Strona 1 z 6

Dieta bez soli

: 14 lut 2012, 18:21
autor: Małgorzatka
Czy ktoś zechce się przyłączyć?

Jeszcze niedawno byłam smakoszem soli oraz przypraw typu vegeta/kucharek, wszystko nimi doprawiałam i to podwójnie. W końcu stwierdziłam, ze tak być nie może i przez 2 tygodnie powoli ograniczałam sól i przyprawy. W tym tygodniu całkiem ju bez poprawiaczy smaku. Nie było jakoś drastycznie, bo wszyscy łącznie z dzieciakami lubiliśmy słono jeść niestety.
Efekt jest taki, że na diecie bez soli spałam 1 kg w ciągu tygodnia, bo woda mi się zatrzymywała przez nią.

Teraz najprawdopodobniej już przejdziemy na taką dietę ze względu zdrowotnego.

: 14 lut 2012, 19:09
autor: JoannaS
ja kochana od pol roku nie uzywam vegety/kucharka i maggi.
Stosuje same zioła i sól gruboziarnistą lub morską ale też malutko.

: 14 lut 2012, 19:47
autor: osita
Małgorzatka, nie wylaczaj calkowicie soli z jadlospisu, skoro chcesz organizmowi dostarczac jodu!!! troche soli nie szkodzi :ico_oczko: a jesli jeszcze jest morska i jodowana, to tym zdrowsza dla Ciebie :-D
My uzywamy malo soli, ale duzo ziol :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki: i przypraw naturalnych.

: 14 lut 2012, 20:25
autor: lilo
jodowana, to tym zdrowsza dla Ciebie :-D
Dokładnie tylko trzeba solić po ugotowaniu żeby jod się nie ulotnił.

Tak całkowicie braku soli jakoś sobie nie mogę wyobrazić :ico_wstydzioch:
Zwłaszcza ziemniaków z których polska kuchnia słynie.

: 14 lut 2012, 20:36
autor: osita
tylko trzeba solić po ugotowaniu żeby jod się nie ulotnił.
oooooo, a o tym nie wiedzialam :-D :ico_sorki: tylko ze ja jodu nie powinnam wlasnie za duzo spozywac :-/

: 14 lut 2012, 20:41
autor: JoannaS
Dokładnie tylko trzeba solić po ugotowaniu żeby jod się nie ulotnił.
tak to prawda.
Ryz, makaron wszystko po ugotowaniu choc to srednio dobre ale mozna sie przyzwyczaic. :-)

: 14 lut 2012, 20:53
autor: moni26
Tak całkowicie braku soli jakoś sobie nie mogę wyobrazić :ico_wstydzioch:
Zwłaszcza ziemniaków z których polska kuchnia słynie.
ziemniaki czy też inne warzywa najlepiej gotować na parze i wtedy nie musisz solić. Nie tracą swojego smaku tak jak wrzucisz do wody

: 14 lut 2012, 23:04
autor: Małgorzatka
Ja mam zeptera i nie powinnam solić. Gotuje w nich bez wody, pycha, warzywka rewelacja.
skoro chcesz organizmowi dostarczac jodu!!! t
Och, wiem :-D dlatego też w aptece zaopatrzyłam się w specjalna sól dietetyczną. Używam jej ale tak, że jej nie czuć, bardzo minimalnie w zasadzie wcale i tylko zupy, sosy.

kupilam tez estragon jako zamiennik soli kuchennej, przypraw, czosnku itp.

: 15 lut 2012, 12:17
autor: Agunia
A mam do Was takie pytanie, skoro już o gotowaniu na parze była mowa :-D Czy gotowanie na parze zajmuje mniej więcej tyle samo czasu co gotowanie tradycyjne, czy może ten czas się wydłuża lub skraca?

: 15 lut 2012, 15:36
autor: Małgorzatka
U mnie krócej zdecydowanie i oszczędniej. W tych garnkach co mam ok. 30 minut zajmuje wszystko.