Odświeżam temat bo Wielkanoc już za tydzień. Podzielcie się ciekawymi przepisami na dania wielkanocne, słodkości tez mogą być. Ja proponuje rogaliki z jajkiem wyglądają co najmniej smacznie więc chyba się skuszę, żeby je zrobić.
podaje przepis:)
Składniki
ciasto:
* 120 g margaryny
* 500 g mąki
* 1 drożdże instant (dr. oetker)
* 1 łyżeczka soli
* ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* ok. 250 ml mleka o temp. pokojowej
* 3 żółtka
* 1 jajko do posmarowania rogalików
*
Nadzienie:
* 10 jajek ugotowanych na twardo
Opis przygotowania
Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na koło o średnicy 12 cm, ułożyć wystudzone jajko, ciasto zwinąć w rogalik. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, każdy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny, gdy wyrosną wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 190 stopni C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 190 stopni C (powinien być podgrzany) Rogaliki podawać z ketchupem lub innym sosami. )