Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

Kluski różniaste

14 cze 2007, 16:29

Witam. Zapraszam do wklejania sprawdzonych przepisów na wszelkiego rodzaju kluski, knedle, pierogi itp

Ja zaczynam :ico_haha_01:

Kluski śląskie, które często robię :ico_oczko: (robię je "na oko", zależy ile ziemniaków ugotujemy)

Ugotowane i posolone wcześniej ziemniaki rozgniatam lub mielę (ważne, żeby nie było grudek), wkładam je do naczynia, dzielę na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmuję i w to miejsce wspypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, by mąka zajęła miejsce po ziemniakach). Dodaję wyjęte wcześniej ziemniaki i jedno jajko. Ugniatam z tego jednolitą masę, robię kulki z dziurką w środku. Wrzucam na osolony wrzątek, czekam aż wypłyną i jeszcze trochę gotuję. To wszystko, naprawdę bardzo proste. Można podawać okraszone podsmażoną cebulką lub z różnymi sosami i surówkami. Jak kto lubi :ico_oczko:

Awatar użytkownika
Maritta
Jestem mózgiem tego forum!
Jestem mózgiem tego forum!
Posty: 1817
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:44

14 cze 2007, 20:55

Jolcia :ico_sorki: ja Wam podam po powrocie z mojej Gołdy przepis na KARTACZE :-) babcia musi mi pokazać bo z pamięci to mi rozlazłe wyszły :-/ a ostatnio widziałam nazwę zamienną zeppeliny, ale niech Was nie myli inne są !!! przynajmniej kształtem a i nadzienie inne było :-D

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

14 cze 2007, 21:30

Maritko to dawaj ten przepis jak tylko wrócisz. Wiesz, że ja żarłok jestem i wszystko prawie uwielbiam :-D

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

15 cze 2007, 16:03

jaaaaki fajny topic, zawsze takiego szukałam :-D .... ja zostanę Waszym nadwornym degustatorem :-D :ico_obiadek: uwielbiam makarony i inne mączne rzeczy

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

15 cze 2007, 19:09

To my tutaj bedziemy gotować a Ty Sosenko próbuj :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

15 cze 2007, 20:08

to ja tu dla tych co są wzrokowcami :ico_szoking: :-D
Obrazek

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

15 cze 2007, 20:13

:ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: i po co ja tutaj się produkowałam jak z tego obrazka wszystko jasne? :-D :-D :-D

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

15 cze 2007, 20:17

ale wiesz co, teraz dzieki tobie i temu zdjeciu to wyrwana w nocy spokojnie wyrecytuje przepis na kluski :-D

Awatar użytkownika
Kocica_26
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!
Posty: 2314
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:05

25 cze 2007, 15:07

Racuszki drożdżowe

40 dag mąki (ja zawsze na oko daję, około 1,2 torebki)
2 szklanki mleka
4 dag drożdży
3-4 jajka
8 dag masła lub margaryny
sól i otrata skórka pomarańczowa (ja nie daję :ico_oczko: )
tłuszcz do smażenia

Mleko (ok 1/2 szklanki) wymieszać z czubatą łyżką cukru, roztartymi drożdżami, łyżką mąki, pozostawic do wyrośnięcia (najlepiej, żeby mleko było letnie). Jajka utrzeć z łyżką cukru (ilość cukru dowolna, ja daję łyżkę, bo nie lubię zbyt słodkich racuszków) i otartą skórka pomarańczową. Następnie połączyć z rozczynem, przesianą mąką i pozostałym mlekiem, posolić, wyrobić aż do uzyskania pęcherzyków powietrza. Pod koniec wyrabiania wlać stopione masło i spirytus, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Metalową łyżką maczaną w tłuszczu (ja nie maczam, poprostu pomagam sobie drugą łyżką) nakładać ciasto na rozgrzany na patelnii tłuszcz, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuszki układać na półmisku, posypać cukrem pudrem.

W oryginalnym przepisie najpierw uciera się żółtka, a na koniec dodaje ubitą pianę z białek. Ja jestem minimalistką i daję wszystko razem :ico_oczko: . Zaświadczam, że racuszki wychodza przepyszne :-D Podaję je (w sezonie) z sosem ze zmiksowanych truskawek, cukru i śmietany i na wierzch sypię cukier puder. Racuszki super wchłaniaja sos :-P. Poza sezonem podaję je z jogurtem lub poprostu z cukrem pudrem

Mam zdjęcie w telefonie i jak je zgram to wkleję fotkę :-D

Awatar użytkownika
Ela28
Śmigam już bez trzymanki po forumku
Śmigam już bez trzymanki po forumku
Posty: 894
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:35

25 cze 2007, 19:47

no fajjny topic! tuczący! :-D

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość