Awatar użytkownika
kilolek
4000 - letni staruszek

20 cze 2007, 20:45

Też mam taką listę. Długaśna że hoho. Najpierw zrobiłam, a potem prawie połowę wykreśliłam stwierdzając, że da się bez czagośtam obejść (typu podgrzewacz czy sterylizator) i została mniej więcej taka. Trochę rzeczy już pokupowałam, że by później nie zbankrutować. Tyle, żę są to raczej drobiazgi. Mam co prawda łóżeczko, ale bez stelaża i stare okrutnie (ma tyle lat co ja :ico_haha_02: ), wanienkę, pieluchy tetrowe, butelki, kosmetyki dla maluszka, rożki, troszeczkę ubranek itp, ale do końca to mi strasznie daleko. Zaczęłam od najtańszych :-) Większość rzeczy też kupuję na allegro. A ciuszki np to w sklepach z używaną odzieżą - tam za pajaca z weluru (jest prześliczny) zapłaciłam 4zł,a w normalnym sklepie są po 40, a mały pewnie założy go ze 2 razy. Porządnie się wypierze ze 2 razy i będzie dobrze.

Awatar użytkownika
Agata27
Biegaczostruś na forum
Biegaczostruś na forum

20 cze 2007, 22:05

oo to widze, ze jestes juz niezle zaopatrzona :ico_haha_01: kurcze ja to daleko w lesie z tym wszystkim i nawet nie mam jeszcze takiej listy - z tym podgrzewaczem to wlasnie sie zastanawiam- bardzo chce karmi piersia, ale wiadomo nie zawsze mozna i wowczas taki podgrzewacz w nocy jest bardzo potrzebny - nawet moja mama miała :) a było to tyle lat temu....
tak z innej beczki :) naczytałam się własnie ostatnio o kłopotach z karmieniem piersia i nawet po nocach mi się sni, ze nie moge dziecka nakarmic, bo nie potrafi chwycic brodawki :ico_olaboga: ale schiza :ico_haha_01: karmienie piersia to duzy plus pod kazdym wzgledem i bardzo bym chciała obejsc sie bez sztucznego dokarmiania - podobno przez pierwsze 6 ms wystarczy sam cycuś mamy :) no ewentualnie jakas woda - to super sprawa.
Ja tez sporo rzeczy planuje kupic na allegro - ceny sa nieporownywalne z tymi sklepowymi.

Awatar użytkownika
kilolek
4000 - letni staruszek

21 cze 2007, 09:16

Ja słyszałam, że lepiej nie dopajać, ale już od 3 miesiąca można urozmaicać posiłki i stopniowo zacząć podawać np. zupki.

Awatar użytkownika
Agata27
Biegaczostruś na forum
Biegaczostruś na forum

21 cze 2007, 10:37

widzisz co szkoła to inaczej mówią - ja w tvn style w programie mamo to ja i pozniej w gazecie m jak mama wyczytałam, ze wlasnie do końca 6 ms dziecko karmione piersia nie musi nic innego dostawac do jedzenia i dopiero potem wprowadza sie rozne inne pokarmy, ale zaczyna ok kaszek - mam nawet z tej gazety taki schemat zywienia dla dzieci karmionych naturalnie i sztucznie - co do wody to moja znajoma polozna mowi, ze to zalezy od dziecka i jedne odczuwaja pragnienie miedzy karmieniami, ale nie mozna przesadzac z ta woda, bo wowczas straci apetyt na mleczko :ico_haha_01: mysle, ze wiele dowiemy sie w szkolach rodzenia ja bede chodzic od polowy sierpnia i caly wrzesien :)

ewita76
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

21 cze 2007, 14:54

czesc dziewczyny :-D
Mysle ze Agata ma racje od 6 miesiaca mozesz urozmaicac jedzonko ale od 4 mozesz podawac kaszki po malutku ja tak robilam z Markiem i nic mu nie bylo
Moj synek wczoraj postawil swoje pierwsze kroczki a on tak daleko ode mnie :ico_placzek: :ico_placzek: :ico_placzek: jaka wyrodna matka ze mnie

Awatar użytkownika
kilolek
4000 - letni staruszek

21 cze 2007, 16:33

Agata, widzisz, ja też mam taki schemat, sygnowany emblematem jakiejś gazety a dostałam go u lekarza i tam właśnie jest o urozmaicaniu przy karmieniu piersią od 3 miesiąc. Masz rację, że co szkoła to inny pogląd. Mam wrażenie, że jakbyśmy zrobiły po swojemu to i tak by się nic nie stało. Tak samo jak z tym karmieniem na godziny i na żądanie. Każdy ma inny pogląd.
Ja idę do szkoły rodzenia od polowy lipca i cały sierpień.

[ Dodano: 2007-06-21, 17:08 ]
Poszłam dziś na zakupy i nastawiłam się na drobiazgi dla dziecka: szczotka do włosów, do butelek, myjka, termoopakowanie, podkłady do przewijania, krem itp. Same duperele, a przy kasie, ąż mnie zmroziło. Wcale tego dużo nie miałam, a zapłaciłam 70 zł!!!!!!

pontoniczek
Maniak forumowy
Maniak forumowy

21 cze 2007, 17:32

a ja przygotowuję pokój do remontu.. :ico_sorki: u nas maskaryczny upał.. zero ruchu powietrza.. 32 st w cieniu nie ma czym oddychac... RATUNKU!!!! :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
kilolek
4000 - letni staruszek

21 cze 2007, 17:43

A u nas już dugi dzień pochmurno, ale za to boli mnie głowa od rana, jak zawsze przy takiej pogodzie.

anetkajur
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

22 cze 2007, 09:58

Cześć dziewczynki mam na imię Aneta kiedyś odwiedzałam często to forum czekajac na upragnioną ciąże. A jak już nadeszła to zupełnie nie mogłam się pozbierać. Cigłe złe samopoczucie, wymioty senność, płaczliwość towarzyszyły mi cały pierwszy trymestr. W drugim już było lepiej, ale zaczął się nam remont w domku a ztym związana moja wyprowadza do mamusi, później stale jakieś składanie, sprzątanie, układanie plus ciagłe odpoczynki :) tak więc jak widzicie chwilkę mi zajeło zanim udało mi się do was trafić.
Termin porodu mam ustalony według ostatniego okresu na 2 listopada ale usg stale pokazuje koniec pażdziernika ale mimo wszystko dołączyłam do Was listopadówki ;) i teraz mam zamiar aktywnie uczestniczyc w waszych dyskusjach :) i zbierać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:). A własnie wiemy już że to będzie dziewczynka - Julcia. Pozdrawiam Was wszystkie gorąco.

Awatar użytkownika
Ika202
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 cze 2007, 10:13

Wróciłam trochę sobie odpoczęłam mężula sie zajmował dziećmi a ja odpoczywałam a później wkleję wam foto mojego ogromnego brzuchala :-D :ico_ciezarowka:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”