Boże Narodzenie
: 12 lis 2010, 12:38
Zacznijmy od śledzi
Śledzie w sosie miodowo - pomidorowym
6 matiasów
3 średnie cebule
3/4 szkl oleju
2 łyżki miodu
1 puszka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
Śledzie pokroić w kawałki (ew. wcześniej wymoczyć). Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać miód, przecier i sok. Poddusić ok 5 min. Przekładać naprzemiennie w słoikach sos i śledzie. Odstawic na przynajmniej jeden dzień do "przegryzienia"
[ Dodano: 2010-11-12, 11:40 ]
Śledzie pietruszkowo - czosnkowe
1 kg matiasów
pęczek zielonej pietruszki (daje 2, zimą sa jakieś cieńsze)
2 główki czosnku (jak ktoś delikatny to mozna mniej)
pieprz biały
olej
Śledzie pokroić (ew. wczesniej wymoczyć), natkę i czosnek posiekac. W naczyniu ( u mnie litrowe słoje ) układamy: warstwa śledzi, na to pietruszka z czosnkiem + biały pieprz. Kolejna warstwa, kolejna i kolejna aż do końca słoika. Całosć zalać olejem.
(Pocieszające jest to, ze jak wyżremy śledzie, to można ich dołożyć do tego oleju co nam został w słoiku.... )
[ Dodano: 2010-11-12, 12:39 ]
Pikantny śledzik imbirowo - bazyliowy
takie nieco orientalne połączenie, ale pyszne
1/2 kg matiasów
pęczek posiekanej bazylii
1 posiekana czerwona cebula
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
biały pieprz
sól (opcjonalnie)
chili w proszku
sok z cytryny
olej
Śledzie pokroić w kawałki. Układac w słoju warstwami: śledzie, bazylia, cebula, doprawiamy pieprzem i chili. Na ostatnią warstwe dajemy starti imbir, skrapiamy sokiem z cytryny, odstwaiamy na godzinkę lub 2. Nastepnie zalewamy całosć olejem. Odstawić do przegryzienia.
[ Dodano: 2010-11-12, 13:05 ]
Śledzie cioci Violi
Akurat Viola zrobiła je po raz pierwszy i przyniosła do nas do domu....
Śledzie matiasy
papryka czerwona
ogórki konserwowe
cebula
groszek zielony
olej
pieprz ziołowy
Śledzie pokroić w kawałki, paprykę, ogórki i cebule w kosteczkę. Układać warstwami: śledzie, cebula + pieprz ziołowy, groszek, papryka, ogórki. Całosć zalać olejem
[ Dodano: 2010-11-12, 13:12 ]
Śledzie czerwone
5 matiasów
4 cebule
ketchup
olej
ZALEWA:
2 łyżki octu
1/2 l wody
lisć laurowy
ziele angielskie
Zalewe zagotowac, do ostudzonej włożyć pokrojone śledzie na min. 3 godziny. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać kilka łyzek ketchupu. Do ostudzonego sosu włożyć śledzie z zalewy. Odstawić do przegryzienia
[ Dodano: 2010-11-12, 13:22 ]
Grzyby do śledzi
te grzyby poprzekładałam ze śledziami w słoiku i też było pysznie
durszlak grzybów (z oryginalnego przepisu)
1/2 kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyzki cukru
sól, pieprz
Grzyby pokroić w kostkę (u mnie pieczarki, bo innych nie jem, ale z leśnych też będzie pyszne), ugotować o osolonej wodzie. Zeszklic cebule pokrojona w kostkę, dodac koncentrat, cukier, grzyby, ocet. Przyprawić. Poddusić. Napchać do słoików i pasteryzowac.
[ Dodano: 2010-11-12, 13:26 ]
Sałatka śledziowa
Tradycyjnie robi ją mój tata. A ja potem zjadam całą michę...
