Awatar użytkownika
arvona
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

15 cze 2007, 22:55

"W badaniu, które ortopeda wykonuje kładąc dziecko na twarde i równe podłoże ocenia on stopień i symetryczność odwiedzenie bioder, ich rotacje, ewentualne występowanie przeskakiwania w biodrach oraz długość kończyn, ocenia stawy poprzez dotyk"
jak widac na zamieszczonym cytacie krotsza noga moze miec cos wspolnego z dysplazja. moglam sie o tym zreszta przekonac przy badaniu bioderek mojej coreczki.

"Dysplazja, pozostawiona sama sobie, nie rozpoznana i nie leczona, w niewielkim procencie przypadków zanika samoistnie. Najczęściej jednak postępuje prowadząc do nieodwracalnych zmian. Z chwilą gdy dziecko zaczyna chodzić, nieprawidłowo wykształcona panewka nie jest w stanie utrzymać głowy kości udowej co doprowadza do jej powolnego wysuwania się. Głowa w ten sposób powoduje dalsze zniekształcanie panewki biodra, bądź w najgorszym wypadku wychodzi całkowicie z panewki co określa się zwichnięciem biodra. Wczesne rozpoznanie ma więc temu zapobiec. Część dzieci z dysplastycznym biodrem nie zostaje zdiagnozowana i pozornie rozwija się prawidłowo. Dzieci takie zazwyczaj później rozpoczynają chodzenie. Objawami, które stwierdza się w rozpoznaniu późnym dysplazji są między innymi: skrócenie kończyny, wypuklenie krętarza większego oraz nieprawidłowy chód. W miarę wzrostu dochodzi do szybkiego zużycia się nieprawidłowo ukształtowanego stawu co prowadzi do zwyrodnienia. "
kolejne potwierdzenie tego co mowilam.

majka4
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

16 cze 2007, 07:27

ja mieszkam w UK,tu 5 mies, temu urodzila sie Emilka i rodzi sie tysiace dzieci(mieszkamy w londynie) i tu ani nie robia usg bioderek(mam zamiar zrobic jak przyjedziemy do Polski),a o pieluchowaniu,to tu nikt nie slyszal,bioderka niemowlakaom ogladaja raz-2 doby po porodzie i tyle.Fakt,ze tutejsi lekarze i personel medyczny to konowaly(za wyjatkiem polskich lekarzy)ale chyba gdyby to pieluchowanie bylo konieczne,to chyba nie wystawiano by tylu dzieci na takie ryzyko i w Londynie co drugie dziecko by pewni utykalo,a tu na pewno rodzi sie wiecej dzieci niz w jakimkolwiek miescie w Polsce.

Awatar użytkownika
Katrin26
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

16 cze 2007, 14:22

radze pieluchowac już teraz profilaktycznie bo później to juz nic przyjemnego dobrze o tym wiem

Wróć do „Zdrowie dziecka”