Strona 1 z 12

TORTY

: 10 cze 2007, 13:05
autor: siunia
Chciałam wam pokazać moj pierwszy w życiu zrobiony tort na urodziny Milana, mam nadzieję że będzie dobrze smakował

Obrazek

: 11 cze 2007, 06:12
autor: pata
siunia tort sliczny az slink leci ,prosze o przepis :ico_sorki: :ico_sorki: :ico_sorki:

: 11 cze 2007, 18:20
autor: riterka
siunia, tort wygląda cudnie, pewnie smakował cudnie :-D

: 11 cze 2007, 21:25
autor: siunia
smakował smakował

A przepis to prosty, ja tak powiem po swojemu

Upiecz biszkopt, jaki tam sobie chcesz, porzekrajaj, zrob 2 kremy do tortów z torebki. I wode z cyctruną i cukrem do nasanczania torta.
Wiec kałdziesz pierwszą wartstwę i nasanczasz, na to cieniutko krem do tortu obojetnie jaki, na to grubiej dzemu, i od spodu drugiego placka troche kremu.
Na wieszch znówn nasanczasz biszkopt i kładziesz krem np śmietankowy, żeby była w miarę gruba warstwa. Zakrywasz kolejnym plackiem biszkoptu i biezesz kolejny i nasanczasz go układasz krem np truskawkowy i dodajesz kawałki truskawek. Kładziesz kolejny placek, nasanczas, teraz kładziesz krem nie tak grubo jak poprzednio, tylko zeby zakryc gorną warstwę oraz boki torta, brzegi obsypujesz wiurkami lub groszkami, a gore dekorujesz sobie jak ci sie podoba.

Ja podałam jak ja robiłam, moze być mniej tych placków biszkopta i kremy jakie chcesz, wazne zeby dobrze nasączony był i z 1 dzień w lodówce stał.
A moj biszkopt to był :6 jaj , 2 szklanki mąki zwykłej, 1 szklanka cukru, łużeczka proszku do pieczenia i łyżeczka cukru waniliowego.
Biszpoptu 2 upiekłam zebym miała 4 warstwy torta

: 06 paź 2007, 13:54
autor: karolina24
Siunia a te kremy to jakie??? jakiej firmy i wogole jakie ja zadnych wlasnie takich mas nie znam

: 09 gru 2007, 18:09
autor: Natashka
kochane podam wam przepis na super biszkopt ktory jest smaczny i zawsze wychodzi...
:-D

4 jaja
100g cukru
100g mąki
cukier waniliowy
2 łyżki gorącej wody

żółtka oddzielić od białek i rozbełtać w wodą, natepnie dodać połowę cukru i cukier waniliwoy i ubijać na puszysty kogel mogel ( ja ubijam tak długo aż mocno pojaśnieje żółteczko), nastepnie ubiojamy z druga połową cukru białko na sztywno, cukier doajemy pod sam koniec ubijania...
Białko delikatnie przekładamy na masę żółtkową a na to wszystko jeszcze zanim zaczniemy mieszać wsypujemy przesianą mąkę. delikatnie mieszamy.
blache smarujemy tłuszczykiem i sypiemy mąką, wlewamy ciasto i pieczemy ok 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do okolo 170 stopni C...

ja tez dosc czesto dodaje do biszkoptu zanim wymieszam wszystko aromat jakis i wowczas slicznie pachnie :ico_oczko:

a jak chcemy wiekszy biszkopt to dajemy 6 jaj i reszte zwiększamy o polowe

[ Dodano: 2007-12-10, 08:59 ]
a to tort ktory zrobilam dla taty, co prawda nie byl taki jak sobie wymyslilam ale byl smaczny :ico_haha_01:
Obrazek

: 10 gru 2007, 11:19
autor: CMonikA
super torcik. ja jeszcze nigdy tortu nie robilam-zawsze boje sie ze nie wyjdzie. Ale moze na 2 latka Majki sprobuje :) :ico_tort:

: 10 gru 2007, 12:27
autor: beata
no tak ale co zrobić żeby ten piękny biszkopt był wyrośnięty i wysoki również po wyjęciu z piecyka bo ja każde ciasto które robie (oprócz kruchego) jak wyjmuje to zaraz mi klapnie wypróbowywałam juz tyle metod i zawsze jest to samo :ico_placzek:

: 10 gru 2007, 23:14
autor: Natashka
nie wyciagaj go od razu, niech najlepiej postoi cala noc.... dopiero na drugi dzien go wyciagnij i przekroj na czesci....

w trakcie pieczenia jak najmniej otwieraj piekarnik

mi ten biszkopt na serio wychodzi mimo troche zepsutego piekarniak z którego wychodzą ciasta albo przypalone albo niedopieczone :ico_haha_01:

: 12 gru 2007, 11:30
autor: beata
może w sobotę ten przepis wypróbuje bo teściowa w niedziel ma przyjsć może mi sie uda a jak nie to go szybko wywalę albo schowam bo ja albo nie mam zdolności do pieczenia ciast albo nie wiem im bardziej sie staram tym mniej mi wychodzą :ico_zly: