Małgorzatka, ja chciałam, ale nie pozwalają przy pierwszej ciąży, zresztą przy zamieszaniu na porodówkach w moim mieście pewnie w ogóle nie pozwalają chwilowo
Ale mogę ci powiedzieć z tego co mówiła połozna ze szkoł rodzenia.
Po 1 mozna sobie planować, ale jest troche przeciwskazań, wiec nie ma sie co nastawiać. (pogadaj o tym z lekarzem)
Po 2 wanna ma jeden rozmiar a kobiety są jak wiadomo różne, nie każdej jest wygodnie.... dla jednej jest za ciasno, dla drugiej za luźno....
Po 3 warto spróbować, bo przecież zawsze możesz wyjśc jakby ci nie pasowało
po 4 genialnie niweluje bóle !!!!
po 5 dziecko ma większy komfort w rodzeniu się, bo wpada w takie samo środowisko jak miało w macicy i stopniowo się przyzwyczaja, do świata. podobno maluszki genialnie pływają jak tylko wyjdą z brzuszka
opowiadała nam połonza o dziewczynie 9zawodowej pływaczce, więc związanej z wodą mocno), któa się uparła,zeby rodzić w wodzie....... a jak przyszło co do czego, to ledwo weszła do wanny a juz chciała z niej wychodzić, było jej po prostu źle i już!
Najlepiej będzie jak przedyskutujesz tą sprawę z lekarzem i dowiesz się jak to jest w szpitalu w którym chcesz rodzić z tym porodem w wodzie. U mnie np. w nocy nie pozwalają rodzić w wodzie, bo nie są w stanie utrzymać odpowiedniej temperatury.... a to bardzo ważne...