Strona 1 z 4

Wielkie grillowanie

: 01 maja 2007, 13:05
autor: riterka
Witam zaczyna się okres grillowania, myślę, że przydadzą się przepisy na ruszt
Zapraszam do wpisywania

Ostatnio robiłam obiadek
piersi przyprawione (sól, pieprz) na to plastereczki czosnku i cebuli, wszystko zawinięte w sreberko i na ruszt
do tego podgotowane ziemniaki w całości, posmarowane masłem z ziołami, również zawinięte w folię.
bardzo szybko się ugrilowało a obiadek był pyszny

: 01 maja 2007, 21:07
autor: Sosna
Kiełbasa z miodem - Danie z grilla według Frediego(nie znam Frediego :-D )
Bierzesz kiełbasę, najlepiej gęsto ponacinać, albo rzucić w plasterkach i polać miodkiem. Uważać przy smażeniu, bo miodek się szybko pali, więc trzeba wyczuć ten magiczny moment kiedy już jest kiełbaska gotowa a jeszcze nie jest spalona. Dlatego właśnie najlepiej najpierw trochę ją podsmażyć.

: 01 maja 2007, 21:50
autor: blondi-aniak
No to i ja dopiszę.

Udka albo skrzydełka natrzec róznymi przyprawami,zawinąc w sreberko ( a świstak siedzi i zawija w sreberka :-D ) mozna dodac większy plasterek cebuli i smazyc.

Albo

Cebulę obrac pokroic na cztery, i kostkę rosołową podzielic na cztery.Cwiartkę ( cebuli :ico_haha_01: ) i cwiartkę kostki zawinąc w sreberko i piec.Normalnie niebo w gębie. :-D :-D :-D

: 01 maja 2007, 21:59
autor: Sosna
o matko ale tego z cebulą i kostką..... z własnych doświadczeń? :-D te ćwiartki

: 02 maja 2007, 12:10
autor: riterka
no koleżanki na Was zawsze można liczyć :ico_buziaczki_big:

: 03 maja 2007, 20:45
autor: Kocica_26
Noooo kochaniutkie....super przepisy :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: . Coś napewno wypróbuję. W sobotę urządzamy u mnie wielkie grillowanie i jak coś nowego wymyslę to tutaj napiszę :-D

: 03 maja 2007, 20:56
autor: Sosna
tylko wymyślaj jadalne i nietrujące :-P

: 03 maja 2007, 20:59
autor: Kocica_26
:ico_smiechbig: łoj Sosna...dowcipnisiu... :ico_smiechbig:

A właśnie, że trujące wymyślę...a co! :578:

: 03 maja 2007, 21:12
autor: mosob
dziewczynki milo widziec

ja polecam boczek wedzony poprostu upieczony i oscypka

az mi slinka pociekla

: 03 maja 2007, 21:18
autor: Sosna
a to mi ślinka pociekła na widok tego (u nas na weselu były takie podawane do drugiego dania)
Obrazek
Składniki:
10 średnich ziemniaków [porcja na 3 osoby], 10 plastrów wędzonego boczku

Ziemniaki dokładnie wyszorować i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na ok. 15-20 min. Lekko ostudzić a następnie każdy ziemniak owinąć kawałkiem boczku. Ziemniaki zawijać pojedynczo w folię alumininiową - w ten sposób są gotowe do pieczenia na grilu. Ziemniaki potrzebują ok. 25-30 minut, aby dopiekły sie a boczek wokół nich stał się chrupiący. Istnieje wiele przepisów kulinarnych na warzywa z boczkiem. Smakosze zamiast ziemniaków mogą wziąć np. paprykę.