Strona 1 z 1

Bomba żelazowa w 10 minut! Pychotka

: 12 maja 2008, 18:04
autor: Janiolek
Na dwie duże porcje:
ok. 500g wołowiny (testowaliśmy różne kawałki krówki, polecam Antrykot z odciętym tłuszczykiem)

2 puszki białej fasoli

natka pietruszki świeża

musztarda

czosnek

cytryna

olej


Wołowine tniemy na cieniutkie steki ok 0,5 cm, smażymy po ok minucie z każdej strony (chyba, że ktoś lubi krwiste)

Do rondelka nalewamy odrobinę oliwy aromatyzowanej czosnkiem lub zwykłą oliwę z wyciśniętym świeżym czosnkiem (ilość wedle uznania), do oliwy ścieramy na średniej tarce odrobinę skórki z cytryny. Wrzucamy odcedzoną i wypłukana fasolkę. Podgrzewamy i męczymy tłuczkiem do ziemniaków, aż powstanie puree (nie musi być bardzo dokładnie rozwalone.) Kiedy fasolka jest gotowa nakładamy ja na talerz i posypujemy spora iloscia pietruszki. Stek skrapiamy sokiem z cytryny (nie trzeba solić, pieprzyc, itd)
Podawać z musztardą

Pyszne i dobre na anemie :-D

: 31 sie 2008, 20:05
autor: KALUSIA
:ico_brawa_01: jutro zrobie to danie