Co podacie na Walentynki?
: 18 sty 2011, 22:40
Hej, zainspirowana konkursem kulinarnym link usunięty przez obsługę forum w którym biore udział, suzkam jeszcze jakichś słodkich inspiracji na Walentynki.
Szczególnie interesują mnie przepisy na jakieś potrawy z afrodyzjakami (krewetki, małże??) oraz słoskie wypieki.
Ja zdradzę przepis (mój jedyny pasujący do tej okazji) na swój tort śmietankowo -truskawkowy. Truskawki to najseksowniejsze owoce:-)
Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
1 lyzka soku z cytryny
1 łyżeczka porszku do pieczenia
1 szkalnka mąki tortowej
Ucieramy żótka z połową cukru i sokiem z cytryny. Ubijamy białka ze szczypta soli. Łączymy bialka i żóltka. Dodajemy przesiana i wymieszna z proszkiem do pieczenia mąke. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu (ja zostawiam w piekarniku az bdzie zimne) kroimy na 3 częsci.
Każdy krążek biszkota nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Nadzienie:
truskawki mrozone/swieze
galaretka truskawkowa
śmietana 30%
Truskawki miksujemy i mieszamy z ostudzoną galeretką (zrobioną z 1/3 wody w przpisie).
Smietanę ubijamy na sztywno. Potem przekładamy biszkopty - najpierw biszkopt, truskawkowa masa, bita smietana, znowu biszkopt itd.
Smakowite, ale niestety nie mam zdjęcia. Robilam juz kilka razy na urodziny dla mojego ukochanego.
Dawajcie swooje milosne przepisy!
Szczególnie interesują mnie przepisy na jakieś potrawy z afrodyzjakami (krewetki, małże??) oraz słoskie wypieki.
Ja zdradzę przepis (mój jedyny pasujący do tej okazji) na swój tort śmietankowo -truskawkowy. Truskawki to najseksowniejsze owoce:-)
Biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
1 lyzka soku z cytryny
1 łyżeczka porszku do pieczenia
1 szkalnka mąki tortowej
Ucieramy żótka z połową cukru i sokiem z cytryny. Ubijamy białka ze szczypta soli. Łączymy bialka i żóltka. Dodajemy przesiana i wymieszna z proszkiem do pieczenia mąke. Wylewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu (ja zostawiam w piekarniku az bdzie zimne) kroimy na 3 częsci.
Każdy krążek biszkota nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Nadzienie:
truskawki mrozone/swieze
galaretka truskawkowa
śmietana 30%
Truskawki miksujemy i mieszamy z ostudzoną galeretką (zrobioną z 1/3 wody w przpisie).
Smietanę ubijamy na sztywno. Potem przekładamy biszkopty - najpierw biszkopt, truskawkowa masa, bita smietana, znowu biszkopt itd.
Smakowite, ale niestety nie mam zdjęcia. Robilam juz kilka razy na urodziny dla mojego ukochanego.
Dawajcie swooje milosne przepisy!