Strona 1 z 2

kakao

: 03 mar 2011, 20:32
autor: askra
jak pic/jeść kakao żeby przyswoić żelazo? Pytam, bo zrobienie go tradycyjnie na mleku jest chyba bez sensu skoro wapń hamuje wchłanianie żelaza. A moze jakies inne mleko by było dobre tzn sojowe, ryżowe? Może na wodzie?
Bo czekolada nawet gorzka to chyba nie za dobry pomysł....puste kcal...chyba żeby taką, która ma powyżej 70% kakao. A ktory składnik czekolady powoduje zaparcia? Kakao własnie?
Muszę jeść i pić dużo rzeczy zwierających jak najwięcej żelaza i w sumie taka szklanka kakao byłaby niezłym rozwiązaniem.

: 03 mar 2011, 22:51
autor: JoannaS
To chyba na wodzie powinnas zrobić :ico_noniewiem:

: 04 mar 2011, 18:26
autor: JoannaS
Dokładnie , przeciez żelazo jest w rowniez w chudym miesie.
Cytat z neta :
Źródła żelaza
chude mięso czerwone,
drób,
wątróbka,
ryby z dużą ilością oleju, które można zamrozić lub zakonserwować (szprotki, makrele, sardynki),
żółtka jaj,
rośliny strączkowe,
ryż pełnoziarnisty,
orzechy,
chleb z pełnego przemiału,
zielone warzywa, szczególnie rzeżucha i brokuły,
boćwinka i buraki,
suszone owoce: morele, śliwki, rodzynki.
Należy pamiętać, iż żelazo w jedzeniu musi być łączone z produktami zawierającymi dużą ilość witaminy C oraz kwas cytrynowy (np. kapusta kiszona, papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, czarne porzeczki, pomarańcze). Komponując zdrową dietę warto wiedzieć, że produkty bogate w wapń zmniejszają wchłanianie tego pierwiastka, m.in. otręby pszenne, białko sojowe, kawa, orzechy, czekolada mleczna.

: 04 mar 2011, 19:38
autor: Ragazza555
Mojej znajomej organizm wogóle nie wchłaniał żalaza podawanego w tabletkach i wiem że wtedy dużo jadła zieleniny od pietruszki.

: 04 mar 2011, 20:37
autor: mal
Mojej znajomej organizm wogóle nie wchłaniał żalaza podawanego w tabletkach i wiem że wtedy dużo jadła zieleniny od pietruszki.
miałam dokładnie to samo i pęczkami zjadałam zielona pietruszkę dosłownie dodawaną do wszystkiego

: 05 mar 2011, 02:07
autor: askra
To chyba na wodzie powinnas zrobić
chyba bede robic na wodzie chociaz to chyba ohydne jest :ico_noniewiem: ale sprawdze jeszcze jak to jest z wapniem w mleku ryzowym.
A żelazo to może tez szpinak sie przekonasz?
z roślin jest bardzo trudno przyswajalne. Kocham szpinak i jem czesto takze nie trzeba mnie namawiać :ico_oczko:
ale chodzi o to, ze potrzebuje tego żelaza bardzo duzo, a nie mogę brać tabletek także w zasadzie każdy posiłek musi mieć w sobie coś "żelaznego" :ico_oczko:

: 05 mar 2011, 08:59
autor: Ewcik
askra, dużo żelaza mają w sobie wszelkie pestki. Ja w ciąży miałam sporą anemię i właśnie pestkami słonecznika i dyni hemoglobinę doprowadziłam do przyzwoitego poziomu.

: 05 mar 2011, 10:09
autor: markotka
askra w ciąży kakao, podobnie jak czarna herbata i kawa, powinno być spożywane w niewielkich ilościach

: 05 mar 2011, 15:03
autor: askra
markotka, a kakao to czemu?
bo jesli chodzi o kofeinę to kakao zawiera śladowe ilości kofeiny i teobrominy. Ta druga ma podobne wlasciwosci co kofeina, ale nie stylmuluje układu nerwowego tylko naczyniowy. Zawartośc tych substancji jest bez porównania mniejsza w kakao niż w kawie czy herbacie.

: 05 mar 2011, 15:24
autor: markotka
nie zagłębiałam się tak bardzo, więc szczerze przyznam, że nie wiem czemu, czytałam tylko, żeby ograniczać