2 szkl ugotowanej fasoli perłowej
3 ugotowane ziemniaki
4 filety śledziowe
2 cebule
ogórek kiszony (ew. konserwowy)
sól, piperz
majonez

Śledzie w sosie miodowo - pomidorowym
6 matiasów
3 średnie cebule
3/4 szkl oleju
2 łyżki miodu
1 puszka przecieru pomidorowego
sok z 1/2 cytryny
Śledzie pokroić w kawałki (ew. wcześniej wymoczyć). Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać miód, przecier i sok. Poddusić ok 5 min. Przekładać naprzemiennie w słoikach sos i śledzie. Odstawic na przynajmniej jeden dzień do "przegryzienia"
[ Dodano: 2010-11-12, 11:40 ]
Śledzie pietruszkowo - czosnkowe
1 kg matiasów
pęczek zielonej pietruszki (daje 2, zimą sa jakieś cieńsze)
2 główki czosnku (jak ktoś delikatny to mozna mniej)
pieprz biały
olej
Śledzie pokroić (ew. wczesniej wymoczyć), natkę i czosnek posiekac. W naczyniu ( u mnie litrowe słoje ) układamy: warstwa śledzi, na to pietruszka z czosnkiem + biały pieprz. Kolejna warstwa, kolejna i kolejna aż do końca słoika. Całosć zalać olejem.
(Pocieszające jest to, ze jak wyżremy śledzie, to można ich dołożyć do tego oleju co nam został w słoiku.... )
[ Dodano: 2010-11-12, 12:39 ]
Pikantny śledzik imbirowo - bazyliowy
takie nieco orientalne połączenie, ale pyszne

1/2 kg matiasów
pęczek posiekanej bazylii
1 posiekana czerwona cebula
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
biały pieprz
sól (opcjonalnie)
chili w proszku
sok z cytryny
olej
Śledzie pokroić w kawałki. Układac w słoju warstwami: śledzie, bazylia, cebula, doprawiamy pieprzem i chili. Na ostatnią warstwe dajemy starti imbir, skrapiamy sokiem z cytryny, odstwaiamy na godzinkę lub 2. Nastepnie zalewamy całosć olejem. Odstawić do przegryzienia.
[ Dodano: 2010-11-12, 13:05 ]
Śledzie cioci Violi
Akurat Viola zrobiła je po raz pierwszy i przyniosła do nas do domu....
Śledzie matiasy
papryka czerwona
ogórki konserwowe
cebula
groszek zielony
olej
pieprz ziołowy
Śledzie pokroić w kawałki, paprykę, ogórki i cebule w kosteczkę. Układać warstwami: śledzie, cebula + pieprz ziołowy, groszek, papryka, ogórki. Całosć zalać olejem
[ Dodano: 2010-11-12, 13:12 ]
Śledzie czerwone
5 matiasów
4 cebule
ketchup
olej
ZALEWA:
2 łyżki octu
1/2 l wody
lisć laurowy
ziele angielskie
Zalewe zagotowac, do ostudzonej włożyć pokrojone śledzie na min. 3 godziny. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić, dodać kilka łyzek ketchupu. Do ostudzonego sosu włożyć śledzie z zalewy. Odstawić do przegryzienia
[ Dodano: 2010-11-12, 13:22 ]
Grzyby do śledzi
te grzyby poprzekładałam ze śledziami w słoiku i też było pysznie
durszlak grzybów (z oryginalnego przepisu)
1/2 kg cebuli
słoiczek koncentratu pomidorowego
5 łyżek octu
4 łyzki cukru
sól, pieprz
Grzyby pokroić w kostkę (u mnie pieczarki, bo innych nie jem, ale z leśnych też będzie pyszne), ugotować o osolonej wodzie. Zeszklic cebule pokrojona w kostkę, dodac koncentrat, cukier, grzyby, ocet. Przyprawić. Poddusić. Napchać do słoików i pasteryzowac.
[ Dodano: 2010-11-12, 13:26 ]
Sałatka śledziowa
Tradycyjnie robi ją mój tata. A ja potem zjadam całą michę...
2 szkl ugotowanej fasoli perłowej
3 ugotowane ziemniaki
4 filety śledziowe
2 cebule
ogórek kiszony (ew. konserwowy)
sól, piperz
majonez