Awatar użytkownika
urmajo
Beze mnie to forum nie istnieje!

Badanie na posiew moczu

21 maja 2007, 15:25

Witajcie dziewczyny.
Potrzebuje pomocy. Musze zrobić mojej córeczce badanie na posiew moczu. Tylko,że nie wiem w jaki sposób pobrać mocz do tego badania. Nie wyobrażam sobie jak mogę złapać mocz do tego sterylnego pojemniczka.
Z badaniem ogólnym moczu nie ma problemu, bo są woreczki na mocz, ale na ten posiew.....
Wiem, że w takich przypadkach stosuje sie najczęściej cewnikowanie, ale moja pani doktor stwierdziła, że na pewno jakoś sobie poradzę bez cewnikowania.

geminka
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

21 maja 2007, 17:17

kup w aptece specjalny woreczek dla dziewczynek-to sie przykleja...sama ostatnio tak robilam :)
te woreczki sa sterylne wiec na posiew sie nadaja :-)

Awatar użytkownika
zborra
Cyber rusałka
Cyber rusałka

21 maja 2007, 19:50

Hej! na pewno sobie poradzisz!!! ja musiałam to zrobić u tygodniowej Hani!!! :ico_szoking: bo w szpitalu zapomnieli, a nie chciałam leżeć kolejnego dnia w szpitalu tylko po to, żeby pobrali siuśki. Więc w domu była niezła akcja z łapaniem siusiu do pojemnika. Najpierw robiłam jak kazali i łapałam na leżąco, ale logiczne, że się nie da...Więc następne podejcie...ja trzymałam Hanię, a mężo podstawiał pojemniczek. Zrobiła, ale za mało więc po jakimś czasie chcieliśmy dołapać....Ale nasza córcia zrobiła nam niespodziankę i :ico_szoking: zamiast siusiu walnęła nam w pojemniczek kupę i było pozamiatane... :-D Ale następne podejście się udało i złapaliśmy odpowiednią ilość. Więc myślę, że z większym dzidziusiem nie będzie problemu i jak ktoś Ci pomoże, to się uda. Łatwiej takie dziecko przytrzymać chyba niż moje maleństwo.
Pamiętaj tylko, żeby nie kremować na noc pupy, a przed pobraniem moczu dokładnie umyć nonono i wargi sromowe...życzę powodzenia!
No i dodam, że tak pobrany mocz jest bardziej jałowy niż przelany z tego woreczka, co przy posiewie ma akurat duże znaczenie....

Awatar użytkownika
babe_boom
4000 - letni staruszek

21 maja 2007, 22:12

a my robiliśmy posiew do woreczka, one sa sterylne, tylko nie można potem przelac tego do pojemnika na mocz, tylko zalepić woreczek i z woreczkiem do pojemniczka wsadzić... Namordowaliśmy się z tymi woreczkami co nie miara, za pierwszym razem udało się bez problemu a na posiem to prawie miesiąc łapałam (odklejało sie, albo w woreczku była kupka samiast siśków)
Nie przejmuj się, że będzie mało moczu, na to wystarczy kilka kropli. POwodzenia

Awatar użytkownika
Dora1
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

22 maja 2007, 06:41

Urmajo ,jezeli chodzi o te woreczki to raczej na posiew odradzam :-) Nie chodzi o to ,ze sa złe,ale wystarczy ,że dotkniesz nie tam gdzie trzeba, zbyt długie lezenie z nim moze juz spowodowac złe wyniki.No i poxniej trzeba to przelac do sterylnego pojemniczka.I zrób tak jak pisze Zborra ,dokładnie wymyj malutką zwykłym mydełkiem i pobierz mocz ze srodkowego strumienia :ico_haha_02: :ico_haha_02: Oczywiscie zycze powodzenia i cierpliwosci i żeby córeczka szybciutko sie wysiusiała :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
urmajo

22 maja 2007, 10:12

Dzięki dziewczyny za rady. Chyba muszę po prostu zaopatrzyć sie w dużą dawkę cierpliwości i 'polować'. Z synkiem było łatwiej :ico_haha_02: :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
zborra
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 maja 2007, 11:46

No tak...faceci zawsze mają łatwiej :-D Ale jestem pewna, że dasz radę! jeśli ktoś Ci pomoże i dobrze przytrzymasz malutką, to się uda. Jak umyjesz jej pupę przed tym siuśkaniem, to ją pewnie pobudzi do załatwienia fizjologii i nie będzie trzeba długo czekać. No a my czekamy na wieści, czy się udało no i na pozytywne wyniki! :ico_oczko:

geminka
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

22 maja 2007, 14:12

a mi nie kazali przelewac....zanioslam w woreczku...noi zakleilam i czekalam poprostu az nasiusia i od razu poszlam zaniesc..

Awatar użytkownika
kelly
Gaduła niepokonana!
Gaduła niepokonana!

22 maja 2007, 19:28

dobrze przed podac herbatke szybciej beda siuski

Awatar użytkownika
urmajo

25 maja 2007, 07:42

Witajcie.
Wczoraj wreszcie udało mi sie "upolować" ten mocz na posiew i na badanie ogólne. Teraz czekamy na wyniki. Będą w poniedziałek.

Wróć do „Zdrowie dziecka”