16 sie 2009, 14:03
Monika 25, sprawa nie jest łatwa. Nie da się odizolować męża od rodziców, dopóki sam tego nie zechce! Próbując możesz uzyskać odwrotny efekt, bo mąż będzie myślał, że mamusia miała rację co do Ciebie. Że zrobisz wszystko by ich rozdzielić. (A swoją drogą czy Twój mąż jest jedynakiem?? a jeśli nie jakie ma stosunki z rodzeństwem. To jest ważne). Ty ze swojej strony możesz próbować pokazać mężowi swój punkt widzenia, zapewnić go, że nie zamierzasz go ograniczać i odciągać od rodziny. Że rozumiesz jego potrzebę kontaktów z nimi. Mało tego - wiem że to trudne, ale staraj się byś towarzyszyła mu przy tych spotkaniach. Wówczas teściowa nie będzie mogła Cię otwarcie krytykować i mącić mu w głowie. Wiem, że to trudne. Ale wierz mi, sama przez to przechodziłam i dało efekty. Z tym że to też zależy od charakteru teściowej. Dodatkowo staraj się uświadomić mężowi, że rodzina którą teraz wy tworzycie, oczekując na dziecko, jest najważniejsza. Tak ja to napisała iw_rybka, teraz musi zacząć się zachowywać jak rodzic, jak głowa rodziny.
Monika, wiem że ciężkie chwile przed Tobą. Ale wierzę, że dasz radę. Koniecznie daj znać jaką decyzję podjął mąż, bo od tego wszystko zależy.