Strona 1 z 1

Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 10 paź 2019, 11:54
autor: nizia
Hej, mam zamiar ograniczać biały cukier, szukam dobrych alternatyw.
Suszone daktyle świetnie nadają się jako dodatek do deserów - to już mam sprawdzone :) Ale może macie jeszcze jakieś przepisy na pasty/kremy/masełka z daktyli?

Interesuje mnie jakiś przepis na coś do smarowania chleba i naleśników, żeby można było zastąpić tym nutellę. Kiedyś miałam taki krem czekoladowy na bazie daktyli, ale teraz chcę sama spróbować przygotować coś takiego. Suszone daktyle można dorwać w fajnych cenach na wagę albo w sklepach online, więc czemu nie? Wiem - jest w necie moc przepisów, ale może ktoś ma coś sprawdzonego? Z góry dzięki za podpowiedzi ;)

Re: Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 21 lis 2019, 14:01
autor: elipsa
Niestety nie mam przepisów z daktylami ale pomysł bardzo ciekawy, muszę poszukać. :-)
Ja również ograniczam cukier i próbowałam zastąpić go stewią ale smak mi nie pasuje. Potem odkryłam cukier brzozowy używam go do słodzenia kawy i herbaty, jest o 40% mniej kaloryczny i ma dobry smak.

Re: Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 28 sty 2020, 12:42
autor: Dejzi
Jezeli chcesz zdrowy zamiennik cukru to najlepiej słodzic stewią.

Re: Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 02 lut 2020, 12:25
autor: Venomousiie
Siemka wszystkim serdecznie

Re: Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 25 lut 2020, 00:43
autor: lorry
jak mam ochotę na coś słodkiego i zdrowego to wybieram owoce, robię różne smoothies, a do pracy zabieram suszone albo te musy tymbark, fajne mają z ziarnami, można jakoś drugie śniadanie zjeść

Re: Zastępstwo dla cukru - suszone daktyle??

: 14 wrz 2021, 13:42
autor: nizia
A cukier kokosowy? Koleżanka polecała mi ten od Intensona - myślicie że warto? Wolałabym, żeby mi później nie zalegał po szafkach. Zawsze wydawało mi się, że cukier kokosowy to taki normalny cukier, tylko nieoczyszczony, a tu się okazuje, że ma w sobie jakieś tam składniki odżywcze. Używacie w kuchni?