Strona 1 z 3

Co można zamrażać ?

: 01 gru 2011, 21:00
autor: JoannaS
Witam.

Mam pytanko co zamrażacie z jedzenia?

Ja niedawno zaczęłam zamrażać, małe porcje dla mnie lecza, bigosu, gołąbki.
Kolezanka z innego watku zapytała czy makaron i ryz tez mroże.

I tak sie zastanawiam czy np. zrobiłyscie jakies danie z ryzem lub makaronem i zamroziłyście ?
Da sie zamrozic to ? i jak taki ryz czy makaron po rozmrożeniu? tylko podgrzac to danie ?

: 01 gru 2011, 21:57
autor: lilo
JoannaS, takie pytanie powinno być chyba na kuchni :ico_oczko:
Takie przyzwyczajenie "zawodowe" :ico_oczko:

Co do mrożenia makaronu czy ryżu to raczej nie powinno się ze względów smakowych głównie, widać że nie oglądasz Kuchennych Rewolucji :ico_oczko:

[ Dodano: 01-12-2011, 21:00 ]
A Ty pytałaś czy w daniu można je mrozić - gołąbki z ryżem w środku jak najbardziej ale w sosie już nie bardzo bo się rozklei, podobnie jak makaron.

Ja gotowych dań mało mrożę, bo nie gotuję dużych ilości i wszystko zjadamy na bieżąco :ico_oczko:

: 01 gru 2011, 22:11
autor: CMonikA
JoannaS, jeżeli chodzi o mrożenie, to ja mrożę wszystko, no makaronu nie mroziłam, ale gołąbki nawet i już w sosie, czy mięsko- np. zrazy w sosie czemu nie :) Można nawet mrozić ciasta i tory :)potem po wyjęciu i rozmrożeniu są jak świeże :-)

: 01 gru 2011, 22:13
autor: Mad.
Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni :-D

: 01 gru 2011, 22:24
autor: JoannaS
widać że nie oglądasz Kuchennych Rewolucji
ogladam, ale nie pamietam tego odcinka :-)
Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni
tez tak robilam zima jak mieszkalam sama z małymi chorymi dziecmi. i fakt swiezutki byl. :-)

CMonikA, kolezanka moja mrozila ciasta i nawet dobre byly.
Fakt ryz jest w gołabkach a je mroże. :-)

: 01 gru 2011, 22:24
autor: CMonikA
Mama zawsze chleb mroziła. Po rozmrożeniu świeżutki jak prosto z piekarni :-D
własnie- zapomnialam dodac -chleb też mroże, szczególnie w dni kiedy sklepy pozamykane, czyli na święta, rano wyjmuję i jak rozmarznie jest jak świeży

: 01 gru 2011, 22:25
autor: JoannaS
JoannaS, takie pytanie powinno być chyba na kuchni
mam zawsze problem gdzie co wcisnac ;-)

: 01 gru 2011, 22:42
autor: Kocura Bura
Ja ciasta i torty mrożę, małe porcyjki, w sam raz jak mnie przyciśnie :ico_oczko:
A ryżu nie mroziłam, ale przypomniało mi się,że są w sklepach takie gotowe danka z ryżem, Sti... coś tam. Chyba do mikrofalki.

: 01 gru 2011, 22:47
autor: CMonikA
ale przypomniało mi się,że są w sklepach takie gotowe danka z ryżem, Sti... coś tam. Chyba do mikrofalki.
tak są :D i bardzo pyszne, nawet zwykłe risotto widzialam mrożone

: 02 gru 2011, 18:15
autor: aniawlkp86
Ja niedawno zaczęłam zamrażać, małe porcje dla mnie lecza, bigosu, gołąbki.
tego nie mrożę za bardzo bo mi wtedy nie smakuje,wolę zagotować w słoikach i jest lepsze :ico_oczko:

makaron i ryż nie mroziłam nigdy, ale bratowa A mrozi czasami i właśnie nieugotowany :ico_sorki:

za to uszka zawsze surowe mroziłam żeby na święta były lub surowe pierogi :-)