Strona 1 z 1

Carbonara

: 28 lis 2012, 14:21
autor: grucha1302
Znalazłam świetną Carbonarę, którą można przygotować w 15 min! A do tego jest taka smaczna, że aż palce lizać.
Musicie zobaczyć :D
link usunięty przez obsługę forum

Re: Carbonara

: 20 gru 2012, 14:40
autor: kuuukla
ja uwielbiam carboarrę, jak z resztą wszystkie makarony i sosy, ostatnio moim faworytem jest spaghetti a'la puttanesca,w tłumaczeniu "putta" to dziwka, makaron został tak nazwany, bo jest to bardzo stary przepis i bardzo...łatwy ;)

500 g makaronu Spaghetti Fine Food
1/2 l passaty pomidorowej Fine Food lub 500 g pomidorów (sparzone, obrane ze skórki, bez pestek, pokrojone w kostkę), albo 500 g pomidorów z puszki
1 mała puszka (ok. 8 filetów) anchois
1 papryczka chili (bez nasion; pokrojona w drobną kosteczkę lub w krążki)
2 ząbki czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
2 łyżki kaparów
ok. 100 g czarnych oliwek w zalewie, bez pestek (pokrojone na plasterki)
4 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
oliwa z oliwek (ok. 10 łyżek)
sól

Krok 1. W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek szklimy czosnek.
Krok 2. Do zeszklonego czosnku dodajemy filety anchois. Podsmażamy i rozdrabniamy drewnianą łyżką na patelni
Krok 3. Dokładamy papryczkę chili i podsmażamy całość przez ok. 5 minut.
Krok 4. Zalewamy całość passatą pomidorową i doprowadzamy do wrzenia.
Krok 5. Dodajemy oliwki i kapary, mieszamy i trzymamy na ogniu przez kolejne 5 minut.
Krok 6. Zmniejszamy ogień i dodajemy do sosu 3 łyżki pokrojonej pietruszki.
Krok 7. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z sosem.
Krok 8. Mieszamy makaron z sosem na patelni, przekładamy na talerze, dodajemy pozostałą natkę pietruszki i podajemy.
mam nadzieje, ze będzie Wam smakowało

Re: Carbonara

: 23 lut 2013, 13:12
autor: FitBabeczka
Chyba jutro zrobię wg tego przepisu ;) Dam znać jak wyszło

Re: Carbonara

: 15 mar 2013, 13:23
autor: Marikaa
Ja znam carbonarę z boczkiem - dużą ilością boczku :D

Re: Carbonara

: 15 mar 2013, 17:31
autor: tuptek84
a robicie z jajkiem(klasyczną) czy bez?

Re: Carbonara

: 20 mar 2013, 13:06
autor: FitBabeczka
Wg przepisu jeszcze niestety nie zrobiłam.
Czasami robię taki makaron w mojej wersji zamiast jajka robię trochę sosu beszamelowego dodaję.

Re: Carbonara

: 26 mar 2013, 14:39
autor: DeadSeaPremier
Jeśli już carbonara, to zdecydowanie na jajkach. W końcu to podstawa tego dania. Za sosem beszamelowym niestety nie przepadamy.

Re: Carbonara

: 22 paź 2014, 14:07
autor: angelika89
Mój mąż robi najlepsze - z jajek i słodkiej śmietanki ;)

Re: Carbonara

: 25 wrz 2016, 00:00
autor: DoroslaKobieta
Słodka śmietanka musi być.Uwielbiam taką na boczku.Na tłusto :)