzkach goracej wody. Jak przestygnie dodac do niej lyzke bitej smietany i wymieszac, a nastepnie wlac calosc do bitej smietany. Jeszcze chwilke ubic wszystko razem. Nastepnie smarowac boki i gore tortu smietana. Na boki natomiast przyklejac biszkopty i zwiazac wszystko wstazka. Gore przystrajac truskawkami wedle uznania.


Biszkopt stał sobie całą noc w piekarniku,bo tort robiłam na drugi dzień dopiero,nic nie opadł i był idealny :-)

Re: TORTY

: 14 paź 2012, 20:45
autor: JoannaS
Aniu brawo za torcik. sliczny :ico_brawa: :ico_brawa: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: a masz fotke tortu po przekrojeniu ? :-)

Re: TORTY

: 14 paź 2012, 20:52
autor: aniawlkp86
a masz fotke tortu po przekrojeniu ? :-)
wiesz,że nie pomyślałam żeby zrobić :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch:

Re: TORTY

: 14 paź 2012, 20:56
autor: JoannaS
O Ty trąbo :ico_nerwusek: :-D

Re: TORTY

: 14 paź 2012, 21:06
autor: aniawlkp86
zresztą nawet bym nie zdążyła bo poszedł jak świeże bułeczki :-D