Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

11 kwie 2007, 16:51

Kocica tak się tylko wydaje, bardzo szybko się to robi i jest proste
zapomniałam dodać, że piecze się to w otwartym naczyniu i podlewa 3/4 szkl bulionu i 3/4 szkl wina najlepiej czerwone wytrawne i ja co 30 minut obracałam mięcho, żeby się nie spaliło, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam jeszcze w ciepłym aż nie ostygło

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

11 kwie 2007, 19:36

Riterko, ja poprostu musze to zrobić. Może w przyszłym tygodniu, bo w tym już nie dam rady. Przepis cuuuuudoooo :575:

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

11 kwie 2007, 20:56

Kocica ja robiłam też ryż z warzywami tzn ryż + kukurydza+groszek+marchewka+pietruszka+cebulka+pieczarki i jadłam z wołowiną na ciepło mówię Ci pycha

Awatar użytkownika
babe_boom
4000 - letni staruszek
Posty: 4341
Rejestracja: 12 mar 2007, 17:58

19 kwie 2007, 17:36

2 piersi z kurczaka pokroić w małą kostke, dodac 2 łyżki mąki, 2 łyżki majonezu wbić 2 jaja, doprawić wegetą, solą in piepszem. Przykryś folią aluminiową i wstawić na pół godziny do lodówki. Nakładać łyżką na patelnie i smażyć. Wygląda troche jak racuchy, ale pyyyyychotka jest :-D

[ Dodano: 2007-04-19 ]
zapomniałam dodać, że jak się wyciśnie do tego ząbek czosnku to jest o niebo lepsze :-D

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

05 maja 2007, 19:16

Kotlety z piersi kurczaka w. I

1 kg piersi z kurczaka
pęczek: koperku
pietruszki
szczypiorku
Piersi posiekać drobno doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z zieleniną i odstawić na 0,5 godziny do lodówki, dodać 5 całych jaj, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Łyżką nakładać na rozgrzany olej i smażyć z obu stron.


Kotlety z piersi kurczaka w. II

1 filet podwójny z kurczaka pokroić w kostkę dodać
2 surowe jajka
2 łyżki mąki,
2 łyżki majonezu
2 łyżki startego sera żółtego i przyprawy
następnie wymieszać i wstawić na dwie godziny do lodówki. Smażyć.


Skrzydełka na ostro

Skrzydełka (15 szt) natrzeć czosnkiem i przyprawić, zostawić na noc
3 słoiczki przecieru pomidorowego – 200 ml, 1 pikantny ketchup, 1 słoiczek (200 ml) miodu połączyć zalać skrzydła i piec.

Udka kurczaka po cygańsku

Składniki:

4 udka
duża cebula
2 duże ząbki czosnku
2 marchewki
2 białe części pora
½ selera średniej wielkości
korzeń pietruszki
szklanka rosołu
2 łyżki łagodnej musztardy
2 czubate łyżki masła
sól, pieprz, przyprawa do drobiu

Wykonanie:

Wytarte wilgotną skropioną octem ściereczką udka dzielimy na 2 części, posypuje dość obficie przyprawami, smarujemy ze wszystkich stron musztardą i układamy na brytfannie.
Na udka rozkładamy masło rozdrobnione, utarte na jarzynowej tarce warzywa oraz drobno pokrojona cebulę i por. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 30 min do rozgrzanego do 220 C piekarnika.
Brytfannę wyjmujemy z piekarnika, całość polewamy rosołem i dusimy pod przykryciem aż składniki będą miękkie. Potrawę lekko doprawiamy wg własnych upodobań.
Podajemy z ryżem lub makaronem.

Schab zapiekany

Składniki:

4 plastry schabu beż kości 50 dkg
1 kapusta włoska 75 dkg
25 dkg pieczarek
1 słoiczek marynowanej papryki 320ml
100 ml śmietany kremówki
1 szklanka rosołu
5 dkg sera żółtego
3 łyżki margaryny
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki
sól, biały pieprz, tarta gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Kapustę dokładnie oczyścić, umyć, pokroić na ćwiartki. Usunąć głąb, liście kapusty poszatkować. Pieczarki umyć, pokroić na połówki, osączyć na sitku marynowaną paprykę. Mocno rozgrzać tłuszcz w garnku, podsmażyć na nim pieczarki. Wrzucić kapustę i chwilę smażyć razem z grzybami. Dodać paprykę, podlać składniki w garnku rosołem. Dusić na małym ogniu 20 minut. Rozprowadzić mąkę w śmietanie, zaciągnąć kapustę. Ponownie zagotować., doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego przełożyć jarzynę. Posypać plastry schabu solą i pieprzem smażyć na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Ułożyć na jarzynce, posypać startym serem. Zapiekać 5-8 min w temp. 250 C

Awatar użytkownika
mosob
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka
Posty: 946
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:06

09 maja 2007, 10:05

riterka,
robie dzisiaj twoje roladki z feta mam nadzieje ze beda pyszne bo po wczorajszym objedzie czuje jeszcze niesmak!
piekna łopatka okazala sie byc stara,zylasta krowa :(

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

09 maja 2007, 18:58

najlepiej na krowę zwalić winę :shock:

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

10 maja 2007, 13:37

Mosob, Ty to jesteś aparatka :ico_smiechbig: Tez na te roladki od dłuższego czasu się napalam. Muszę je zrobić w końcu :-D

Awatar użytkownika
mosob
Obywatel Tik-taka
Obywatel Tik-taka
Posty: 946
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:06

10 maja 2007, 22:35

to jeszcze moge zwalic wine na tik-taka
pomimo ze o tej łopatce zapomnialam to i tak twarda byla :587:

Awatar użytkownika
aaneta25
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!
Posty: 1158
Rejestracja: 07 mar 2007, 20:21

10 cze 2007, 11:42

Robiłam roladki z Riterkowego przepisu i teraz każdy kto je jadł u nas prosi o przepis :-D Normalnie rewelacja Riterko.Masz jeszcze przepis na równie pyszne dania?

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości