05 maja 2007, 19:16
Kotlety z piersi kurczaka w. I
1 kg piersi z kurczaka
pęczek: koperku
pietruszki
szczypiorku
Piersi posiekać drobno doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z zieleniną i odstawić na 0,5 godziny do lodówki, dodać 5 całych jaj, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Łyżką nakładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.
Kotlety z piersi kurczaka w. II
1 filet podwójny z kurczaka pokroić w kostkę dodać
2 surowe jajka
2 łyżki mąki,
2 łyżki majonezu
2 łyżki startego sera żółtego i przyprawy
następnie wymieszać i wstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć.
Skrzydełka na ostro
Skrzydełka (15 szt) natrzeć czosnkiem i przyprawić, zostawić na noc
3 słoiczki przecieru pomidorowego – 200 ml, 1 pikantny ketchup, 1 słoiczek (200 ml) miodu połączyć zalać skrzydła i piec.
Udka kurczaka po cygańsku
Składniki:
4 udka
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części pora
½ selera średniej wielkości
korzeń pietruszki
szklanka rosołu
2 łyżki łagodnej musztardy
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do drobiu
Wykonanie:
Wytarte wilgotną skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 części, posypuje dość obficie przyprawami, smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na brytfannie.
Na udka rozkładamy masło rozdrobnione, utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojona cebulę i por. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 min do rozgrzanego do 220 C piekarnika.
Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, całość polewamy rosołem i dusimy pod przykryciem aż składniki będą miękkie. Potrawę lekko doprawiamy wg własnych upodobań.
Podajemy z ryżem lub makaronem.
Schab zapiekany
Składniki:
4 plastry schabu beż kości 50 dkg
1 kapusta włoska 75 dkg
25 dkg pieczarek
1 słoiczek marynowanej papryki 320ml
100 ml śmietany kremówki
1 szklanka rosołu
5 dkg sera żółtego
3 łyżki margaryny
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól, biały pieprz, tarta gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kapustę dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć głąb, liście kapusty poszatkować. Pieczarki umyć, pokroić na połówki, osączyć na sitku marynowaną paprykę. Mocno rozgrzać tłuszcz w garnku, podsmażyć na nim pieczarki. Wrzucić kapustę i chwilę smażyć razem z grzybami. Dodać paprykę, podlać składniki w garnku rosołem. Dusić na małym ogniu 20 minut. Rozprowadzić mąkę w śmietanie, zaciągnąć kapustę. Ponownie zagotować., doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego przełożyć jarzynę. Posypać plastry schabu solą i pieprzem smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Ułożyć na jarzynce, posypać startym serem. Zapiekać 5-8 min w temp. 250 C