babe_boom pisze:Kupiłam jakieś inne z hipa dziś dostanie młodą marchewkę z ziemniakiem zobaczymy. MOże jutro sama jej coś ugotuje
Tylko pamietaj, że to nie jest pełne danie, bo nie zawiera tłuszczu. To tylko marchew, ziemniaki i woda. Coś w stylu deserku, ale warzywnego. Nie może zastępować posiłku.
Z HiPPa są pełnowartościowe dania dopiero po 5. miesiącu. Czyli w sumie już można zacząć
Wszystkie te dania są z jakimś mięsem.
Ja poczekam aż skończy 6 miesięcy z podaniem mięska. Na razie dostaje wszystko, co potrzeba takiemu małemu organizmowi. Niech sie porządnie przyzwyczai do smaku zupek bez mięsa i bez mięsnego wywaru, bo ja najczęściej zupy gotuję na wywarze warzywnym i nie chcę żeby później wybrzydzał
[ Dodano: 2007-05-17, 11:59 ]babe_boom pisze:magda75, ale dziecko w tym wieku potrzebuje urozmaiconej diety
Dziecko karmione piersią do skończenia 6 miesięcy nie potrzebuje urozmaicania diety. Chyba, że tak, jak u Doroty wręcz "pożera" oczami jedzenie dorosłych
, ale to i tak trzeba ostrożnie. Jedyną nowością, którą można wprowadzić u malucha karmionego piersią przed końcem 6. miesiąca jest kasza manna w niedużych ilościach na mleku matki, bo teraz zmieniły się granice wiekowe podawania glutenu i dziecko na piersi może go dostać szybciej niż dziecko na butelce. Ale i tak najlepiej wszystko skonsultować z pediatrą