Strona 1 z 1

przepisy na wielkanoc?

: 26 mar 2009, 11:57
autor: dorotaczekolada
hej. macie jakies latwe, niedrogie przepisy na wielkanocne dania? to bedzie moja pierwsza wielkanoc bez mamusi i chce sama cos przygotowac ale brak mi pomyslow :ico_noniewiem:

: 26 mar 2009, 18:48
autor: Jadzia
Mam fajny przepis na żurek taki troszkę inny

Wielkanocna chranica

2 torebki żurku w torebce
2 kwasne jabłka
1 cebula
kieliszek białego wina
2 łyzki smietany
2 ząbki czosnku
3 łyzki chrzanu
sok z cytryny
przyprawy: majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól , pieprz

Jabłka zetrzeć skropić sokiem z cytryny, cebule tez ścieramy i rzucamy wszystko na rozgrzane masło, podlewmy winem. Dusimy chwilkę.
Tak podduszoną cebulę i jabła zalewamy przygotowanym według przepisu na torebce żurkiem. Dodajemy czosnek, majeranek,liść laur. i ziele ang. Gotujemy ok. 20min
Zaprawiamy smietaną i zagotowujemy, a na koniec doprawiamy chrzanem, solą cukrem i pieprzem . wedle uznania

: 26 mar 2009, 20:00
autor: dorotaczekolada
Jadzia, fajne :-) tylko jak dla mnie troche skomplikowane :ico_wstydzioch: no i z winem to chyba dziecko nie moze?

: 25 mar 2010, 11:33
autor: rita
Odświeżam temat bo Wielkanoc już za tydzień. Podzielcie się ciekawymi przepisami na dania wielkanocne, słodkości tez mogą być. Ja proponuje rogaliki z jajkiem wyglądają co najmniej smacznie więc chyba się skuszę, żeby je zrobić.

Obrazek

podaje przepis:)

Składniki
ciasto:
* 120 g margaryny
* 500 g mąki
* 1 drożdże instant (dr. oetker)
* 1 łyżeczka soli
* ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
* ok. 250 ml mleka o temp. pokojowej
* 3 żółtka
* 1 jajko do posmarowania rogalików
* Nadzienie:
* 10 jajek ugotowanych na twardo

Opis przygotowania
Margarynę stopić i wystudzić. Do mąki wsypać drożdże, dodać sól, gałkę muszkatołową, mleko wymieszane z 3 żółtkami. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodawać stopniowo margarynę ciągle wyrabiając. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość, podzielić na 10 równych części. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na koło o średnicy 12 cm, ułożyć wystudzone jajko, ciasto zwinąć w rogalik. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki, każdy posmarować rozmąconym jajkiem i posypać gruboziarnistą solą. Rogaliki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny, gdy wyrosną wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 190 stopni C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 190 stopni C (powinien być podgrzany) Rogaliki podawać z ketchupem lub innym sosami. )