Strona 1 z 1

wątroba wieprzowa-przepis-pilne!

: 28 wrz 2010, 18:29
autor: dorotaczekolada
macie jakies sparwdzone przepisy na watrobe wieprzowa? nie chodzi mi o taka zwykla smazona..tylko cos innego :ico_oczko: mam do zrobienia na jutro :ico_sorki:

: 28 wrz 2010, 20:04
autor: aricia
Dokładnego przepisu niestety nie mam, ale z pewnością smażona zachowa więcej walorów smakowych niż gotowana. Ja spróbowałabym podsmażoną udusić w białym lub czerwonym sosie, z silnymi ziołami, np. czosnek, cebulka, buraczki w wiórkach, wino czerwone półsłodkie, takie składniki od razu mi się nasunęły ..... Powodzenia.

: 29 wrz 2010, 12:35
autor: Lady
dorotaczekolada, smażona najsmaczniejsza
ja też robie w sosie
najpierw obtaczam w mące pokrojoną w plastry nie za grube
podsmażam ją aby złapała" kolorek " zarumienić mąkę
potem na patelni z tłuszczem najlepiej smalcem podsmażam cebulkę
podlewam ja troszke wodą i jak sie tak pod pruży to daje ta wątrobę na koniec dopiero solę , można jeszcze roszke wody lub winda dolać wytrawnego wedle gustu , do tego wszystkiego może być kasza lub ziemniaczki , buraki lub surówka z kiszonego ogórka
polecam palce lizać :ico_oczko:

: 29 wrz 2010, 14:15
autor: ulamisiula
WĄTRÓBKA INACZEJ
Składniki
1 kg wątroby wieprzowej
bułka tarta
1 ząbek czosnku
1 mała cebulka
1 jajko
przyprawa np.kucharek
majeranek
Wątrobę umyć,osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie przemielić ją przez maszynkę do mięsa.Dodać przyprawy,majeranku,drobno pokrojoną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszać,dodać jajko i bułki tyle aby związało ale nie było za gęste. Kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz- opiekać z obu stron. Potem poprażyć chwilę pod przykryciem. Podawać z ziemniakami lub chlebem.

: 29 wrz 2010, 14:48
autor: layla
O mniam, muszę wypróbować.