aniuladoniula
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

Szwecja

30 maja 2007, 16:32

Czy jest tu ktos mieszkajacy w Szwecji?
Chetnie podziele sie spostrzezeniami z zycia w tym kraju!
Ja mieszkam w Sztokholmie i spodziewam sie w grudniu dzidziuska :ico_ciezarowka:

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

11 cze 2007, 22:53

Witam cie.Ja rowniez mieszkam w Sztokholmie i tez spodziewam sie dzidziusia ale w lipcu.

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

13 cze 2007, 18:58

Hej hej,
Ja rowniez jestem ze Szwecji i spodziewam sie dzidzi we wrzesniu :ico_brawa_01: Jestem z Göteborga. Jak Wam sie podoba zycie tutaj? Czy chodzicie do szkol? pracy? No i w ogole co tam slychac?

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

14 cze 2007, 18:25

Mama-Zuzi ja teraz juz od dwoch tygodni jestem na wolnym az do 19 lipca a pozniej juz macierzynski a tak to caly czas pracowalam i do szkoly tez chodzilam ale przerwalam dwa miesiace temu poniewaz niedalam rady a brzuszek robil sie coraz wiekszy i coraz mniej sil a szkole mialam od 18 do 20.30.
Ja juz w Szwecji jestem 4 lata szybko ten czas leci a juz za poltora miesiaca bedzie malenstwo.
A jak u Ciebie mamo-Zuzi?

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

14 cze 2007, 18:52

HEj, ja wlasnie skonczylam Sas g i zaczynam Sas A tyle ze robia nam teraz przerwe na wakacje do 20 sierpnia. Nie wiem czy w sierpniu wroce bo to juz bedzie 8 miesiac i pewnie bedzie goraca a to nie dla mnie...

Ja jestem w Szwecji poltora roku i od samego wlasciwie poczatku chodze dziennie do szkoly a Zuzia do Przedszkola. Teraz zacznie mi sie siedzenie w domciu.
Jak zaszlam w ciaze i poszlam do MVC troche sie zdziwilam podejsciem poloznych do ciazy hihi, wszystko tu jest takie normalne, nikt sie stresuje ciaza... Coz pewnie to z jednej strony dobrze, bo i ja jestem dziwnie o wszystko spokojna. Powiedz, czy wybralas juz szpital i co wiesz o samym porodzie w Szwecji bo ja poki co to jeszcze wiem niewiele.... :ico_puknij:

Aha, i jakie macie wybrane imiona, bo my mamy tylko kupe dylematow :ico_noniewiem:

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

15 cze 2007, 12:16

Ja bede rodzic na Karolinskiej w Sztokholmie bylam na takim spotkaniu w szpitalu i tam wszystko opowiadali jak i co kiedy przyjechac do szpitala.Dzisiaj mam wizyte u poloznej to musze sie dowiedziec o znieczuleniach. A ty tez chcesz miec znieczulenie?
A u nas ma byc Veronika :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:
uciekam bo nie zdaze :-)
Do uslyszenia pozniej :ico_oczko:

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 cze 2007, 12:35

Slyszlam wiele dobrego o Karolinskiej, czesto pisza o niej w gazetach... Fajnie ze masz mozliwosc rodzenia wlasnie tam :ico_brawa_01: Ja jeszcze nie wiem, ale chyba bede rodzila w Östra Sjukhuset. A jesli chodzi o znieczulenie, to w zasadzie nie wiem... Zuzie rodzilam bez znieczulenia ale porod mialam bardzo szybki i dalo sie wytrzymac, jestem pod tym wzgledem dosc wytrzymala na bol. Ale oczywiscie dowiem sie o tym znieczuleniu wczesniej bo chcialabym miec te mozliwosc jesli i faza porodu sie bedzie zbyt dlugo przeciagac i nie bede mogla wytrzymac. Ostatnio rozmawialam z kobietka ktorej zle podali to znieczulenie i iala potem kupe niezprzyjemnych dolegliwosci... takze wiem ze to nie jest takie bezkolizyjne czasami.
No ale na pewno bede sobie pomagac gazem no i wanna z woda jak bedzie wszystko szlo sprawnie i bez komplikacji.
Wczoraj moij mezu mnie zaskoczyl imieniem dla chlopca.. podoba mu sie Bruno :ico_szoking: nooo... zobaczymy :ico_haha_01: A dla dziewczynki to podoba mi sie tak wiele imion ze z tym jakos sobie poradze: Victoria, Lena, Nadja to tylko 3 faworytow :ico_brawa_01:
Czy bierzesz tlumacza do porodu? Czy jakos dasz sobie rade. Ja chyba bede liczyla na swoje sily :-)

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

15 cze 2007, 15:21

Ja juz wrocilam mala urosla dwa centymetry przez 2 tygodnie i jest juz glowka na dole no i wyniki krwi tez dobre a za dwa tygodnie mam godzinna wizyte na ktorej bedzie wszysko o porodzie jak co i kiedy . A nad znieczuleniem sie zastanawiam polozna mowila ze dla pierworodek to najlepsze jest znieczulenie zewnatrzoponowe ale troche wlasnie o nim czytalam i nie podoba mi sie za bardzo ale gazem tez bede sobie pomagac.
A przy porodzie bedzie moj Tomek to dam sobie rade bez tlumacza bo Tomek zna bardzo dobrze szwedzki.
A co do imion to fajne a jakie masz przeczucia chlopiec czy dziewczynka?
No i twoj maz bedzie z toba przy porodzie?

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

15 cze 2007, 15:41

Ja juz nie licze na moje przeczucia.... W sumie na samym poczatku bylam pewna ze dziewczynka (z dnia zaplodnienia to wywnioskowalam) ale wydaje mi sie ze na zdjeciu USG widze siusiaka... dowiem sie na sto procent zaraz na poczatku lipca bo na razie wszystko w takich neutralnych kolorach kupuje.....
Mezu bedzie przy mnie przy porodzie, przynajmniej sie szykuje :ico_haha_01: no zobaczymy jak to pojdzie. Oby tak szybko jak z Zuzia :ico_sorki:

Ale Tobie fajnie, juz na koncoweczce i jeszcze miesiac i dzidzie przy sobie bedziesz miala :ico_brawa_01:

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

15 cze 2007, 16:17

oj zaczynam sie juz bac jak to bedzie, ty masz dobrze bo wiesz juz jak to jest a ja jestem przerazona.
A twoja coreczka Zuzia taka ladniutka i takie sliczne ma wloski :ico_haha_02: :ico_haha_02:
A NA KIEDY DOKLADNIE MASZ TERMIN?

[ Dodano: 2007-06-15, 17:07 ]
a wlasnie niewiesz jak to jest czy zaraz po urodzeniu dziecka trzeba paszport wyrabiac dziecku?

Wróć do „Pozostałe”