Aga_86 nie rozumiem Cie źle, i mozesz spokojnie takie rzeczy do mnie pisać.
Niedawno przeczytałam cytat od Pani Agnieszki Stein(to chyba nie było jej, ale nie pamiętam kogo) który tutaj przytoczę
"jeśli powtarzasz tysiąc razy i dziecko dalej nie rozumie, to nie dziecko jest tym, kto wolno się uczy"
nie wiem czy mogę tez wkleic tutaj link (najwyżej adminy to wywalą)
http://www.edziecko.pl/male_dziecko/1,7 ... zyka_.html
Dla mnie właśnie taka zasada wychowania jest słuszna i sama widzę ze bardzo szybko działa.
Faktycznie zdarza się tak ze nie posłucha, ale kolejnym razem lub jeszcze kolejnym juz tego nie robi i co najważniejsze wie że tak robić nie powinien.
Pomagam mu też przy tym aby wiedział ze tak nie powinno się robic i jestem w tym konsekwentna. Jeśli rzuca łyżeczka przy obiedzie to podnosze ja albno mowie jemu aby ja podniósł. Ma zwrócona uwagę ze jeśli jeszcze raz tak zrobi to juz jej nie dostanie i skończy sie obiad. Rzuca, podnosze łyżeczkę odkładam i mówię jemu że już skończył niech zrobi to albo tamto, aczkolwiek juz to jest na tyle dobrze ze jak rzuci to nie rzuca drugi raz albo szybko schodzi z krzesła sam aby ja podnieść i kończy posiłek albo dziękuje.
Bliskości rodzicielstwa nadal się uczę(i jestem pewna że będę się go uczyła do końca swoich dni :-) ). Sporo kieruje się intuicją (bo AP jest w nas tylko trzeba temu pozwolić) a druga część czerpię z książek i osób które poznaje i zgadzają się z ta filozofią życia.
AP to jest po prostu filozofia życia, i nie chodzi tutaj o to ze nigdy mi się nie zdarzyło powiedzieć jemu idź do swojego pokoju - oczywiście że zdarzyło, ale w AP nie chodzi o to aby bać się swoich zachowań tylko o to aby szanować drugiego człowieka. sami tez robimy sporo "niegrzecznych rzeczy" i nikt nas do kąta nie stawia' Do uspokojenia się potrzeba nam bliskości-szczególnie takim dzieciom które sa tak zalezne od nas.
Myślę że aby zrozumieć AP trzeba trochę na ten temat poczytać i zaufać swojej intuicji.
Na początek polecam W głebi kontinium albo najnowsza książkę Księga rodzicielstwa Bliskości.
Jeśli będziesz zainteresowana tematem to podrzucę Ci kilka pozycji
Zresztą w UK masz sporo pozycji - chyba ze wolisz po polsku - osobiście wolę po polsku
BLW to Baby Led Weaning albo po polsku Bobas Lubi Wybór. Też sporo informacji o tym się znajdzie w necie. To się zaczyna stosować u dzieci które zaczynają jeść już stałe pokarmy ;-)
gaga czekam z niecierpiwościa na wpis
A dziewczyny nie wiem czy wam pisałam że mialam dwukrotnie robione badania hormonów, bo na poczatku wyszlo nie za bardzo, byłam u lekarza dostałam tabletki ale nie podobało sie coś jej i zadzwonili do mnie z centrum medycznego aby przyszła na kolejna wizytę.
Poszłam i dostałam jeszcze raz skierowanie na badania (tym razem za darmo je miałam wykonane)
I wyszło całkiem dobrze.