Strona 1 z 2
kruche ciasto
: 02 lis 2010, 12:39
autor: dorotaczekolada
mam pytanko
mam gotowe kruche ciasto i nie chce zeby mi sie zmarnowalo..macie jakies pomysly co z tym zrobic? nie musi byc na slodko,mam jakies foremki babeczkowe male i mam forme na tarte. ale nigdy nie robilam nic z kruchego ciasta wiec prosba o pomysly
: 02 lis 2010, 13:25
autor: surtsey
dorotaczekolada, Mozesz zamrozić. Mozesz zrobic tarte - wytrawną (boczek, jajka, śmiatana, ser, pomidorki) lub słodką. Takie upieczone babeczki też mozesz zamrozić
Mozesz też zrobić ciasteczka, takie wycinane foremką, albo takie ciasto jak zrobilam oststnio - zdjecie tu
http://www.naobcasach.pl/forum/viewtopi ... start=7880
: 02 lis 2010, 13:32
autor: dorotaczekolada
surtsey, ale jak np chce zrobic tarte to najpierw podpiekam to ciasto czy wykladam skladniki na surowe?
: 02 lis 2010, 13:34
autor: surtsey
dorotaczekolada, nie pamiętam
wróce do domu to sprawdze
: 02 lis 2010, 13:37
autor: dorotaczekolada
surtsey, bede wdzieczna
no bo wlasnie kiedys robilam cos z kruchym cistem i trzeba bylo podpiekac,przekluwac..ehh
: 02 lis 2010, 13:46
autor: surtsey
Woesz Dorotko, jeśli nadzienie jest bardzo płynne lub owoce puszczają dużo soku, to lepiej ppodpiec, zeby nie było surowe. Nakłuwa sie po to (np. widelcem) zeby było niewyrośnięte w góre, bo lubi się robić w takie góry....
: 02 lis 2010, 13:47
autor: dorotaczekolada
surtsey, no ja dopiero tak naprawde zaczynam przygode z powaziejszym pieczeniem i w pewnych kwestiach zielona jeszce jestem..a blache do tarty smarowac przed wylozeniem ciasta?
: 02 lis 2010, 13:49
autor: surtsey
dorotaczekolada, Nie zawsze jest to konieczne, bo kruche ma w sobie dużo tłuszczu, ale to też sprawdze, mam w domu taki stary stary przepis na tarte cebulowa.....
: 02 lis 2010, 13:57
autor: dorotaczekolada
surtsey, jestes wielka
: 02 lis 2010, 14:07
autor: surtsey
Przesadzasz...173 cm, to nie tak dużo