Ja też pierwsze słyszę by istniała regulacja ustawowo co do obowiązku powiadamiania pracodawcy o ciąży do 12 tyg. ciąży

Ale nie idę w zaparte bo pewności nie mam.
Z kolei jeśli chodzi o zmianę umowy na obejmująca pracę w wymiarze pół etatu, to na Twoim miejscu absolutnie bym na to nie pozwoliła. Przecież to będzie miało ogromne znaczenie dla wysokości ewentualnego chorobowego i później macierzyńskiego. Nie dawaj sobie tak łatwo odbierać pieniążków które Ci się po prostu należą. I dlatego właśnie powinnaś moim zdaniem jak najszybciej poinformować pracodawcę o tym, że jesteś w ciąży. Nie wiem jak stanowią przepisy co do zmiany warunków pracy, ale zwolnić Ciebie nie mógłby na pewno dopóki byś do pracy nie wróciła. Nawet po porodzie nie może tego zrobić, jesli umowa zawarta jest na okres 10 lat. teoretycznie może Cie zwolnić gdy po macierzyńskim wrócisz do pracy i przepracujesz choc jeden dzień.
To jest tez kwestia wyczucia sytuacji w firmie i nastawienia pracodawcy do pracownic w ciąży. Ale powiedz jak najszybciej - wtedy będziesz chroniona na pewno. Przynajmniej prawnie.
A co do wyników badań - musisz wziąc poprawkę na to, że jesteś w ciąży i lekka anemia często jej towarzyszy. Ja jeszcze przed ciążą miałam duże problemy z anemią, więc nosząc Jagę pod serduszkiem zawracałam oogromna uwagę na dietę i w efekcie w ciągu tych 9 m-cy wyniki miałam jak sportowiec

Polecam róznorodność diety. warzywa, owoce, nabiał, słodycze

...wszystkiego po trochu. Na poziom czerwonych krwinek dobrze wpływa wątróbka (osobiscie - nie znoszę) i buraczki. A poza tym - ruch (hemoglobinie dobrze robi) i duuuużo optymizmu i uśmiechu - niezastąpione