Awatar użytkownika
emalia30
4000 - letni staruszek

POMOCY-KŁOPOTLIWE ZĄBKOWANIE,PORADZCIE PROSZĘ

23 lis 2008, 14:15

Witam
Postanowiłam napisać tutaj a mianowicie dręczy mojego maluszka od piątku biegunka,pojawiła się nagle i choć daję kleiki,marchew to i tak jest to tylko chwilowe i biegunka pojawia sie na nowo,cokolwiek on zje czy wypije od razu jest kleks,do tego po między też się zdarza.
Moje podejrzenie to ząbkowanie.Dodam,że cały tydzień przed miał bardzo niespokojne i płaczliwe noce.
Dół dziąsełek jest ok,ale góra jest zaczerwieniona i opuchnięta i z tego co widzę chyba wyrzyna mu się prawa górna dwójka-no właśnie dziwi mnie też ta kolejność,bo z reguły na dole pierwsze wychodzą :ico_noniewiem:
Czy któraś miała z was podobnie??jak długo trwała taka biegunka??czy dawałyście coś z leków na to?
dziękuję za wszelkie odpowiedzi
pozdrawiam

NICOLA_1985

23 lis 2008, 16:13

rzeczywiscie kolejnosc wychodzenia zebow jest dosc dziwna u twojego dziecka no ale kazde dziecko inaczej przechodzi przez ząbkowanie i nie koniecznie zeby idą w takiej kolejnosci jak powinny...
ja nie mam na razie problemow z tym ze moja karolina ząbkuje.. przechodzi to w miare spokojnie... czasem tylko troche marudzi..
co do tej biegunki to byc moze jest ona spowodowana przez ząbkowanie ale ja na twoim miejscu poszlabym z tym do pediatry tymbardziej ze długotrwała biegunka może spowodowac u dziecka odwodnienie. nie czekaj z tym zbyt długo. pediatra na pewno ci pomoze.
a puki co zastosuj moze czopki viburcol są przeciwbólowe, mi kolezanki na forum tez to polecały ale jak narazie nie było potrzeby zeby to zastosowac.
mozesz smarowac obolele dziaselka zelem calgel dawac schłodzone gryzaki albo schłodzone jabłuszko. ale biegunki nie lekcewaz bo moze sie nieciekawie zakonczyc jesli domowe sposoby nie dzialają to idz z tym do pediatry.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ewcik
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 18:08

emalia30, Alicja też wychodzą ząbki w innej kolejności niż w schemacie. Najpierw wyszły jej dolne jedynki, potem dolne dwójki, następnie wyszły wszystkie czwórki, potem górne jedynki i dwójki. Teraz idą nam 4 trójki na raz. Biegunkę przechodziliśmy porządną, Pamiętasz jak pisałam na regionalnych, nawet 10pieluszek było brudnych dziennie.
Na zatrzymanie biegunki polecam jagody, ugotowaną marchewkę, ryż, żółtko jajka na twardo to tyle z domowych sposobów. Z medycznych należałoby podawać elektrolity (glukoza sód potas) i probiotyki. W PL bez problemu do dostania w aptece wiec myślę że u Ciebie też. No i musisz dawać dużo picia, żeby nie dopuścić do odwodnienia.

Awatar użytkownika
emalia30
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 18:54

Ewcik, pamietam ,pamietam jak pisalas,ze mala ma biegunke,kurcze moj to ma wiecej niz 10 pieluch brudnych,poje go ,wlasnie podalam mu lacidobaby i troche zoltka a takze obiadek z marchwia,przeciez nie moge mu nie dawac tez obiadkow zadnych,podawalyscie??dzieki za odpowiedz Ewus :-)

mal
Wodzu
Wodzu

23 lis 2008, 18:56

emalia30, kolejnosc wyrzynania sie zabkow wcale nie musi byc typowo schematowo,ale martwi mnie raczej ta biegunka ,zabki zabkami ,nawet moze byc kupka nieco luzniejsza ale martwi mnie ta biegunka,
choć daję kleiki,marchew to i tak jest to tylko chwilowe i biegunka pojawia sie na nowo
to dla mnie jest sygnalem ze toczy sie jakis stan zapalny w ukladzie pokarmowym...zadzown moze do szpitala na oddzial dzieciecy i wyjasnij o co chodzi ,byc moze bedziesz musiala jechac do szpitala albo zaleci podanie smecty i dalsza kontrole nad dzieckiem...nie lekcewaz biegunki ,ona szybko odwadnia dziecko

