Ciasta z jabłkami.
: 09 mar 2007, 15:25
Szarlotka biszkoptowa:
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany 30%
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (1,6 g)
- sól
- margaryna + bułka tarta do wysmarowania blachy
Połączyć mąkę, cukier, 2 jajka, 1 żółtko (białko zostawić), śmietanę, roztopioną margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i ubić mikserem na jednolitą masę. Blachę (23x33 cm) wysmarowac margaryną i wysypać bułką i wypełnic połową ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec aż się lekko zarumieni.
NADZIENIE:
- 1 kg kwasnych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Jabłka obrać, strkowac, udusić z cukrem i cynamonem.
Gorące ciasto posmarowac białkiem, wyłożyć gorące jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20-30 monut aż się zarumieni. Posypac cukrem pudrem.
Rada dotycząca cias biszkoptowych:
Należy jak najszybciej wyjmowac je z blach aby nie przeszzły smakiem bądź zapachem blachy.
CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka gęstej śmietany 30%
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 op. cukru waniliowego (1,6 g)
- sól
- margaryna + bułka tarta do wysmarowania blachy
Połączyć mąkę, cukier, 2 jajka, 1 żółtko (białko zostawić), śmietanę, roztopioną margarynę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i ubić mikserem na jednolitą masę. Blachę (23x33 cm) wysmarowac margaryną i wysypać bułką i wypełnic połową ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piec aż się lekko zarumieni.
NADZIENIE:
- 1 kg kwasnych jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu.
Jabłka obrać, strkowac, udusić z cukrem i cynamonem.
Gorące ciasto posmarowac białkiem, wyłożyć gorące jabłka, przykryć pozostałym ciastem. Piec ok. 20-30 monut aż się zarumieni. Posypac cukrem pudrem.
Rada dotycząca cias biszkoptowych:
Należy jak najszybciej wyjmowac je z blach aby nie przeszzły smakiem bądź zapachem blachy.