Strona 1 z 1

Racuszki

: 10 gru 2010, 16:03
autor: Marcia77
0,5 l mleka
3/4 kostki drożdży
3 łyżki oleju
2 łyzki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli
mąka (ok 3 szkl)
2 duze jabłka

mleko lekko podgrzewamy rozpuszczamy w nim drozdze i dodajemy pozsotałe składniki do uzyskania gestego ciasta, odstawiamy do wyrośnięcia, poźniej dodajemy jabłka, smazymy na głebokim oleju.

Smacznego :-D

: 10 gru 2010, 16:26
autor: JoannaS
chyba czytasz w moich myslasz :ico_haha_01:
30min temu stwierdzilam ze jutro sobie zrobie i mialam szukac czegos w gazecie :ico_oczko:
na pewno skorzystam :ico_sorki:

: 13 gru 2010, 09:51
autor: izuś_85
Racuszki mojej Mamy

0,5 l mleka
2 jajka
2,5 szkl mąki
2 łyżki cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody lub proszku do piecz.
łyżeczka cynamonu jabłka wg upodobań i wielkosci

Z białek ubijamy pianę, reszte skąłdników miksujemy na gładka masę, jabłka obrake kroimy na malutkie cząstki dodajemy do cista i na sam koniec pianę z białek delikatnie mieszajac koniecznie drewnianą łyżką :ico_oczko:
smażymy z dwóch stron, osączamy na reczniakch papierowych i sypiemy cukrem pudrem
mniaaaaaam



Racuszki jogurtowe
1szkl mąki
1/4 łyżeczki proszku do piecz
1 cukier waniliowy
200 ml jogurtu naturalnego
1/4 szkl mleka
1 jajko
szczypta soli

białko ubić na pianę, resztę zmiksować, połączyć, smażyć z dwóch stron i podawać z cukrem pudrem bądź powidłami

: 13 gru 2010, 14:38
autor: lilo
Szybkie, proste i bardzo dobre

Przepis pochodzi od Beatris :ico_oczko:

1 jajko,
szklanka mąki,
3/4 szkl mleka,
2 łyżki cukru
2 banany pokrojone w kostkę, jabłka lub inne owoce
żółtko wymieszać z mąką, mlekiem i cukrem, białko ubić na sztywno i dodać do reszty, wymieszać z bananami i smażyć na rumiano na oleju. na koniec cukrem pudrem posypać. można dodać wiórków kokosowych ale wtedy wychodzą b słodkie

: 13 gru 2010, 14:49
autor: JoannaS
Lista zakupów zrobiona i zaraz jade do sklepu i bede próbować tych Waszych przepisików :-D
Jako pierwsze bedą z przepisu izuś_85, :-)

: 14 gru 2010, 11:55
autor: surtsey
Racuchy z rabarbarem


•1/2 litra kefiru lub zsiadłego mleka

•2 jajka

•mąka pszenna

•1/2 - 1 łyżeczka sody

•5 łyżek cukru

•1 cukier waniliowy

•1 - 2 łodygi rabarbaru

•cukier puder do posypania

1.Kroimy drobno rabarbar (w zależności od upodobań kwasowości 1 lub 2 łodygi), zasypujemy cukrem.

2.Kefir mieszamy z jajkami (mikserem), sodą, cukrem waniliowym i taką ilościa mąki, by powstało dość gęste ciasto.

3.Do ciasta dodajemy rabarbar, razem z sokiem, który powstał. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dosypujemy jeszcze mąki.

4.Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy ciasto (to mają być małe racuchy) i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy od razu posypane cukrem pudrem.

5.Uwaga! Najpierw trzeba usmażyc jeden i spróbowac, czy ciasta nie trzeba dosłodzić, to chyba zależy od zawartości cukru w cukrze :)

Oczywiscie racuchy mozna przygotować i z innymi owocami - jabłakami pokrojonymi lub startymi na grubej tarce, gruszkami, truskawkami, itd :-D

: 20 cze 2011, 21:04
autor: majka2183
moja babcia też robi muszę spytać o przepis

Re: Racuszki

: 16 lis 2012, 15:54
autor: JoannaS
Właśnie smaża sie racuszki z przepisu lilo.
Moje córki juz jedza 3 porcje :-)