Strona 1 z 2

Ciasta DROŻDŻOWE :)

: 04 gru 2009, 23:13
autor: Kajunia25
Kochane - uwielbiam te ciasta, ale dopiero raczkuję w ich samodzielnym wypiekaniu :ico_sorki:
Znacie jakieś dobre i sprawdzone przepisy??
Pochwalcie się :ico_haha_02:

ZAPRASZAM :)

: 05 gru 2009, 00:19
autor: betina
1 KG maki ( 6 szklanek)
1/2 l.mleka ( zeby ciasto bylo lzejsze dodac wiecej mleka-100ml)
2 jajka
1/2 kostki masla
50g swiezych drozdzy
1/2 szklanki cukru
szczypta soli


Drozdze i cukier rozetrzec widelcem w misce na papke,mleko podgrzac lekko i dodac do drozdzy,wsypac make.Nastepnie jajka,sol,zapach.Skladniki wymieszac aby sie polaczyly na koniec dodac stopione maslo,wyrabiac do momentu az ciasto wchlonie cale maslo i bedzie odstawac od rak.Ciasto przykryc i odstawic do wyrosniecia.
Gdy ladnie wyrosnie mozemy upiec z tego ciasta buleczki
,rogaliki lub chalki

: 05 gru 2009, 09:44
autor: lilo
Ja mam przepis dla leniwych bo nie trzeba go długo wyrabiać :ico_oczko:

100 g drożdży
5 jajek
2 szkl. cukru
2 szkl. mleka
kostka margaryny miękkiej (wyjąć z lodówki parę godzin wcześniej)
1 kg mąki

Kruszonka:
200 g mąki
100 g cukru
100 g margaryny
cukier waniliowy

Drożdże rozkruszyć, mleko lekko podgrzać, margarynę pokroić, dodać cukier, jaja i wszystko razem wymieszać w misce i zostawić na 12 godz., najlepiej na noc. Następnie wsypać 1 kg mąki, ewentualnie jakiś zapach i rodzynki, wyrobić żeby składniki się połączyły, nałożyć do foremek, zagnieść ciasto na kruszonkę, posypać ciasto i piec ok. godziny.

: 06 gru 2009, 22:22
autor: Kajunia25
Dziękii :ico_sorki: :ico_sorki:
betina, wczoraj zrobilam ciasto wg przepisu ktory podalas :ico_sorki:
Rozczyn pieknie urosl, ciasto tez~~!!!
Po wierzchu obsypalam kruszonka i startym jablkiem a wczesniej posmarowalam jajem :-D

P.S. Bylam juz mega zniechecona do drozdzowcow po przepisie Nigelli :ico_noniewiem:
Kompletna klapa..

A tak z wczorajszego wypieku zostaly tylko okruszki :ico_sorki: :ico_sorki:

: 07 gru 2009, 09:49
autor: betina
Kajunia25, iesze sie ze ciasto sie udalo i ze moglam pomoc :-)

: 07 gru 2009, 15:00
autor: Kajunia25
betina, :ico_sorki: :ico_sorki:
lilo, czy do Twojego przepisu trzeba dac rodzynki suche czy moze sparzone wrzatkiem?? :ico_haha_02:

Zachecam do wklejania tez innych przepisow :ico_oczko: :ico_oczko:

: 09 gru 2009, 14:31
autor: lilo
Kajunia25, ja nigdy nie parzyłam do drożdżowego ale w sumie jak to woli, nie sądzę żeby to wpływało na końcowy efekt :ico_oczko:

: 09 sty 2010, 13:54
autor: Kajunia25
Kurcze, wczoraj robiłam drożdżowca i klaaaapa :ico_olaboga:
Jakieś gumiaste wyszło bleee :ico_noniewiem:

: 07 lis 2010, 11:01
autor: dorotaczekolada
Drożdżowe na noc
3jaja
pół szkl oleju
1 szkl mleka
1 szkl cukru
5dkg drożdży
szczypta soli
odstawic na noc nie mieszajac! w misce przykrytej scierka
rano wsypac pół kg(3szklanki) mąki,wymieszać,wlać do tortownicy posypanej bułką. poczekać aż podrośnie,posypać kruszonka lub owocami. wstawić do zimnego piekarnika. piec 45-50min

: 06 gru 2010, 12:16
autor: ivon
Ciasto drożdżowe z owocami
(blacha ok.35x25 cm):
3 szklanki + 6 łyżek mąki krupczatki
1 szklanka ciepłego mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
1 żółtko (białko zostawić do posmarowania)
100g masła (roztopić)
40g drożdży świeżych

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki cukru
ok.50-60 g zimnego masła

Owoce

Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki zrobić zaczyn i odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Jajka, żółtko i pozostały cukier oraz cukier waniliowy dobrze wymieszać tak aby cukier się rozpuścił.
Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać mikserem lub ręcznie do połączenia składników. Stopniowo dodawać rozpuszczone, ale chłodne masło. Wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je białkiem, ponakłuwać widelcem. Ułożyć owoce i posypać kruszonką (składniki na połączyć i zagnieść na sypką kruszonkę). Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut.


Jak dla mnie najlepsze :ico_haha_01: