04 kwie 2012, 14:25
natłuszczaj ciałko małej, ja stosuje E45, ale dobre jest Olatium i temu pochodne.
Moja córa ma egzemę i naczytałam sie o tym i byłam u lekarza, niestety choroba która juz nigdy nie zniknie, jej się nie leczy tylko zalecza na jakiś czas, wszystko zwiazane jest nawet z jedzeniem, musisz zobserwować malutką po czym najwiecej jej się skóra łuszczy i unikac tych produktów, nawet proszek moze podrażniać skórę
Jeśli jest tragicznie to proponuje Hydrokortizon do smarowania, ale to jest lek na sterydach wiec tylko maks 7 dni stosowac można, jak zniknie co najgorsze zacznij wtedy obserwację jedzenia, mandarynki, orzechy, miód, ogółem owoce tropikalne, ale i często uczula jabłko. białko także, za dużo serków, jogurtów, musisz obserwować, nic innego nie zrobisz, a dermatolog w PL powie ci to samo co przeczytasz w necie. Czytaj dużo. I nie bój się, nie jest to straszne, z tym można zyć, tylko trzeba wyrobic sobie nawyki. aha no i basen z chlorowaną wodą tez odpada przy takiej chorobie.
Pocieszę cie tylko że to choroba wieku, takie mamy czasym, wiele ludzi już dorosłych, które nigdy nie miało z tym problemów nagle mają egzeme na rękach, twarzy. Choroba ta moze zaniknąć na kilka lat albo i kilkanaście po czym znów sieuaktywnic.
[ Dodano: 04-04-2012, 12:18 ]
aaaa i nie stosuj oliwek, zwłaszcza Bubschien - nie pamiętam jak się to pisze dokłądnie ale na pewno wiesz o czym mowa bo to niemiecki produkt, uczulaja mocno, wysuszaja skórę dzieciątka
nie chce mi sie drugi raz pisać więc skopiowałam z atku co to ma yć zamknięty poprzez zdublowanie tematu:)