Awatar użytkownika
Renia0601
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 lis 2008, 21:25

schłodzone jabłuszko
jabłuszka na biegunkę , niewiem czy to najlepszy pomysł na biegunkę, przy biegunce to jak już to tylko gotowane w całości lub z ryżem

Co do przejść biegunkowych to mieliśmy dwa takie porządne, dwu tygodniowe. Pierwszej przyczyną były wychodzące naraz 4 ząbki a drugiej zapalenie układu pokarmowego. Więc napewno należy się udać do lekarza żeby stwierdził czy to napewno tylko ząbki. Co do jedzenia w takiej przypadłości to u nas dietka była, raz dziennie zupa jarzynowa z ryżem, a reszta to mleko bebilon pepti (i wspomniane wyżej jabłuszko), oraz duuużo picia. Artur robił też przy każdym jedzeniu wodnistą kupę i poiędzy też, nawet nie liczyłam ile ich dziennie było (to przy ząbkowaniu). A z leków to lacidofil (lub zamiennie lakcid czy daicloflor) oraz nifuroksazyd braliśmy (który zresztą nie dużo dawał).

Kolejnością ząbków nie ma co się napewno martwić, bo już dziewczyny napisały że nie ma reguły.

A i my teraz niedawno mieliśmy 4 wodniste kupki dziennie (z niewiadomej przyczyny) to podałam mu tylko lacidofil (sam proszek, bez ampułki rzecz jasna) i odrazu zmniejszyło się do dwóch. A wcześniej już robił regularnie jedną 'ładną'

Życzę powrotu szybciutkiego do zdrowia.

Awatar użytkownika
Kajunia25
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 22:08

emalia: ja również radzę spytać o poradę lekarza - dla własnego spokoju i zdrowia maluszka, bo być może ta biegunka nie ma związku z wyrzynaniem się ząbków.. Być może synkowi coś poszkodziło.. Ale jak pisały koleżanki nie radzę jej "przeczekać" bo skutki mogą być niebezpieczne dla bąbelka..

Ja na biegunkę podawałam małej Smectę - rozrabianą z herbatką :-) I ona rzeczywiście pomogła przy regularnym stosowaniu :ico_haha_02:
Pozdrawiam :ico_oczko:

Awatar użytkownika
emalia30
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 22:22

Boże wiecie naprawdę martwię się tymi kupkami Natana,są zielone i ze śluzem,jutro jak moj maz wroci z delegacji to podejmiemy decyzje co do lekarza,pod nosem mam irlandzka przychodnie i tam zaplace 50 euro a w Pl w centrum (kawal drogi) 60 euro,zreszta nie rozchodzi sie tutaj o pieniadze,ale fachowa porade i w zasadzie zadnej nie ufam :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek:

[ Dodano: 2008-11-23, 21:24 ]
dziekuje tez pieknie kazdej z was za rady,jestescie kochane Obrazek

Awatar użytkownika
Kajunia25
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 22:51

emalia: mam nadzieję że lekarz jednak pomoże :ico_haha_02: Bo to raczej "samo" nie przejdzie..
Głowa do góry i bądź dobrej myśli :ico_haha_02:
Daj znać już po wizycie, pa :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
emalia30
4000 - letni staruszek

23 lis 2008, 23:06

Kajunia25, dam ,oby juz bylo za mna i moim bidulkiem ta męczarnia :ico_sorki:

Wróć do „Zdrowie dziecka”